Dresscodes en feestkleding

0
3172

Een “Dresscode”, wat is dat nu eigenlijk? Soms vinden mensen het overdreven, maar in feite is het niets anders dan een hulpmiddel om de persoonlijke presentatie van een groep op elkaar af te stemmen. Met andere woorden: een hulpmiddel om qua kleding niet uit de toon te vallen. Voor bepaalde gelegenheden gelden bepaalde sociale codes/afspraken die aangeven welke kleding geschikt wordt geacht. Het is goed om te weten wat er dan van je verwacht wordt. Als je een uitnodiging ontvangt waar een dresscode vermeld wordt, ga er dan niet onnodig tegen in. Het is jouw keuze naar dit feest of deze bijeenkomst te gaan en als je besluit te gaan, houd je dan aan de “afspraken”.

White tie (zeer formeel)

Dit is de meest chique avondkleding (wordt nooit voor 18.00 uur gedragen). Hier mag je alles uit de kast halen en je kunt je er met deze dresscode niet gemakkelijk van af maken.
M: Een rokkostuum (zwarte double breasted pandjesjas en een zwarte broek met een bies. Het vest, het hemd en de strik zijn wit. Verder zwarte sokken (kousen) en gladde zwarte schoenen. Officieel geen horloge.
V: Een lange avondjurk (tot de enkels) met (half)lange handschoenen. Geen handschoenen? Kies dan voor een (opvallende) ring of armband. Een dieper decolleté of jurk met glimmers mag. Draag hooggehakte, liefst open, schoenen. Draag een bijpassend klein tasje.

Black tie (semiformeel)

M: Zwarte of nachtblauwe smoking met dito strik (vlinderdas) en wit overhemd. Zwarte kousen en schoenen.
V: Lange jurk of chique cocktaildress. Besteed aandacht aan je haar en make-up. Mooie stijlvolle sieraden en avondtasje. Geen diep decolleté.
Soms kan er op de uitnodiging “black tie invited of optional” staan. Dan betekent het dat het op prijs gesteld wordt, maar niet verplicht is. Als je geen smoking aan doet, dan wel een donker pak!

Tenue de Ville / stadskledij (netjes)

M: Een net pak in een donkere kleur (zwart, grijs, donkerblauw). Draag er een overhemd en stropdas bij, met zwarte schoenen en donkere sokken.
V: Een korte, geklede jurk of een broekpak. Draag altijd panty’s of kousen. Een hoed mag.

Informeel

Wel gekleed, maar het mag allemaal wat simpeler.

Casual

Bij casual geldt dat alles in principe mag, maar zorg wel voor nette kleding en kom dus niet in je oude kloffie of in de zomer in je afgeknipte spijkerbroek.

Avondkleding

Biedt wat meer ruimte dan bovengenoemde codes.
M: Een rokkostuum of een smoking.
V: Een lange of korte avondjurk.

Cocktailkleding

Houd hierbij rekening met de plaats en gelegenheid van het feestje. Wordt het in een restaurant gevierd of op kantoor? Is het een feestje van een vriend of een afscheid van een collega? M: Een donker pak.

Tot slot: Bel bij twijfel gewoon de gastheer/gastvrouw op en vraag wat de bedoeling is!

Tip: Je zijden lievelingsdas- of strik schoon krijgen? Zet hem in een glazen pot met wasbenzine en laat vervolgens drogen aan de lucht. Niet naspoelen.