Waar kunst en passie elkaar ontmoeten

0
4570

Bent u op zoek naar een schilderij uit de 19de of 20ste eeuw? Wilt u een erfstuk opnieuw laten inlijsten? Of heeft u een schilderij in uw bezit dat aan een grondige restauratie toe is? Dan bent u bij ‘Select’ in Rotterdam-Overschie aan het juiste adres.

Als ik de oude dorpskern van Rotterdam-Overschie nader, dan zie ik direct de grote etalage van Kunsthandel ‘Select’. Eigenaar Leo Setz is dan ook erg blij met deze zichtlocatie. “De schilderijen komen door de grote raampartijen goed tot hun recht en bovendien heb ik veel meer directe aanloop naar de winkel.” Leo zit al 30 jaar in het vak. Begonnen in 1985 bij zijn vader die restaurateur was, maar pas echt losgekomen toen hij in 1990 zijn eigen weg ging. De naam van het bedrijf verwijst naar een pagina in het inmiddels ter ziele gegane tijdschrift Tableau en dekt volgens Leo precies waar zijn bedrijf voor staat.

Breed assortiment

In de showroom van Select hangt en staat een brede selectie van schilderijen en aquarellen uit primair de 19de en 20ste eeuw. “Ik heb soms ook wel iets meer recents, maar dat is dan vaak om bestaande klanten een plezier te doen.” Als ik om me heen kijk, zie ik naast landschappen, abstracten en portretten talloze zeegezichten. “Als Rotterdammer kun je het natuurlijk niet maken om geen schilderijen van zee en / of schepen te hebben”, glimlacht Leo. Een bezoek aan de showroom is elke keer weer een beleving. Wat er nu is, is over een paar weken al weer verkocht, waarna een nieuw meesterwerk de vrijgekomen plaats inneemt. “Wel wordt het steeds moeilijker om mooie stukken te vinden”, legt Leo uit. Zijn collectie verkrijgt hij primair via beurzen en particulieren of via bemiddeling voor verzamelaars. Soms komen er huizenontruimers langs en vindt een verborgen pareltje alsnog de weg naar de showroom.

Lijstenmakerij

Daarnaast kan men bij Leo ook terecht voor het opnieuw laten inlijsten van schilderijen. “Ik heb hier een keuze uit ruim 300 verschillende lijsten, dus er zit altijd wel iets van gading tussen.” Bij het inlijsten werkt hij bovendien uitsluitend met zuurvrije passe-partouts.

Restauratie

De echte passie van Leo ligt naast het aan- en verkopen van schilderijen echter in het restaureren van een meesterwerk. De keuze om een schilderij te laten restaureren kan volgens Leo diverse redenen hebben. “Soms betreft het reguliere verouderingsverschijnselen waaraan schilderijen onderhevig zijn. Temperatuurschommelingen, luchtvochtigheid en zonlicht zijn namelijk niet de beste vrienden van een schilderij”, benadrukt Leo. Maar soms zijn het ook werken die brand- en / of waterschade hebben of door een kleinkind per ongeluk zijn beschadigd.” In al die gevallen kan een professionele restauratie uitkomst bieden en ervoor zorgen dat het schilderij weer zoveel mogelijk in zijn originele staat wordt hersteld. “Mocht u willen weten of uw schilderij toe is aan restauratie of schoongemaakt dient te worden, dan kunt u vrijblijvend een afspraak maken. U kunt dan uiteraard vrijblijvend langskomen maar ik kom ook aan huis als dit gewenst wordt.”

Kunsthandel, Lijstenmakerij en Restauratie Atelier ‘Select’
De Lugt 15, Rotterdam
T. 010-4627033
www.kunsthandel-select.nl

Fotografie: Joke Schut