Visie op de woningmarkt

0
4044

De woningmarkt zit weer in de lift. de rente staat historisch laag, nieuwbouwprojecten zien weer het levenslicht, steeds minder huizen staan onder water en het aantal verkochte woningen neemt sterk toe. Tijd voor een gesprek met Johan Pronk, Manager Financieel Advies van de Rabobank Regio Den Haag.

HOE ZIET DE RABOBANK DE TOEKOMST ALS HYPOTHEEKVERSTREKKER?

“Van oudsher zijn wij één van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. We willen graag excellent advies bieden met transparante hypotheekvormen en realistische doelstellingen. En ja, soms betekent dat voor onze klanten dat hun woondroom nu nog niet mogelijk is. Als hypotheekverstrekker moeten we onze klanten beschermen als dat zou leiden tot een onverantwoorde aankoop. Maar mooier is natuurlijk als we samen met de klant tot een advies en hypotheekvoorstel komen die past bij de situatie en de wensen van onze klant en zij hun dromen kunnen realiseren.”

WAT IS DE ‘HYPOTHEEK BINNEN EEN WEEK’?

“Huizenkopers denken vaak dat de hypotheekaanvraag een langdurig traject is. Met onze ‘hypotheek binnen een week’ campagne willen we consumenten erop wijzen dat het hypotheektraject niet lang hoeft te duren. Zodra wij alle benodigde informatie en documenten hebben ontvangen, kunnen onze financieel adviseurs binnen een week een definitieve offerte zonder voorbehouden of zelfs een hypotheek verstrekken. Hierdoor krijgt de klant snel duidelijkheid.”

WAT ADVISEERT DE RABOBANK HAAR KLANTEN BIJ EEN NIEUWE WOONDROOM?

“Voor de crisis was het normaal om een nieuwe woning te kopen, terwijl de oude woning nog niet was verkocht. Hierdoor zijn veel mensen gedurende een langere periode met dubbele lasten blijven zitten. Hoewel we nu zien dat de gemiddelde verkooptijd is gedaald naar drie tot zes maanden, blijft het verstandig om eerst je bestaande woning te verkopen. Zo loop je geen risico. Bovendien kan het inschakelen van een aankoopmakelaar ervoor zorgen dat u niet teveel betaalt voor uw nieuwe woondroom. Belangrijk onderdeel van het gesprek is vast te stellen: Wat is betaalbaar nu en in de toekomst? We kijken goed naar het besteedbaar inkomen, heb je nu meer te besteden of later pas? Daar een passende hypotheekvorm bij bedenken. Wat zijn je plannen in je leven en met je loopbaan die impact gaan hebben op je woonbehoefte en op je besteedbaar inkomen.”

WAT ZIJN DE KANSEN VAN STARTERS EN ZZP-ERS OP DE WONINGMARKT?

“De kansen voor starters op de woningmarkt zijn goed. Dit jaar kun je nog tot 102% van de marktwaarde lenen, vanaf januari 2017 daalt dit naar 101% en in de toekomst zal dit nog verder dalen. Dit is een gezonde ontwikkeling waardoor de koper minder risico loopt op waardedalingen en de daarbij behorende restschuld. En ook voor ZZP-ers zijn er diverse mogelijkheden. Zo kijken wij naar de persoon achter de ondernemer. Dat betekent dat we soms ook met omzetcijfers van 1 jaar aan de slag kunnen. Het belangrijkste is dat we onze klanten willen behoeden voor onaanvaardbare risico’s.”

KOPEN OF HUREN?

“Huren is door de lage rentestand in veel gevallen duurder dan kopen. Maar als huurder ben je wel flexibeler dan als woning-eigenaar. Zo heb je geen bijkomende onderhoudskosten en heb je vaak slechts een opzegtermijn van een maand. Je moet bij de keuze voor huren of kopen daarom altijd goed inventariseren wat je wilt, wat je gezinssituatie is en waar je jezelf over pakweg vijf jaar ziet. Een huis kopen is namelijk een lange termijn beslissing.”

HOE ZIET DE RABOBANK DE ONTWIKKELING VAN DE WONNGMARKT IN DE REGIO?

“De toename van de verkopen zorgt in combinatie met de afname van het koopaanbod en de relatief lage nieuwbouwvolumes voor een steeds minder ruime markt. Dit leidt samen met de stijgende inkomens en de lage rente tot stijgende huizenprijzen. Dit jaar verwachten wij daarnaast een gemiddelde stijging van de huizenprijzen van 3,5 tot 5,5%, om vervolgens in 2017 behoorlijk sterk toe te nemen met gemiddeld 5 tot 7%. Door de verkleining van de markt zien we dat de diverse nieuwbouwprojecten in deze regio zeer in trek zijn en er veel inschrijvingen op zijn.”

IN WELKE RICHTING ZAL DE HYPOTHEEKRENTE ZICH ONTWIKKELEN?

“We hebben gezien dat de hypotheekrente in het eerste kwartaal van 2016 verder daalde en deze zal naar verwachting in 2016 en 2017 laag blijven. Het is wel lastig om in te schatten wat de rente de komende tijd daadwerkelijk gaat doen. Rente is namelijk ook afhankelijk van wat er gebeurt in de rest van de wereld. Lage rente is weliswaar gunstig voor een koper, maar bijvoorbeeld slecht voor de pensioenfondsen en dus indirect ook voor de huizenkoper. Mocht de hypotheekrente in de toekomst stijgen dan verwachten wij dat de meeste huishoudens een stijging van hun hypotheeklasten goed kunnen dragen.” (Bron: Rabobank KEO 11 mei 2016)

WAAROM ZOU EEN POTENTIËLE HUIZENKOPER MOETEN KIEZEN VOOR DE RABOBANK?

“Wij zijn een bank die graag met haar klanten in gesprek gaat. Elke situatie is immers anders en wij willen de woondroom van onze klanten kennen en niet alleen een hypotheek verstrekken. Wij zijn specialist in bijzondere situaties en hebben veel kennis in huis. Daarnaast opereren wij lokaal en kennen wij onze markt. Je kunt altijd bij ons binnenlopen. Voor een goed gesprek en passend advies en wij zijn in staat om je heel snel zekerheid te beiden over je financiele mogelijkheden.”

HOE GAAT DE RABOBANK OM MET ONDERWERPEN ALS RENTEMIDDELING EN RESTSCHULDPROBLEMATIEK?

“Wij kijken van klant tot klant wat het beste bij hem past en geven hier dan een maatwerkadvies in. Met betrekking tot een restschuld hebben wij een ruime ‘sociale regeling’ welke het mogelijk maakt om toch weer een nieuw huis te kopen en de restschuld in de nieuwe hypotheek mee te financieren.”

MEER WETEN?

www.rabobank.nl/hypotheek