Met plezier naar school

0
3874

De vakantie is weer voorbij. Van lekker een paar weken geen ochtendstress, samen op vakantie en leuke dingen doen weer terug in het ritme van het ‘normale’ leven. De school, de klasgenootjes, de leerkracht en de sportclub vormen weer de leeromgeving voor uw kind. Een eigen wereldje waar u, als ouder, niet meer alle invloed op heeft. Samenspelen op het schoolplein betekent ook meer en meer meten aan vriendjes en vriendinnetjes. Welke plaats uw kind heeft in de klas hangt af van veel factoren, maar de motoriek is daarin een belangrijke. ‘Wat kan ik’ bepaalt het zelfbeeld en is belangrijk voor het zelfvertrouwen. Goed kunnen bewegen maakt dat uw kind zich vrij en gemakkelijk beweegt tussen en met de andere kinderen in de klas, op het schoolplein of tijdens de gym- en zwemles.

Er zijn kinderen waar het ‘met plezier naar school gaan’ wordt gehinderd.

School betekent ook: omgaan met omgevingsprikkels waar je niet altijd invloed op hebt. Een schoolkind kan moeite hebben met stilzitten, tekenen, knutselen of schrijven. Het kan motorisch onhandig zijn, houterig bewegen, veelvuldig vallen, vaak hun evenwicht verliezen of veel uit hun handen laten vallen. Ook kan een kind angstig zijn om te bewegen en het bewegingsspel vermijden. Het kind heeft weinig plezier in het bewegen; de zwem- en gymles wil maar niet lukken. Problemen met plassen en poepen, kunnen een plezierige schoolgang belemmeren. Rond de periode van de groeispurt verandert er ook veel bij het kind. Zowel innerlijk als uiterlijk. Er kunnen dan klachten aan het lichaam ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoofd-, nek- en rugpijn, maar ook knie- en enkelklachten. Daarnaast zijn houdings- en ademhalingsproblemen veel voorkomende klachten in deze periode. Zo’n kind kan lichamelijk, maar ook sociaal vastlopen, doordat hij of zij moeite heeft met het spelen op het schoolplein of dat het niet kan meekomen met leeftijdsgenootjes.

Samen sta je sterk!
De stap naar de kinderfysiotherapeut kan een kind een kans geven om zich weer te ontwikkelen in het motorische bewegen. Voor een kind betekent dit: ‘ik kan meedoen en ik heb weer plezier in bewegen!’ Bij Kinderfysiotherapie M en M aan de Kerklaan 81 A in Nieuwerkerk aan den IJssel (op 5 fietsminuten van Nesselande) streven wij ernaar om uw kind beter te laten functioneren in zijn fysieke en sociale omgeving. Muriel, Mieke of Anneloes maken samen met alle betrokken maken een plan en zorgen weer voor meer plezier in spelen, schrijven, zwemmen of sporten. Heeft u een andere vraag of zorg over uw kind, bel (0180-313045) of mail gerust.