Chiropractie: Op weg naar een optimaal functionerend zenuwstelsel

0
4350

Meer dan 80% van de bevolking krijgt tijdens het leven te maken met rug- en of nekklachten. Vaak worden deze klachten ‘behandeld’ met symptoombestrijdende medicijnen als paracetamol en ontstekingsremmers waarbij aan de onderliggende oorzaak voorbij wordt gegaan. Een gang naar een Gonstead-chiropractor is vaak de laatste optie als andere behandelingen geen blijvend resultaat hebben geboekt.

Volgens chiropractor Gertjan van Koert van Van Koert Chiropractic Wellness uit Zoetermeer zijn veel van deze problemen wervelkolom gerelateerd. “Omdat de wervelkolom voor een belangrijk deel het zenuwstelsel omgeeft en beschermt, kunnen vooral stoornissen in de functie van de wervelkolom ons zenuwstelsel beïnvloeden en diverse klachten veroorzaken.” Ons zenuwstelsel bestuurt en controleert namelijk al onze lichaamsfuncties. “De hersenen zenden continu boodschappen uit naar alle gebieden van het lichaam via een enorm netwerk van zenuwbanen die ontspringen vanuit het ruggenmerg. Via dezelfde weg ontvangen onze hersenen signalen die uitgezonden worden door de andere delen van het lichaam.” De hersenen en het ruggenmerg zijn volgens Gertjan van zo’n cruciaal belang dat de natuur ze ieder hun eigen bepantsering heeft gegeven, namelijk de schedel en de wervelkolom.

Chiropractie

Wanneer wervels verschoven of verdraaid zijn, kan dit irritatie of beknelling van de zenuwen, die via de opening tussen de wervels het lichaam ingaan, tot gevolg hebben. Hierdoor kunnen belangrijke organen of systemen niet meer naar behoren functioneren. “Men ervaart dan vaak pijn of ongemak in het gebied waar deze zenuwen zijn bekneld. Dit is een voorbeeld van het aangeboren vermogen van het lichaam om te waarschuwen dat er iets mis is waar we aandacht aan dienen te besteden.” In deze gevallen kan een chiropractische behandeling uitkomst bieden. Chiropractie is er volgens Gertjan op gericht blokkades of storingen in het functioneren van het zenuwstelsel op te lossen zodat het lijf zichzelf beter kan herstellen en reguleren. “Chiropractie omvat de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van ons bewegingsapparaat en dan met name op de stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom. Hierdoor onderscheidt chiropractie zich van fysiotherapie, dat zich primair op ons spierstelsel richt.” Overigens kunnen chiropractie en fysiotherapie elkaar volgens Gertjan uitstekend aanvullen.

Chiropractische behandeling

Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor de blokkades. Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor daarbij druk op het gewricht. U kunt het vergelijken met het laten ploppen van uw vingers. Hierdoor vormt zich een luchtbel die, door de druk die op het gewricht gebracht wordt, vrijkomt. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld waarna het lichaam zichzelf weer kan genezen. “In de volksmond wordt dit ook wel kraken genoemd, vandaar ook de minder charmante naam ‘bottenkraker’ voor onze beroepsgroep”, zegt Gertjan met een glimlach. Volgens Gertjan zou de ideale chiropractische behandeling juist moeten plaatsvinden als de patiënt (nog) geen klachten heeft. “Door de wervelkolom regelmatig na te laten kijken, voorkomt u namelijk grotere problemen. U laat wel uw tanden regelmatig nakijken, waarom niet uw wervelkolom?

