Natuur die je raakt

0
4101

Het Saalachtal is een rivierdal in het alpiene zuiden van het SalzburgerLand. Hier vindt u indrukwekkende bergen, romantische bergbeken en donkere bossen – en vakantieplaatsen met flair en traditie. Dit alles in de onmiddellijke nabijheid van de cultuurstad Salzburg. Het Saalachtal biedt zodoende voor ieder wat wils, zowel in de zomer als ook in de winter. Het Salzburger Saalachtal is voor gezinnen met kinderen dan ook de ideale vakantiebestemming.

In het Saalachtal wachten vier vakantieplaatsen op u: Lofer, Unken, St. Martin en Weissbach. Elke vakantieplaats heeft wel iets speciaals: Lofer en Unken enthousiasmeren in het noorden sportfans met uitstekende mogelijkheden voor wintersport, watersport en bergsport. Zowel Unken als ook Lofer staan bekend als wintersportplaatsen, die ook gezellige après-ski bieden. In het zuiden bieden St. Martin en Weissbach puur natuur en ontspanning: fietsen, wandelen, klimmen. Het alpiene decor behoort tot het natuurpark Weissbach en is één van de meest bekoorlijke gebieden van de Salzburgse bergwereld. In het gehele Saalachtal worden oude gebruiken en tradities nog in ere gehouden en door de plaatselijke bevolking samen met de vakantiegangers uit binnen- en buitenland in de praktijk uitgeoefend. Zowel ‘party’ en ‘action’ als natuur en alpiene folklore – in het Saalachtal zal u het vinden.

LOFER

Lofer is een gemeente met bijna 2.000 bewoners en staat internationaal bekend als uitstekende wintersportplaats. Lofer heeft echter ook veel bezienswaardigheden te bieden. U kunt bijvoorbeeld de sporen van de Saalachtalse houthakkers volgen – op het oude pad waar vroeger het hout werd gevlot van de Teufelsschlucht (duivelsravijn) in richting Unken. Of ontdek de ruïne van de vesting op de pas Strub. Een mooi stukje geschiedenis vindt u ook midden in Lofer: de gotische parochiekerk imponeert de bezoekers met fresco´s uit de 15e eeuw. In de winter is Lofer vooral als wintersportplaats bekend. De sneeuwzekere hellingen zijn zowel geschikt voor beginnelingen op de lange latten als voor skiprofs. Bovendien bieden wij onze gasten in totaal 80 km langlaufloipen dwars door het gehele Saalachtal. Gezellige almhutten veranderen elke winter in hippe bars, die met warme Glühwijn en leuke feeststemming veel bezoekers trekken. In de zomer ziet Lofer er geheel anders uit: behalve wandelroutes die het gehele jaar begaanbaar zijn, zijn er vele zwemmogelijkheden, die voor een verfrissende afkoeling zorgen. Het recreatiebad Steinbergbad wacht in Lofer op u met een avonturenbad, wildwaterbaan en een groot kinderbad. En wie zich niet in het water wil ontspannen, grijpt gewoon naar de peddels. Want de Saalach heeft voor kajak- en raftingfans heel veel uitdaging in petto.

WANDELEN

Het Saalachtal lijkt wel een filmdecor. De natuur ensceneert de meest indrukwekkende schouwspelen. Kunstmatige pretparken zult u hier niet aantreffen. De natuur en de cultuur van de regio hebben immers meer dan genoeg bezienswaardigheden voor u in petto. Lofer heeft met de ‘Wandelalm Lofer‘ namelijk één van de mooiste en grootste almen in Salzburgerland. Door informatieborden en quizvragen zijn de goed aangegeven wandelpaden ook voor de kleinste kinderen erg leuk. Hier in het Salzburger Saalachtal beginnen de mooiste Salzburger wandelpaden en wandelwegen meteen bij de voordeur. Het meenemen van kinderwagens, mountainbikes en honden met Almbahn 1 (tot aan het midden station) is gratis. Op de deels beboste bergruggen, deels steile bergtoppen van de Loferer Steinbergen, Reither Steinbergen en Leoganger Steinbergen wacht u niet alleen een spectaculair uitzicht, maar ook een fascinerende flora en fauna. Neem vooral de moeite om te genieten van een stevig stuk bergkaas en profiteer van de gastvrijheid van de huteigenaren van het Saalachtal. Het Saalachtal is bovendien een ‘Wandeldorp-regio’ en heeft een schitterende etappe met de naam ‘auf der Route der Klammen’ (tocht door de kloven) in huis. Deze lange wandeling leidt u door de mooiste kloven van Salzburg, zoals bijvoorbeeld door het natuurmonument ‘de Seisenbergklamm‘. Hier kunt u door de bizarre rotsformaties trekken via het kloofpad dat de houthakkers reeds in 1831 oprichtten. Door de 600 meter lange en tot 50 meter diepe kloof werd het hout naar het dal getransporteerd. Vandaag de dag is het een natuurwonder dat jong en oud van begin tot eind weet te bekoren.

