High Five met je konijn

0
3954

Per dag behandelen we bij Dierenkliniek Zuidplas te Nieuwerkerk aan den IJssel uiteenlopende dierensoorten. Ik ben er ook trots op dat ik nu al anderhalf jaar de eigenaar ben van deze kliniek. Wat ik leuk vind, is dat er in toenemende mate ook konijnen op het spreekuur komen. Een konijn is namelijk een lief, sociaal en uiterst grappig dier dat tot zijn recht komt in een omgeving waar hij niet alleen wordt verzorgd maar ook veel aandacht krijgt. Als je het met respect behandelt, kan het ook echt een maatje zijn! Bovendien kan je, geloof het of niet, een konijn ook nog allemaal dingen leren. Een leuk boek hierover vind ik “High Five met je konijn” van Bernice Muntz.

Waar mijn zorg wel een beetje zit, is dat sommige mensen een konijn aanschaffen zonder te weten wat dat in de praktijk betekent. Ik raad mensen dan ook altijd aan zich te verdiepen in de aanschaf van zo’n dier. Want het houden van een konijn is, net als van ieder ander dier, toch een hele verantwoordelijkheid. Het is niet alleen belangrijk om goed na te denken over aspecten als verzorging, huisvesting en gedrag, maar ook over hoe je een konijn gezond houdt. Hier hoort in mijn ogen ook een jaarlijks bezoek aan de dierenarts bij.

Tijdens zo’n bezoek kan namelijk niet alleen worden bekeken of het konijn nog gezond is maar ook worden ingeënt tegen een aantal ernstige ziekten. Het gaat dan in ieder geval om de ziekte Myxomatose en VHD (ook wel VHS of RHD genoemd). Beide aandoeningen zijn zeer besmettelijk en niet / slecht behandelbaar. Sinds december heerst er echter nog een ander ernstig virus onder Nederlandse konijnen. Onder andere in de regio Nijmegen, Groningen en Utrecht zijn er gevallen bekend, maar het lijkt ook deze kant op te komen. Het gaat om de konijnenziekte VHD, type 2. Een vaccin hiertegen is binnenkort beschikbaar. Juist ook omdat vaccineren in mijn ogen veel dierenleed kan voorkomen, zal de maand april in het teken staat van het (vaccineren van het) konijn. Meer informatie hierover is binnenkort te vinden op onze website www.dierenkliniekzuidplas.nl.

Het liefst zou ik hier nog meer vertellen over waar u precies bij uw konijn op moet letten. De ruimte is hier echter te beperkt. Gelukkig zijn er wel andere plaatsen waar je de informatie kan vinden. Als je meer wilt weten over huisdieren in het algemeen en ziekten en aandoeningen die ze kunnen krijgen in het bijzonder, vind ik de website van het LICG, het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren, een hele goede bron. Maar indien u (praktische) vragen of zorgen heeft, kunt u natuurlijk altijd even naar de praktijk bellen (0180-320363).

PS: we gaan verhuizen! Voor diegene die al klant bij ons zijn, we blijven op hetzelfde terrein maar de ingang gaat veranderen. Die is nu aan de Verbindingsweg 1 en gaat naar de Zuidplasweg 7. We maken nog bekend wanneer de officiële opening is.

Fotografie: Joke Schut