Gonstead-methode

Binnen de chiropractie bestaan er zo veel verschillende technieken, dat het wel eens lastig kan zijn om een goede keuze te maken. Een specifieke methode die internationaal veel succes heeft, is de Gonstead-techniek. Deze methode draagt de naam van de grondlegger ervan, Dr. Clarence S. Gonstead, die als lijfspreuk heeft ‘To see is to know, not to know is to guess. I rather not guess with your health’. Ook Gertjan van Koert werkt volgens deze methode en is momenteel de enige gecertificeerde Gonstead-chiropractor in Nederland. “Het Gonstead concept binnen de chiropractie begint met het elementaire biomechanische principe van de natuurkunde (‘level foundation’) . Een kleine disbalans of torsie in de stand van het bekken of onderrug, kan daarbij een grotere afwijking veroorzaken in de rug (tussen de schouderbladen) en de nek. Het lichaam zal namelijk de (geringe) scheefstand onderin willen compenseren. Het gevolg is vaak dat we schouderklachten, hoofdpijn en nekpijn krijgen. Dit zijn echter symptomen voor echte problemen in onze ‘core’”, legt Gertjan uit. “Daarnaast zien we dat aanpassingen (compensaties) ook vaak leiden tot een voorwaartse stand van hoofd en schouders (‘Anterior Head Syndroom’) die weer voor een chronische overbelasting van de nek, schouder en bovenrugspieren zorgt. Gonstead is een zeer specifieke benadering bestaande uit een gedegen analyse en correctiemethode die zowel structureel als ook functioneel de werking van ons skelet, onze spieren en ons zenuwstelsel bevordert.”

Gedegen analyse

De Gonstead-techniek gaat volgens Gertjan een stap verder dan de behandelingen die door de meeste chiropractors worden aangeboden, onder meer door de complete wervelkolom te onderzoeken en op verschillende aspecten te analyseren. De chiropractor begint met het visuele deel van het onderzoek, waarbij gekeken wordt naar subtiele veranderingen in de bewegingsvrijheid en de houding van de rug, die mogelijk tot problemen kunnen leiden. Om warmteverschillen over de lengte van de wervelkolom te kunnen vaststellen, gebruikt Gertjan een zogenaamde nervoscoop. “De nervoscoop helpt mij in het vinden en differentiëren van blokkades in de wervelkolom die direct of indirect het functioneren van de wervels en de zenuwen negatief beïnvloeden. Zo geven irritaties in de gewrichtjes en druk en zwelling rond de uittredende zenuwen vaak minimale veranderingen in de doorbloeding van de omgevende spieren en huid. De nervoscoop pikt die kleine veranderingen in de huidtemperatuur op. Daarnaast controleer ik de wervelkolom in een statische positie op plekken waar mogelijke zwellingen, afwijkingen in de textuur of spanningen in de spieren of weefsels in de rug voorkomen.” Een andere techniek is volgens Gertjan het aftasten van de wervelkolom terwijl de patiënt beweegt en de rug in verschillende posities buigt. “Zo stel ik vast hoe elk onderdeel van de wervelkolom in verschillende richtingen kan bewegen. Daarnaast kan een röntgenfoto gemaakt worden om de wervelkolom nog nader te analyseren en onder meer naar houding en de integriteit van gewrichten en wervels te kijken. Deze foto’s worden middels een ‘second review’ altijd bekeken door een externe radioloog.”

Een praktijk voor de hele familie

Chiropractie is voor alle leeftijden. “Ouders komen samen met hun kinderen voor hun check-ups en behandelingen en dat vinden we superleuk”, vertelt Gertjan. Het speelgoed, de baby-verschoningsplek en de grote ontvangstruimte waar kinderen ongestoord kunnen spelen, zetten zijn woorden kracht bij. En de kleinste cliëntjes? Die mogen op de paardjesbehandeltafel! Huilbaby’s die na het behandeling weer vrolijk kunnen zijn, mensen die krom de praktijk binnen strompelen en na de behandeling weer rechtop lopen. “Het geeft ons echt voldoening om mensen van hun pijn af te helpen”, aldus Gertjan. “Zonder medicijnen of operatie. Dat is de kracht van chiropractie!”

Meer informatie

Een optimaal werkende wervelkolom en zenuwstelsel is essentieel voor uw gezondheid en uw dagelijks functioneren. Wilt u weten of de Gonstead-methode u kan helpen? Bel dan nu 079-3311445 om een afspraak te maken of bezoek de website www.vkcw.nl. Een verwijsbrief van uw huisarts is niet nodig.

Van Koert Chiropractic Wellness
Berlijnstraat 15, Zoetermeer
T. 079-3311445
www.vkcw.nl