Overdag scherp zien zonder bril of lenzen

0
4094

Nachtlenzen draag je alleen terwijl je slaapt. Terwijl je slaapt, corrigeren de lenzen je ogen. Hiermee geven ze je vrijheid en comfort wanneer dit het belangrijkst is, namelijk als je wakker bent. Nachtlenzen® dragen biedt dan ook veel voordelen. We spreken met Ed Kloosterboer van Grit Optiek uit Nieuwerkerk aan den IJssel over de voor- en nadelen van deze innovatie.

NACHTLENZEN GEVEN COMFORT EN VRIJHEID

Overdag scherp zien zonder bril of lenzen? “Er gaat echter een wereld voor je open met Nachtlenzen”, vertelt Ed Kloosterboer. “Nachtlenzen draag je namelijk als je slaapt. Terwijl je slaapt, corrigeren de lenzen je ogen. Overdag kan je dan scherp zien zonder bril of lenzen. Nachtlenzen zijn dan ook een goede oplossing als je last hebt van je lenzen, door bijvoorbeeld droge ogen of vuiltjes achter de lens. Doordat je overdag geen lenzen draagt, heb je hier dus geen last van. Nachtlenzen geven je comfort en vrijheid wanneer dit het belangrijkst is, namelijk als je wakker bent.”

NACHTLENZEN ZIJN IDEAAL

Het dragen van nachtlenzen is dé manier om vrijuit te kunnen sporten. Of je nu hardloopt, tennist, hockeyt of zwemt, met nachtlenzen kan je je volledig focussen op je sport en de wedstrijd. Je draagt overdag geen lenzen of bril, en toch zie je alles haarscherp. Geen zorgen over het verliezen van je lenzen of het beslaan van je brillenglazen, of jeukende, geïrriteerde of droge ogen door het dragen van lenzen. Maar ook tijdens de vakantie of stapavonden kan je precies doen waar jij zin in hebt. Je hoeft niet bang te zijn dat je lenzen aan het einde van de dag droger aanvoelen of minder lekker zitten. Want nachtlenzen draag je als je slaapt.

HOE WERKEN NACHTLENZEN?

“Nachtlenzen zet je in voordat je naar bed gaat. Terwijl jij slaapt, corrigeren de lenzen je ogen. Nachtlenzen raken eigenlijk niet je ogen, maar drijven op je traanfilm. Door de speciale vorm van de lens zorgt de traanfilm ervoor dat de voorkant van je hoornvlies iets platter wordt. Daar voel je helemaal niets van. De volgende ochtend haal je de lenzen uit. Je kunt dan zonder bril of lenzen één of twee dagen scherp zien. Als je, om wat voor reden dan ook, stopt met het dragen van Nachtlenzen, dan keren je ogen vanzelf terug naar hun oorspronkelijke vorm.” Meestal kan je na 1 week volledig scherp zien. In sommige gevallen kan het iets langer duren. Hoe lang jij nodig hebt, is afhankelijk van je sterkte en je ogen. Je kan met je optometrist van Grit Optiek overleggen hoe je deze periode kan overbruggen. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van daglenzen. Omdat nachtlenzen een andere werking hebben dan ‘gewone’ contactlenzen is het volgens Ed in de beginfase overigens wel belangrijk om regelmatig op controle te komen. “Alleen dan kunnen wij je de beste werking van je Nachtlenzen® garanderen”, benadrukt Ed.

NACHTLENZEN AANMETEN

Voordat je nachtlenzen kan gaan dragen, beoordeelt een optometrist van Grit Optiek of jouw ogen geschikt zijn voor Nachtlenzen. “Helaas zijn nachtlenzen niet voor iedereen de oplossing. Nachtlenzen corrigeren bijvoorbeeld alleen min-sterktes tot een sterkte van -4,00. Daarom controleren wij altijd vooraf of jouw ogen wel geschikt zijn. Voor het aanmeten van nachtlenzen maken wij met behulp van een corneatopograaf een plaatje van je ogen. Dit is belangrijk om de vorm van je ogen nauwkeurig te bepalen. Verder meten we je sterkte op.” Met deze gegevens worden Nachtlenzen gemaakt die precies op maak gemaakt zijn voor jouw ogen en de correctie die jij nodig hebt. Een paar dagen na het aanmeten van de lenzen zijn de lenzen klaar en kan je deze ophalen. Als je nog nooit lenzen gedragen hebt, zal een optometrist van Grit Optiek met je doornemen hoe je de lenzen inzet, uithaalt en schoonmaakt. Nachtlenzen gaan één jaar mee. “Voor een optimaal resultaat adviseren we wel om je Nachtlenzen® ieder jaar te vervangen.”

Grit Optiek Nieuwerkerk
Dorrestein 12, Nieuwerkerk aan den IJssel
T. 0180-314975
www.gritoptieknieuwerkerk.nl

Foto’s: iStockphoto