Huiselijk leven met respectvolle zorg

0
3353

Woonzorgvoorziening ‘Villa Hooghe Heide’ is een particuliere organisatie die in een kleinschalige, exclusieve woonomgeving een woonzorgvoorziening realiseert voor hulpbehoevende en dementerende ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. De visie is dat de eigen leefstijl en gewoonten van thuis zoveel mogelijk gehandhaafd blijven. Persoonlijke aandacht, respect, veiligheid en geborgenheid zijn kenmerken die vanzelfsprekend zijn binnen de organisatie.

Op een schitterende locatie aan de De Strang in Amersfoort-Kattenbroek, vindt u woonzorgvoorziening ‘Villa Hooghe Heide’. In het pand zijn 25 ruime zorgappartementen en twee logeerkamers, verdeeld over de begane grond en eerste etage, gerealiseerd voor senioren met een zorgvraag. Villa Hooghe Heide is opgezet door Jan Luiten en Clari van Staveren, die al 30 jaar als wijkverpleegkundige actief was. Samen waren ze van mening dat de verpleegzorg in Nederland veel beter kon en moest, zonder dat de kosten uit de hand zouden lopen. “We zijn in april 2012 gestart nadat we al ruim 10 jaar met dit idee rondliepen, maar geen geschikte locatie konden vinden. We hebben stad en land afgestruind en uiteindelijk iets gevonden op slechts 300 meter van de eigen woning. Hier stond vroeger een boerderij. We zagen op een dag toen we er langs fietsten een bordje te koop hangen. Direct stappen ondernomen en alles in werking gezet”, vertelt Jan vol passie. “De oorspronkelijke boerderij was dusdanig vervallen, dat we uiteindelijke hebben besloten om alles plat te gooien en van de grond af nieuw op te bouwen.”

HUISELIJK LEVEN

Daarbij is volgens Clari bewust gekozen voor een ‘huiselijk’ gebouw waar ouderen zich thuis zouden voelen. “We wilden een sfeer creëren waar ouderen zich geen zorgen hoeven te maken. Ouderen willen namelijk helemaal niet verhuizen, ook niet wanneer er regelmatig een beroep op familie gedaan moet worden voor zorgtaken”, vertelt Clari. “Ouderen zijn vaak gehecht aan de eigen vertrouwde omgeving en hebben een negatief beeld van een verpleeghuis. Bovendien zien ze op tegen het verhuizen an sich. Maar als ze dan eenmaal hier zijn en de sfeer ervaren dan is het mooiste compliment dat het hier ‘als thuis’ aanvoelt.”

GELIJKHEIDSBEGINSEL

In het huidige zorgsysteem wordt volgens Jan te weinig naar de specifieke zorgvraag en wensen van de mensen gekeken. “Alles werkt volgens het gelijkheidsbeginsel waarbinnen iedereen recht heeft op dezelfde mate van zorg. Dit werkt weliswaar uitstekend voor de meerderheid van de zorgbehoevende ouderen, maar over het algemeen wil men het woongenot en serviceniveau dat men gewend is zoveel mogelijk handhaven, ook als dat door lichamelijk en/of cognitieve beperkingen niet meer in een zelfstandige omgeving mogelijk is”, aldus Jan. “Wie een goed pensioen heeft en eigen vermogen betaalt in de reguliere zorg bovendien bijna net zoveel als hier voor 24-uurs kwaliteitszorg. Volgens Clari biedt Villa Hooghe Heide ouderen die zorg nodig hebben dan ook een goed en betaalbaar alternatief. “Wonen met een kleine groep medebewoners in een veilige en beschermde leefomgeving met professionele zorg, de benodigde structuur, aandacht en dienstverlening op maat.”

24-UURS ZORG

Er worden in Villa Hooghe Heide 24 uur per dag zorg en diensten geleverd. “Wij bieden een volledig pakket aan zorg variërend van persoonlijke verzorging tot intensieve verpleging, afgestemd op uw persoonlijke wensen”, legt Jan uit. “U kunt de hele dag een beroep doen op gediplomeerde zorgverleners, ongeacht het tijdstip op de dag. We geven u bovendien de garantie – mits medisch verantwoord – dat u in uw eigen appartement kunt blijven wonen.” Huisarts, fysiotherapeut en overige zorgdisciplines komen gewoon bij u ‘aan huis’. De dienstverlening bestaat daarnaast uit diverse gemaksdiensten zoals kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste aan huis. Maar ook uit verse maaltijden bereid door eigen koks (opgediend in de gezamenlijke eetkamer of op uw eigen kamer), een wasservice en het schoonhouden van de appartementen. Daarnaast bevindt zich in het souterrain een complete fitness- en wellnessruimte.

RUIME ZORGAPPARTEMENTEN

Ieder appartement is voorzien van een kitchenette waar u zonodig zelf een kopje thee of koffie kunt zetten. “De appartementen zijn voorzien van wand- en vloerbekleding en al het overige kunt u naar eigen keus bepalen”, vertelt Jan. Daarnaast zijn alle appartementen standaard uitgerust met eigen sanitair met douche, toilet en wastafel, maar kunt u ook gebruik maken van hoog/laag bedden en tilliften. Op de begane grond van Villa Hooghe Heide is een ruime woonkamer aan een terras en kruidentuin gesitueerd. “In de woon- en eetkamer worden diverse activiteiten georganiseerd en is bovendien een gezellige plek om elkaar te ontmoeten”, vertelt Clari. “Voor wie er zin heeft, wordt er een spel gespeeld of de krant gelezen. Na de koffie wordt er regelmatig gewandeld of een andere activiteit gepland.”

MEER INFORMATIE

Als u interesse heeft om eens nader kennis te maken met het zorgteam, de sfeer te willen proeven en de mogelijkheden wil bespreken over het wonen op Villa Hooghe Heide, dan kunt u contact opnemen met Jan Luiten, 033-8009980. “Hopelijk mogen wij u binnenkort begroeten op Villa Hooghe Heide.”

Enthousiaste medewerkers

Monique Hulzebosch is als manager Zorg & Hospitality verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij Villa Hooghe Heide. Inmiddels stuurt ze een team van bijna 35 medewerkers aan. Hoewel ze pas vier maanden actief is, voelt het alsof ze er al jaren werkt. “Ik kom zelf uit de reguliere zorg en moest vaak vechten voor extra tijd voor basisactiviteiten voor mijn cliënten. Hier kan ik echter de tijd nemen voor elke bewoner. Bovendien heeft de interne rust die hier heerst een positieve weerslag op de bewoners. Iedereen is vriendelijk en beleefd naar bewoners en familie.”

Collega Johanna van Nimwegen die al sinds oktober 2012 aan Villa Hooghe Heide is verbonden beaamt dat. “Ik ben vroeger als kok werkzaam geweest in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Hierdoor weet ik als geen ander hoe bijzonder de dienstverlening hier is. In de ‘villa’ ben ik overdag één van de gastvrouwen en verzorg ik onder meer het ontbijt voor de bewoners. Daarnaast zorg ik dat elke dag de was wordt gedaan. Ik vind de sfeer hier echt heerlijk. Mede door de kleinschaligheid is het hier gezellig en kunnen we elke bewoner de aandacht geven die hij of zij verdient. Van een luisterend oor tot aan een aai over de bol of een welgemeende knuffel.”

Fotografie: Joke Schut