Leefgoed de Olifant

0
4237

In Hitland-Noord, langs de Hollandse IJssel, net buiten Rotterdam, is de voormalige steenplaats van ‘Steenoven De Olifant’ omgevormd tot ‘Leefgoed de Olifant’. Tot begin jaren 20 van de vorige eeuw werden in deze veldsteenoven (steenfabriek) de bekende Hollandse ijsselsteentjes gebakken. De oude steenplaats die als grootste steenfabriek in de regio ‘De Olifant’ werd genoemd, werd in 1972 een woondomein. De steenoven, door ir. Sipkema onder architectuur van Gunnar Daan omgebouwd tot monumentale villa, is nu de plek waar culturele evenementen plaatsvinden. Sinds enige jaren organiseren de huidige bewoners Ahja Marijn Sipkema en Ariann Kraaijeveld, beter bekend als ‘De Dames’, in het woongedeelte van de Steenoven concerten, exposities en kleinkunstvoorstellingen. Daarnaast beschikt het Leefgoed over diverse locaties die uitermate geschikt zijn voor vergaderingen en workshops.

BUITEN DE DEUR VERGADEREN

Ahja Marijn en Ariann hebben het woondomein dat door de jaren heen in diverse stukken was opgedeeld weer samengevoegd tot één groot gebied van twee hectare met diverse opstallen. “Een paar jaar geleden hebben we als test de voormalige varkensschuur ‘De Beer’ omgebouwd tot vergaderlocatie waar bedrijven en organisaties uit de regio trainingen en presentaties konden houden”, vertelt Ahja. “Dat beviel ons zo goed, dat we vervolgens zijn gaan nadenken over de mogelijkheden van dit mooie terrein midden in een recreatief gebied. Want we hadden voldoende grond en een aantal gebouwen die we graag wilden delen met anderen.” Met hulp van Linea Architecten uit Rotterdam werd het Leefgoed structureel onder handen genomen en zijn de verschillende opstallen (oude gebouwen) veranderd in verblijfsruimtes voor eten, drinken en vergaderen. Inmiddels telt het Leefgoed diverse unieke en inspirerende ruimtes voor vergaderingen en workshops, zoals ‘De Beer’, ‘De Plaets’, ‘De Open Zander’ en de onlangs ingerichte ‘De Hut’ met een fantastisch uitzicht op de wijde omgeving. In combinatie met de cateringservice van Leefgoed de Olifant is uw vergadering of workshop dan ook in goede handen.

RESTAURANT EN THEEHUIS IN DE NATUUR

De oude wagenschuur van de voormalige boerderij bij de oude steenplaats is nu Restaurant & theehuis De Dames. De naam is heel passend vanuit historisch perspectief, omdat in het dijkhuis naast het restaurant lange tijd twee zussen hebben gewoond: de dames Bloot. “En wij ook ‘De Dames’ worden genoemd”, zegt Ariann met een brede glimlach. Het restaurant & theehuis heeft een sfeervolle ambiance met een stamtafel en een schitterend zonnig en verwarmd terras met een ecologisch dak, en tijdens de winterse dagen verwarmt een knusse spekstenen kachel het gebouw. Genieten staat bovenaan. ‘De Dames’ ligt tussen de historische werkhaven in de IJssel aan de Groenendijk en het Recreatieschap Hitland. “We serveren een heerlijke lunch, een diner of een eenvoudig drankje met een hapje. Eigengemaakte appeltaart, een eerlijke biologische koffie, en een keur aan thee horen bij onze formule”, vertelt chef-kok Erwin de Visser die als bedrijfsleider verantwoordelijk is voor het totale gastvrijheidsconcept op het Leefgoed. “We serveren zo veel mogelijk verse producten uit deze streek èn Zeeland. We verrassen onze gasten graag met betaalbare culinaire gerechten.”

CULINAIR GENIETEN OP LOCATIE

Catering Leefgoed is de traiteur die de catering verzorgt voor uw receptie, feest, diner of plechtigheid, zowel op het Leefgoed als daarbuiten. We bieden een breed assortiment culinaire lekkernijen en als u zelf ideeën hebt, dan spelen wij daar graag op in. Ons motto is: alleen het beste is goed genoeg. ​We bereiden maaltijden die kant en klaar worden geserveerd op locatie, of welke door u afgehaald kunnen worden. Dus bent u op zoek naar een betrouwbare partner voor het verzorgen van de drankjes, hapjes of buffet tijdens uw evenement of bijeenkomst? Dan bent u bij Catering Leefgoed aan het juiste adres. Kwaliteit en flexibiliteit zijn sleutelwoorden voor ons, en dat begint al direct bij het eerste contact met u.

Meer info: www.leefgoed.nl

Fotografie: Joke Schut