AGE Reader

0
3293
Acupuncturist Van Laar - AGE reader

Op dit moment zijn er belangrijke wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van AGE’s. Wegens de grote toegevoegde diagnostische waarde hiervan past Cees van Laar onderzoek naar AGE’s toe in zijn praktijk. Cees van Laar is al jaren werkzaam als Acupuncturist en Orthomoleculair therapeut. De praktijk is in 1983 opgestart en hij is lid van de N.V.A. en de M.B.O.G. Zijn behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed door de verzekering in het aanvullende pakket

WAT ZIJN AGE’S?

AGE’s, ook wel Advanced Glycation Endproducts genoemd, worden voornamelijk gevormd in de voeding (exogene glycatie) en door metabole processen (endogene glycatie). Deze AGE’s bestaan uit versuikerde eiwitten en vetten. In het lichaam worden ze uit bloedsuiker gevormd als normaal onderdeel van de stofwisseling. AGE’s worden overigens ook buiten het lichaam gevormd door de verhitting van voeding en zo in het lichaam opgenomen. AGE’s spelen volgens Cees van Laar een cruciale rol in de ontwikkeling van chronische leeftijdgerelateerde ziekten. Ook kan bij aanwezigheid van chronisch gerelateerde ziekten de kans op complicaties sterk verminderd worden door verlaging van de AGE’s. “Moderne voeding bevat namelijk veel meer AGE’s dan goed voor ons is.”

WERKING AGE

De AGE Reader meting is een belangrijke voorspeller voor het ontwikkelen van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, en complicaties bij diabetes en nierfalen. Ook geeft het informatie over verouderingsprocessen in ons lichaam zoals rimpels, ouderdomsvlekken en ook over de ziekte van Alzheimer en diverse vormen van kanker. “De afgelopen jaren is dit uitvoerig aangetoond in meer dan 160 internationale publicaties. Ook zijn er 100 studies over de betrouwbaarheid van de AGE reader (zie www.diagnoptics.com)”, vertelt Cees. “Voor het verrichten van deze meting plan ik een consult van een half uur en geef dan nadere informatie over behandeling met voedingsadviezen en de Orthomoleculaire behandeling. Eventueel kan ik aanvullend laboratorium onderzoek verrichten.”

Na enkele maanden dient er een hercontrole plaats te vinden om te beoordelen of de ingezette therapie effect heeft. De AGE Reader meting wordt pijnloos en snel uitgevoerd. “U legt uw onderarm op de AGE Reader. De reader belicht de huid van de onderarm met ultraviolet licht en analyseert de fluorescerende eigenschappen die veel AGE’s hebben”, aldus Cees. Recent heeft Cees een voordracht van Prof. dr. C. Schalkwijk gevolgd. “Hij is bijzonder hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde aan de faculteit Health, Medicine and Life Sciences (FHML), Universiteit van Maastricht Medisch Centrum (Maastricht UMC+). Zijn primaire onderzoeksgebieden zijn obesitas, insuline resistentie, vasculaire complicaties en functioneren van het endotheel. Door zijn expertise wordt hij zeer gewaardeerd in een groot aantal vooraanstaande nationale en internationale samenwerkingen, wat wordt onderstreept door diverse invloedrijke publicaties.” Professor Schalkwijk is daarnaast verbonden als redacteur aan Diabetologia en lid van de wetenschappelijke raad van het Diabetes Fonds. De AGE Reader geeft volgens Professor Schalkwijk een snelle en betrouwbare inschatting van fluorescentiewaarden in weefsel.

