School of POP

0
4065

Volgens Stijn Donders, bedrijfsleider bij de Goudse Popschool is muziek maken synoniem voor plezier maken, samen of individueel, voor professionele muzikanten, maar ook voor de beginnende hobbyist. “Als je goed op een instrument wil leren spelen of wil leren zingen, dan ben je bij de Goudse Popschool aan het juiste adres”, aldus Stijn. “Bij de Goudse Popschool bepaal je namelijk zelf welke liedjes je wil leren spelen of zingen. Dus heb je een leuk liedje op Youtube gezien, dan leert jouw docent je om dat te spelen. Daarnaast besteden we natuurlijk ook aandacht aan muziektheorie.”

LESSEN OP MAAT

Volwassenen en kinderen, vanaf ongeveer 7 jaar, zijn muzikaal welkom bij de Goudse Popschool. Vanaf deze leeftijd kan er namelijk begonnen worden met zangles of het bespelen van een instrument. Volgens Stijn kunnen sommige kinderen dat zelfs al eerder. “Ik zal dat altijd vooraf in samenspraak met de ouders, of anderszins, beoordelen in een gratis proefles”, legt Stijn uit. Voor ieder instrument kan eenmalig een gratis en vrijblijvende proefles worden gevolgd. Na het volgen van deze proefles is het mogelijk om direct te beginnen met de eerste lesronde die bestaat uit een periode van 13 lessen. Na iedere lesronde heeft de leerling de keuze om verder te gaan met een nieuwe lesronde of om te stoppen. Instrument- en zanglessen kunnen hierdoor op ieder moment in het schooljaar worden gestart. Het lesplan wordt bovendien zoveel mogelijk afgestemd op de persoonlijke wensen van de leerling. “Daarnaast verzorgen we voor de gevorderde leerling de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende bandprojecten”, vertelt Stijn. Inmiddels heeft de Popschool al meer dan 400 actieve leerlingen. De muzieklessen in elektrische en akoestische gitaar, basgitaar, drums, piano, orgel en keyboard worden verzorgd door een jong, enthousiast en vakkundig docententeam dat bekend is met de hedendaagse muziekstromingen en zelf ook nog regelmatig optreedt.

MUZIEKEDUCATIE BELANGRIJK

Eigenaar John Radersma weet het al jaren: muziek stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Maar ook voor ouders of grootouders kan muziek leiden tot meer levensvreugde, want het ontspant en zorgt voor een sterkere band. Volgens John doet u tijdens het muziek maken continu een beroep op uw brein. “Je activeert in feite beide hersenhelften. De ene helft hangt vooral samen met gevoel terwijl de andere meer geënt is op het denken, het rationele. Doordat je beide hersenhelften veel traint, creëer je als het ware bepaalde vaardigheden. Je koppelt steeds. En dat is weer ontzettend goed voor de motoriek omdat je vaak tegengestelde bewegingen maakt”, legt John vol passie uit. Maar nog veel belangrijker, muziek maken, alleen of in een bandje is ook gewoon heel erg leuk!

OORSPRONG GOUDSE POPSCHOOL

“Ik heb véél muzikanten ontmoet, véél geleerd en ik zou me een leven zonder muziek níet meer kunnen voorstellen.” John heeft sinds de jaren zeventig zelf bij diverse bands gespeeld en opende in 1998 een studio waar bandjes uit de regio konden oefenen. “Wat mij direct opviel was dat de gemiddelde leeftijd van de bandjes die hier oefenden langzaam opliep en de aanwas van 16 tot 21 jarigen erg achterbleef.” Om het tij te keren besloot John om in 2007 officieel met de Popschool te starten. De missie van de Goudse Popschool is volgens John om een belangrijke bijdrage te leveren in het bevorderen èn in stand houden van de bandcultuur in het ‘Groene Hart’ van Nederland. “Als je viool of harp wilt leren spelen ben je bij ons niet aan het goede adres”, zegt John met een brede smile. “De Goudse Popschool leidt je namelijk op tot popmuzikant en ons individuele muziekonderwijs is er op gericht de muzikant zo snel mogelijk in een band te laten spelen.”

Goudse Popcarrousel

De Goudse Popschool komt, voorzien van apparatuur, instrumenten en een aantal vakdocenten langs bij uw school. De Popcarrousel heeft drie leslokalen nodig en een uitvoeringsruimte. De leerlingen gaan gedurende twee uur een tochtje maken langs de diverse lokalen en kunnen de instrumenten, onder begeleiding van een vakdocent, uitproberen. Naast zang zijn de volgende instrumenten aanwezig: akoestische gitaar, elektrische gitaar, basgitaar, drums, piano en keyboard. Na deze oriëntatieronde zal een optreden van circa 10 minuten worden verzorgd door een jong (12 en 13 jarigen) popschoolbandje. Als afsluiting gaan onze docenten gedurende 20 minuten een aantal nummers spelen, uiteraard wordt jong zangtalent van harte uitgenodigd om mee te zingen met de live-band. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Stijn Donders.

INTERESSE?

Zou je eens een keertje een muziekinstrument willen uitproberen of je zangtalent verder willen ontwikkelen? Meld je dan nu aan voor een gratis proefles.

Goudse Popschool
Jan Tinbergenstraat 15, Reeuwijk (leslocatie)
T. 0182-391180
www.goudsepopschool.nl

Fotografie: Joke Schut