Culinair genieten in een rustieke omgeving midden in de Randstad

0
3995

In Hitland-Noord, langs de Hollandse IJssel, net buiten Rotterdam, is de voormalige steenplaats van ‘Steenoven De Olifant’ omgevormd tot ‘Leefgoed de Olifant’. Tot begin jaren 20 van de vorige eeuw werden in deze veldsteenoven (steenfabriek) de bekende Hollandse ijsselsteentjes gebakken. De oude steenplaats die als grootste steenfabriek in de regio ‘De Olifant’ werd genoemd, werd in 1972 een woondomein. De steenoven, door ir. Sipkema onder architectuur van Gunnar Daan omgebouwd tot monumentale villa, is nu de plek waar culturele evenementen plaatsvinden. Sinds enige jaren organiseren de huidige bewoners Ahja Marijn Sipkema en Ariann Kraaijeveld, beter bekend als ‘De Dames’, in het woongedeelte van de Steenoven concerten, exposities en kleinkunstvoorstellingen.

ANWB GASTVRIJ

Een fietstocht langs de Hollandsche IJssel is ideaal om lekker uit te waaien. En even uitrusten met iets lekkers, terwijl je e-bike oplaadt? Na een fiets- of wandelinspanning is het fijn om neer te strijken op het (verwarmd) terras en u te laten verrassen door de rust van de natuur en de weilanden van Hitland. Leefgoed de Olifant is een officieel ANWB Gastvrij punt. Als ANWB Fietspashouder krijgt u dan niet alleen korting, maar kunt u tevens gratis gebruik maken van het toilet, schuilen bij een regenbui of gebruik maken van een oplaadpunt, bandenplakset of fietspomp.

RESTAURANT EN THEEHUIS IN DE NATUUR

De oude wagenschuur van de voormalige boerderij bij de oude steenplaats is nu Restaurant & theehuis De Dames. De naam is heel passend vanuit historisch perspectief, omdat in het dijkhuis naast het restaurant lange tijd twee zussen hebben gewoond: de dames Bloot. “En wij ook ‘De Dames’ worden genoemd”, zegt Ariann met een brede glimlach. Het restaurant & theehuis heeft een sfeervolle ambiance met een stamtafel en een schitterend zonnig en verwarmd terras met een ecologisch dak, en tijdens de winterse dagen verwarmt een knusse spekstenen kachel het gebouw. Genieten staat bovenaan. ‘De Dames’ ligt tussen de historische werkhaven in de IJssel aan de Groenendijk en het Recreatieschap Hitland. De rust en de ruimte, gecombineerd met kwaliteit, maken De Dames tot een stukje puur leefgenot in de toch al zo drukke Randstad.

STREEKPRODUCTEN

“We serveren een heerlijke lunch, een diner of een eenvoudig drankje met een hapje. Eigengemaakte appeltaart, een eerlijke biologische koffie, en een keur aan thee horen bij onze formule”, vertelt chef-kok Erwin de Visser die als bedrijfsleider verantwoordelijk is voor het totale gastvrijheidsconcept op het Leefgoed. “We serveren zo veel mogelijk verse producten uit deze streek èn Zeeland. We verrassen onze gasten graag met betaalbare culinaire gerechten.” De vaste menukaart verandert met de seizoenen mee en elke week kan de culinaire brigade hun creatieve ei kwijt in een steeds wisselend weekmenu. In het restaurant kunt u bovendien terecht voor eerlijke zelfgemaakte producten, boeken en voorwerpen die iets met eten en drinken, de regio of het Leefgoed te maken hebben.

CULINAIR GENIETEN OP LOCATIE

Catering Leefgoed is de traiteur die de catering verzorgt voor uw receptie, feest, diner of plechtigheid, zowel op het Leefgoed als daarbuiten. We bieden een breed assortiment culinaire lekkernijen en als u zelf ideeën hebt, dan spelen wij daar graag op in. Ons motto is: alleen het beste is goed genoeg. ​We bereiden maaltijden die kant en klaar worden geserveerd op locatie, of welke door u afgehaald kunnen worden. Dus bent u op zoek naar een betrouwbare partner voor het verzorgen van de drankjes, hapjes of buffet tijdens uw evenement of bijeenkomst? Dan bent u bij Catering Leefgoed aan het juiste adres. Kwaliteit en flexibiliteit zijn sleutelwoorden voor ons, en dat begint al direct bij het eerste contact met u. Speciaal voor de kerstdagen heeft Catering Leefgoed een Keuze Kerstmenu opgesteld. Kijk voor meer informatie of om te bestellen op de website.

Meer info: www.leefgoed.nl

Fotografie: Joke Schut