Alleen in relatietherapie. Kan dat?

0
3682

Verhalen van vrouwen

Er lijkt de afgelopen jaren wel een kentering waarbij ook de mannen actief relatietherapie vragen, maar het zijn nog steeds hoofdzakelijk de vrouwen die het initiatief nemen. Zij vertellen mij soms hoe zij klem zitten.
“Mijn man is nogal dominant (en ik heb wat over narcisme gelezen) en verbaal sterker dan ik en dan klap ik dicht. Maar ik vind echt dat we samen een probleem hebben.”
“Hij wil niets met therapeuten te maken hebben en vindt dit maar geitenwollen sokken Types.”
“Ik krijg hier na jaren steeds meer last van, maar wil ook niet scheiden, want ik hou nog steeds van hem.”
“We hebben al een slechte ervaring met een eerdere therapeut en nu wil hij niet meer.”

“Daarom heb ik nu besloten de eerste stap te zetten.”

Mannen benaderen relatieproblemen nu eenmaal vaak anders dan vrouwen. Zij willen wel hetzelfde, maar lossen deze problemen gewoon anders op. Zo willen vrouwen praten en stellen zich kwetsbaar op (… en verwachten hetzelfde van hun man!). Terwijl mannen deze openingspoging ervaren als persoonlijk tekort en falen waardoor zij boos en verongelijkt kunnen reageren. Zij vragen verontwaardigd wat zij moeten ‘doen’, of vluchten (soms letterlijk) weg van dit ‘gevaar’ en laten hun vrouw eenzaam achter als roepende in de woestijn. De vrouwen houden vol, tot hun gevoel van liefde langzaam verdampt. Hoe gaat de hulp in zijn werk?

1. een poging om Alsnog samen te komen

Als het even kan dan kunnen we kijken hoe jij alsnog je partner kunt betrekken. Maar soms is er even een aanloop nodig, om de juiste vorm te vinden.

2. Mannelijke therapeut

Als mannelijke therapeut lukt het me meestal wel om de match te vinden. En ben ik vaak de ervaren tolk die de twee talen vloeiend spreekt en achter de woorden de verborgen gevoelens, behoeften en bedoelingen vrij kan vertalen waardoor weer ruimte ontstaat voor wederzijds begrip.

3. Dan maar alleen komen

Soms lukt het mij ook niet om je met adviezen te helpen om je man alsnog te overtuigen. Dan is er nog geen man overboord en kom je gewoon alleen! Of het kan ook zijn dat je al besloten had om ‘juist’ eerst voor jezelf te komen. Roeien met de riemen die je hebt…en creatief zijn met oplossingen. Want je moet ergens beginnen. Dus het eerste motto is ‘Verbeter je relatie en begin bij jezelf’. Ik start gewoon met jou samen een individuele relatietherapie en doen wat nu werkt, om later te zien wat nog meer mogelijk is. Want vrouwen blijken zeer inventief om stilzwijgend en subtiel veranderingen teweeg te brengen die de relatie leuker (of beter leefbaar) maken. De vrouwen die ik heb geholpen voelen zich alleen al door dit actieve proces zelfbewuster en sterker worden. Vaak moet ik hen eerst wel overtuigen van een andere realiteit. Namelijk dat hun man net zo afhankelijk van haar is dan andersom. Want ook al lijkt dit in zijn (schijnbaar dominante) gedrag niet zo, maar op betrekkingsniveau is er sprake van ‘wederzijdse afhankelijkheid’. Door dit inzicht en kleine succesjes stappen vrouwen uit hun handelingsonzekerheid en gaan zij gedecideerd aan het werk en recht op hun doel af. Want juist door deze nieuwe positie met innerlijke overtuigingskracht komt hij in beweging (omdat hij haar toch ook niet kwijt wil). Zo ontstaat weer een leuk (gelijkwaardiger) samenspel… zonder dat er één woord over gesproken is.

Verrassende resultaten

Verrassend is hoe kleine veranderingen bij de ene partner alsnog tot veranderingen bij de andere partner lijdt. Na je eerste kleine overwinningen geeft dit je een boost en krijg je toenemend zelfvertrouwen en lef om rustig en met overtuiging recht op je doel af te gaan. Deze individuele hulp kan dan al voldoende zijn, of ontstaat er door onze samenwerking vanzelf een mooie opening om je partner alsnog te betrekken. Meestal zijn we dan al snel klaar omdat jij met jouw stille acties al voldoende gezaaid hebt, om hier samen te oogsten. Want ‘Als er één verandert, dan verandert de ander onvermijdelijk mee’.

Wil je eens overleg over jouw persoonlijke omstandigheden?

Bel (06-20144184) dan gerust, of mail via de site.