Zwaartafelen – stoere (eiken) houten tafels met een verhaal

0
4050
Zwaartafelen (c) Nico Brons

Aan tafel wordt lief en leed gedeeld. Er wordt aan gelachen, aan gehuild, op gedanst en gefeest. Tafels van Zwaartafelen in Amersfoort zijn daarom niet zomaar houten objecten, maar een uitbreiding van het gezin. Elke eiken houten tafel is uniek, heeft zijn eigen verhaal, is stoer en met liefde gemaakt. Laat u inspireren in de sfeervolle showroom en wordt deel van uw eigen verhaal met een tijdloze tafel van Zwaartafelen.

Volgens Frank van Reij is het avontuur van Zwaartafelen begonnen met het maken van een tuinset voor eigen gebruik. “Een leuke, stoere, grote en robuuste set konden we niet in de winkel vinden. Dus zijn we zelf aan de slag gegaan met dikke oude balken. Anders dan anders en zeker niet alledaags. Die tuinset zag er top uit en je kon er met gemak met 16 man aan eten.” Zijn vrouw Laura kwam vervolgens met het briljante idee om de tafel eens voor de grap op Marktplaats te zetten. Binnen een dag was de set verkocht. “De tuinset werd opgehaald door vier militairen met een grote legertruck. Een zware tafel met moeite getild door vier stoere militairen.” Dag tuinset! Van het één kwam het ander en in 2008 zag Zwaartafelen het licht. Inmiddels hebben Frank en Laura samen met hun team Zwaartafelen uitgebouwd tot een begrip in heel Nederland en ver daarbuiten.

STOERE TAFELS VOOR HET LEVEN

“Wij maken echte houten tafels met een unieke uitstraling, kwalitatief en tijdloos. We hebben bewust voor hout gekozen omdat het gewoon een prachtig mooi natuurproduct is. Je kunt er alles van maken en geen tafel is hetzelfde.” Elk meubelstuk is uniek. Niet alleen van formaat, maar ook van vorm. “Het hout dat wij gebruiken is en blijft immers een natuurproduct met knoesten en oude roestige spijkergaten.” De tafels van Zwaartafelen zijn volgens Frank dan ook niet zomaar houten objecten. “Onze tafels zijn een uitbreiding van het gezin: Stoer en met liefde gemaakt. Oftewel: een tafel voor het leven. Energie zetten wij om in creativiteit en we werken daarom met veel plezier aan een tafel die we speciaal voor jou ook op maat maken. Wij verzinnen, ontwerpen en bouwen bovendien alles in onze eigen en gezellige werkplaats.” Tijdens het gehele traject wordt de klant op de hoogte gehouden en voor levering stuurt Zwaartafelen een paar foto’s van het eindresultaat per e-mail. “Zodat de klant hun nieuwste familielid alvast kan zien”, vertelt Frank met een knipoog.

SHOWROOM

In de sfeervolle showroom staan tal van voorbeelden van stoere tafels, waaronder de tafel uit de finale van het televisieprogramma Expeditie Robinson. De meeste tafels in de showroom zijn volgens Frank bewust langer dan de gangbare afmetingen van 240 tot 260 centimeter om de kopers ‘af te schrikken’ deze te kopen. Toch moet Frank bijna elke week de showroom weer aanvullen. Elke tafel krijgt overigens een koosnaampje. “Is eigenlijk wel een grappig verhaal”, vertelt hij. “De tafels noemen we bij hun onderstel – dat altijd in verhouding tot het blad wordt gemaakt – en die krijgen hun naam weer door de eerste koper of de bedenker van het onderstel. Zo zitten we nu dus aan een ‘Pim’ en dat daar is een ‘Dunja’”, wijst Frank in de verte. “En ons nieuwste familielid heet Bart.”

EIGEN PRODUCTIE

Het team van Zwaartafelen werkt vooral met Europees (rustiek) eiken. “Echt een prachtige houtsoort met een warme structuur en ieder blad is anders, met of zonder ‘curves’, veel of weinig knoesten en scheuren.” Het hout wordt naar Nederland gehaald en hier kunstmatig teruggedroogd tot een vochtpercentage van 8 tot 12% zodat de tafel over 100 jaar nog steeds mooi is. Een tafel bij Zwaartafelen is qua kosten vergelijkbaar met een kwaliteitstafel bij een meubelspeciaalzaak. “Maar je krijgt bij ons altijd een uniek exemplaar. Elke tafel wordt bij ons met de hand gemaakt op de maat die jij wilt. Elke breedte en lengte is mogelijk. Daar staat natuurlijk een prijskaartje tegenover. Elke tafel heeft echter ook een sterk verhaal dat u kunt vertellen aan uw gasten”, zegt Frank met een brede glimlach. “Bovendien wordt elke tafel aan de onderkant van het blad persoonlijk gesigneerd.”

INTERESSE?

Wilt u ook een stoere houten tafel met een eigen verhaal, bezoek dan van donderdag tot en met zaterdag de showroom in Amersfoort en voel u direct thuis. Voor de mannen die niet van ‘shoppen’ houden is er een stoere bar en op zaterdag zijn er altijd hapjes en drankjes.

Zwaartafelen
Nijkerkerstraat 35A HAL 35B, Amersfoort
T 033-2586063
www.zwaartafelen.nl

Fotografie: Nico Brons