HET ONTSTAAN VAN AGE’S

AGE’s ontstaan ook in het lichaam. Doordat glucose wordt gekoppeld aan collageen, andere eiwitten of vetten. AGE’s worden afgevoerd door de nieren, maar ze stapelen zich ook in de weefsels. Daar dragen ze bij aan ongeveer elke denkbare welvaarts- en verouderingsziekte van diabetes, Alzheimer en hart- en vaatziektes tot staar en stijve pezen. Geen enkele wetenschapper die twijfelt aan de schadelijkheid van AGE’s zodra ze eenmaal de cellen en weefsels barricaderen. Maar waar komen AGE’s vandaan? Door het onderzoek van Prof. Dr. Helen Vlassara weten we vrijwel zeker dat de AGE’s die ontstaan tijdens de bereiding van voedsel ook terecht komen in de weefsels en daar schade aanrichten. Tijdens de perspresentatie van haar boek in Nederland luidt ze de noodklok, die duidelijk ook bestemd is voor de voedingsindustrie. Volgens haar is de hoeveelheid onderzoek die zij heeft gedaan overtuigend. “De degradatie van de gezondheid die we momenteel zien, hangt samen met de toegenomen consumptie van AGE’s. Doordat ze zo smakelijk zijn, zorgen AGE’s er namelijk voor dat we ons overeten. Ze verhogen de belasting van het lichaam met oxidanten, veroorzaken insulineresistentie en chronische ontstekingen. Als we proefdieren én mensen een dieet geven dat minder AGE’s bevat, zien we dat het lichaam zich binnen enkele maanden herstelt”, aldus Prof. Dr. Helen Vlassara.

BEÏNVLOEDING AGE’S

De beïnvloeding van AGE kan gedaan worden doormiddel van voeding of orthomoleculaire voedingsstoffen. Hier komt het anti-AGE-dieet in beeld. Prof. Dr. Helen Vlassera vindt niet dat AGE’s strikt vermeden hoeven te worden, maar raadt wel aan om ze tot de helft te verminderen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Hier kan aan voldaan worden door een aantal principes toe te passen. Niet alleen thuis, maar ook wanneer er buiten de deur gegeten wordt. Dierlijke eiwitten, zoals rood vlees bevatten van zichzelf veel AGE’s. Na bereiding worden dit er alleen maar meer. Wanneer vetten, zoals boter, margarine en plantaardige vetten geraffineerd of bewerkt worden dan ontstaan er AGE’s. Tijdens het bakken stijgt het gehalte nog verder.
Groenten, fruit, volkoren granen en melk bevatten van zichzelf weinig AGE’s. Zodra granen worden bewerkt om er bruin gebakken of vette snacks van te maken gezoet met bijvoorbeeld suiker of honing dan kan het gehalte aan AGE’s ook flink oplopen. Als melk wordt gebruikt om er kaas van te maken, neemt de hoeveelheid AGE’s ook toe. Een eerste stap is om porties vlees te beperken en te kiezen voor magere minder bewerkte soorten dus bijvoorbeeld filet in plaats van worst. Bereidingswijzen te kiezen waarbij zo min mogelijk AGE’s worden gevormd De voornaamste oorzaak van AGE-vorming is verhitting bij hoge temperaturen. Iedere bereidingswijze bij hoge temperatuur die de buitenkant van het voedsel bruin doet kleuren zorgt voor een giftige hoeveelheid AGE’s. Dat betekent dat u zo min mogelijk moet schroeien, bruinen, grillen, roosteren en bakken.

De beste manier om een teveel aan AGE’s te vermijden, is koken bij een lagere temperatuur met vocht, zoals bijvoorbeeld pocheren, stomen of stoven. Gebruik ingrediënten die AGE-vorming belemmeren Een zuurrijke omgeving zorgt ervoor dat AGE-vorming moeilijker gaat. Door vlees te marineren in bijvoorbeeld azijn, rode wijn of citroensap bij barbecueën, braden of grillen wordt de AGE-vorming met 50% verminderd.

‘Moderne voeding bevat veel meer AGE’s dan goed voor ons is’

AGE’s zitten van nature in voeding, dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven. De top vier van voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan AGE’s – vlees, vis, zuivel en noten – zijn voedingsmiddelen die we als oermens ook al aten. Ons lichaam (mits we geen diabetes en/of nierproblemen hebben) kan deze AGE’s prima afbreken. Het probleem zit in de vaak vele bewerkingen die wij deze voedingsmiddelen laten ondergaan. Het aantal AGE’s kan meer dan vertienvoudigd worden door de bereiding. In januari 2017 zijn ook Orthomoleculaire formules op de markt gekomen om de AGE’s te verminderen of preventief te bestrijden. Door hercontrole is te controleren of het gebruik van deze middelen effectief zijn.

Praktijk voor Integrale Geneeswijzen
De Bik 12, Hoogland
T. 033-4807427
www.acupunctuur-vanlaar.nl
Lid N.V.A. en M.B.O.G.