MOUNTAINBIKEN

Of u nu een ontspannen fietsen of gedreven mountainbiker bent, op onze familiefietspaden of mountainbikeroutes zijn allerlei moeilijkheidsgraden aanwezig. Alle paden zijn goed onderhouden en voorzien van bewegwijzering. Als u het tijdens uw zomervakantie rustig aan wil doen, kunt u over het Tauernfietspad gemoedelijk van vakantiedorp naar vakantiedorp fietsen. Daarbij maakt u kennis met het dorpsleven in onze gemeenten Unken, Lofer, St,Martin en Weißbach zoals het echt is. Natuurlijk kunt u op deze tocht op tal van plaatsen een tussenstop maken in één van onze talrijke lokalen of restaurantjes. Hier in het Salzburger Saalachtal liggen maar liefst 480 kilometers van mountain- en trekkingbikeroutes op u te wachten. Kris kras door het unieke landschap van midden-Pinzgau. Een flinke uitdaging is de sculpturenfietsroute van 69 km rond de Leonganger en de Loferer Steinbergen. Als u met de bike echte sportieve uitdagingen aan wilt gaan, zijn de boswegen, wortelrijke hellingen en klimroutes tussen de Reither, Loferse en Leogangse Steinbergen daarvoor uitstekend geschikt.

KAJAKKEN EN RAFTEN

Het borrelt, klotst, schuimt en spet. Water is in het Saalachtal alomtegenwoordig. En het komt ook van alle kanten. Soms zelfs gewoon langs de kant van de weg uit een rotswand. Het baant zich door machtige kloven een weg naar beneden. Nu eens kabbelt het rustig in een brede stroom, dan weer raast het vlak langs de historische kloofpaden voorbij. Het bijzondere en mooie aan dit alles is, dat er zoveel indrukwekkende plaatsen en wegen in en langs het water zijn. Dankzij haar wilde, natuurlijke schoonheid is de Saalach bovendien één van de beste en mooiste rivieren voor raften, kajakken, wildwaterkanoërs en andere avonturiers. De rivier de Saalach, in het Salzburger Land, is een internationaal erkend wedstrijdparcours, waar jaarlijks, wildwater-kampioenschappen gehouden worden. De wilde stroomversnellingen van de rivier de Saalach zorgen voor een adrenaline-kick van elke avonturier. Als u de ‘funsport’ raften eens wilt proberen, ook in het Salzburger Saalachtal wordt u deze gelegenheid geboden. Naast het raften zijn er nog vele andere outdoor mogelijkheden zoals: kajakken, kanovaren, tubing, canyoning, of tandem-paragliden.

ONTSPANNEN

Echt ontspannen kan men natuurlijk ook in een ligstoel, in de sauna of tijdens een massage. Of wanneer u zich bijvoorbeeld na een wandeling langs de Alpenhutten te goed doet aan een stevig vieruurtje of bij het kampvuur de welverdiende worstjes op de grill legt. Het Saalachtal zweert bij de in de natuur voorhanden werkzame stoffen die de gezondheid ten goede komen. Zo treft u in het dal een hele reeks krachtplaatsen aan. Sommige daarvan zijn heel eenvoudig, zonder bijkomende uitrustingen, gewoon van generatie op generatie overgedragen. Andere zijn energetisch uitgemeten en worden gebruikt voor workshops en seminars. Daarnaast vloeit het frisse, deugddoende water uit onze bergen ook in de idyllische Kneipp-baden. De geneeskracht van het koude water werd reeds rond 1850 ontdekt door pastoor Sebastian Kneipp. Vandaag de dag kan u zijn bevindingen rustig gebruiken. En dat allemaal gratis en voor niets.

SALZBURGER LAND CARD

Met de Salzburger Land Card heeft u de mogelijkheid om maar liefst 190 bezienswaardigheden in het Salzburger Land gratis te bezoeken. Daarbij kunt u denken aan zwembaden, kastelen, musea, tentoonstellingen, kabelbanen en vrijetijdsactiviteiten. De kaart is ideaal voor actieve vakantiegangers en cultuurliefhebbers en is verkrijgbaar bij de VVV. Bij de meeste accommodaties is de Salzburger Saalachtal-zomercard zelfs inbegrepen.

MEER INFORMATIE

www.lofer.at
www.lofer.com
www.salzburgerland.com
www.norbertmaiersport.nl