Stoere houten tafels met een verhaal

0
3270

Aan tafel wordt lief en leed gedeeld. Er wordt aan gelachen, aan gehuild, op gedanst en gefeest. Bij Zwaartafelen in Amersfoort kunt u terecht voor stoere houten tafels. Voor een tafel voor het hele gezin. Voor een tafel voor het leven. Laat u inspireren in de showroom en wordt deel van uw eigen verhaal met een tafel van Zwaartafelen.

Volgens Frank van Reij is het avontuur van Zwaartafelen begonnen met het maken van een tuinset voor eigen gebruik. “Een leuke, stoere, grote en robuuste set konden we niet in de winkel vinden. Dus zijn we zelf aan de slag gegaan met dikke oude balken. Anders dan anders en zeker niet alledaags. Die tuinset zag er top uit en je kon er met gemak met 16 man aan eten.” Zijn vrouw Laura kwam vervolgens met het briljante idee om de tafel eens voor de grap op Marktplaats te zetten. Binnen een dag was de set verkocht. “De tuinset werd opgehaald door vier militairen met een grote legertruck. Een zware tafel met moeite getild door vier stoere militairen.” Dag tuinset! Van het één kwam het ander en in 2009 zag Zwaartafelen het licht. Inmiddels hebben Frank en Laura Zwaartafelen uitgebouwd tot een begrip in de regio en ver daarbuiten.

STOERE TAFELS VOOR HET LEVEN

“Wij maken echte houten tafels met een unieke uitstraling, kwalitatief en tijdloos. We hebben bewust voor hout gekozen omdat het gewoon een prachtig mooi natuurproduct is. Je kunt er alles van maken en geen tafel is hetzelfde.” Elk meubelstuk is uniek. Niet alleen van formaat, maar ook van vorm. “Het hout dat wij gebruiken is en blijft immers een natuurproduct met knoesten en oude roestige spijkergaten.” De tafels van Zwaartafelen zijn volgens Frank dan ook niet zomaar houten objecten. “Onze tafels zijn een uitbreiding van het gezin: Stoer en met liefde gemaakt. Oftewel: een tafel voor het leven. Energie zetten wij om in creativiteit en we werken daarom met veel plezier aan een tafel die we speciaal voor jou ook op maat maken. Wij verzinnen, ontwerpen en bouwen bovendien alles in onze eigen kleine en gezellige werkplaats.”

SHOWROOM

In de gezellige showroom staan tal van voorbeelden van stoere tafels. De meeste tafels in de showroom zijn volgens Frank bewust langer dan de gangbare afmetingen van 240 tot 260 centimeter. “Anders kan ik elke week de showroom wel weer aanvullen.” Toch komt het regelmatig voor dat een exemplaar verkocht wordt, zoals de tafel waaraan we dit interview houden. Elke tafel in de showroom heeft overigens een koosnaampje gekregen. “Is eigenlijk wel een grappig verhaal”, vertelt Frank. “De tafels noemen we bij hun onderstel en die krijgen hun naam weer door de eerste koper of de bedenker van het onderstel. Zo zitten we nu dus aan een ‘Pim’ en dat daar is een ‘Dunja’”, wijst Frank in de verte.

EIGEN PRODUCTIE

Het team van Zwaartafelen werkt vooral met Europees (rustiek) eiken. “Echt een prachtige houtsoort met een warme structuur en ieder blad is anders, met of zonder ‘curves’, veel of weinig knoesten en scheuren.” Het hout wordt naar Nederland gehaald en hier kunstmatig teruggedroogd tot een juist vochtpercentage zodat de tafel over 100 jaar nog steeds mooi is. Voor buitenmeubilair is gekozen voor het Zuid-Afrikaanse Bilingahout. Deze houtsoort wordt volgens Frank al eeuwen gebruikt voor molens, sluisdeuren en damwanden en is echt onverwoestbaar. Een tafel bij Zwaartafelen is qua kosten vergelijkbaar met een kwaliteitstafel bij een meubelspeciaalzaak. “Maar je krijgt bij ons altijd een uniek exemplaar. Elke tafel wordt bij ons met de hand gemaakt op de maat die jij wilt. Elke breedte en lengte is mogelijk. Daar staat natuurlijk een prijskaartje tegenover. Elke tafel heeft echter ook een sterk verhaal dat u kunt vertellen aan uw gasten”, zegt Frank met een brede glimlach.

INTERESSE?

Wilt u ook een stoere houten tafel met een eigen verhaal, bezoek dan de showroom in Amersfoort en voel u direct thuis. Voor de mannen die niet van ‘shoppen’ houden is er een stoere bar en op zaterdag zijn er altijd hapjes en drankjes.

Zwaartafelen
Nijkerkerstraat 35A HAL 35B, Amersfoort
T 033-2586063
www.zwaartafelen.nl

Fotografie: Nico Brons