Een snel herstel dankzij eiwitten!

0
3167

“Weg met die fruitmanden: wie in het ziekenhuis ligt moet aan de eiwitten. Als je langdurig ziek bent eet je je eigen spiereiwitten op, waardoor je weerstand vermindert en je slechter herstelt”, aldus Huib van Leeuwen van Innopastry. Vele onderzoeken betreffende de voedingstoestand van ouderen tonen het voordeel aan van aanvullende eiwitinname. We worden ouder, maar hoe blijven we zo lang mogelijk fit? Of hoe herstellen we zo snel en zo goed mogelijk? Welke rol heeft voeding hierin? En hoe kunnen voeding en beweging elkaar hierin versterken?

BELANG VAN GOEDE VOEDING

Het is een tijd onderschat, maar inmiddels is iedereen er over uit: goede voeding draagt absoluut bij aan een sneller herstel. Wanneer je acuut ziek bent, gaat het stressmetabolisme werken. Dat betekent dat je, wanneer je te weinig eet, geen vet verbrandt, maar vooral je eigen spiereiwitten opeet. Dit is dus wezenlijk anders dan bij gezonde mensen, die verbranden vet als ze op dieet zijn. In geval van ziekte moeten de eiwitten als eerste worden aangevuld. “Zoveel mogelijk eiwitten en calorieën, daar komt het op neer”, aldus van Leeuwen. Van Leeuwen is overtuigd van het effect van eiwitten op een sneller herstel.

BOUWSTEENTJES

Zijn Bouwsteentjes en Easy-to-Eat voorzien hierbij als aanvulling in deze behoefte en zijn de beide producten een bron van hoogwaardig eiwit. Bouwsteentjes en Easy-to-Eat zijn gebakjes (tussendoortjes) tegen ondervoeding en bevatten per kleine portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten kregen een eerste prijs voor innovatie: Bouwsteentjes in 2008 en Easy-to-Eat in 2009. Volgens Huib van Leeuwen zijn de producten een succes. De supermarktorganisatie van Jumbo heeft op dit moment de alleenverkoop van Bouwsteentjes en Easy-to-Eat in de Nederlandse supermarkten. In de Zorgsector worden deze producten geleverd door alle Zorggroothandels.

VERDERE VOORDELEN VAN GOEDE VOEDING

Duidelijk moet zijn: voeding zal je niet beter maken, maar het heeft wel een essentiële ondersteunende rol. Zo heeft aansterkende bouillon geen enkele zin: het is niet meer dan warm water met een smaakje. Het vult vooral de maag en blokkeert vanwege het volle gevoel de weg voor echt belangrijke etenswaren. “Ook de fruitmand werkt averechts. Dat zijn vooral vruchtensuikers en zijn deze in een zieke of zwakker gezondheidstoestand minder relevant.” Onderzoek laat zien dat mensen met meer spiermassa beter in staat zijn om zware chemokuren of bestralingen te doorstaan dan patiënten die weinig spieren hebben. Ze hebben immers meer reserves en kunnen daardoor de behandeling beter aan. En dat heeft niets te maken met het lichaamsgewicht. Te zware mensen kunnen zelfs relatief weinig spiereiwit hebben en lichte mensen juist voldoende. Spiermassa zie je niet terug op de weegschaal.

Bezoek voor meer informatie de website www.bouwsteentjes.nl