Gynaecologie: de vrouw centraal

0
4328

Noush Kian is gynaecoloog in het IJsselland Ziekenhuis. Samen met collega Frans Lim verzorgt zij op maandag de hele dag spreekuur in de buitenpolikliniek van het ziekenhuis in De Kristal in Nesselande.

Vrouwen die door de huisarts of eerstelijns verloskundige naar een gynaecoloog worden verwezen, kunnen op maandag op de polikliniek gynaecologie in “De Kristal” terecht. De wachttijden op de polikliniek zijn kort!

Alle gynaecologische problemen

Dr. Kian: “Wij zien in Nesselande vrouwen met alle voorkomende gynaecologische klachten. Vrouwen met verzakkingen (en als gevolg daarvan eventuele incontinentieklachten) komen op het spreekuur evenals vrouwen met overgangsklachten of menstruatieproblemen. Tevens helpen we echtparen van wie een kinderwens nog niet in vervulling is gegaan en vrouwen met problemen in de zwangerschap.”

Op het spreekuur ziet Dr. Kian ook veel vrouwen met menstruatieproblemen. In Nesselande kan meteen bij het eerste onderzoek een gynaecologische echo van de baarmoeder en eierstokken worden gemaakt. Wanneer vervolgonderzoek of een behandeling moet plaatsvinden, is poliklinisch veel mogelijk op de M-poli (Menstruatiepoli) op de hoofdlocatie in Capelle aan den IJssel. “Er bestaat een scala aan behandeltechnieken om menstruatieproblemen te verhelpen. Indien de lichtste behandeltechnieken onvoldoende blijken te helpen, zijn wij ook veel expertise in het verwijderen van de baarmoeder via een kijkoperatie. Tenslotte zien wij ook vrouwen die door de verloskundigen naar ons zijn doorverwezen bij problemen in de zwangerschap.”

Persoonlijk & kleinschalig

Dr. Kian: “De kleinschaligheid van de polikliniek is een groot voordeel voor onze patiënten en voor ons als hulpverleners. Voor patiënten is het heel prettig om over het algemeen dezelfde artsen en doktersassistenten te zien. Voor ons als hulpverleners zijn de lijnen kort en we kennen de mensen van andere organisaties hier in De Kristal persoonlijk. Je loopt gemakkelijk bij elkaar binnen om te overleggen en je kent elkaars mogelijkheden. Er bestaat bovendien een goede samenwerking met de huisartsen en verloskundigen in de omgeving en natuurlijk met onze directe buren van Gezondheidscentrum Nesselande Noord. Regelmatig hangen we met één van de huisartsen aan de lijn om ruggespraak te voeren. Een huisarts vraagt dan bijvoorbeeld of een patiënt op korte termijn even langs kan komen omdat zij bepaalde problemen heeft op gynaecologisch gebied. Dit kan dan snel geregeld worden.”

Voor meer informatie: www.ysl.nl.