Hoe hou je de passie?

0
4013

Tussen liefde en lust

“We hebben een liefdevolle relatie, maar de seks staat bij ons al heel lang op een laag pitje.” (stel in relatietherapie)
Als mensen in relatietherapie over seksuele problemen praten dan gaat het vaak niet om fysieke problemen, maar meer om het gebrek aan ‘zin in het vrijen’. In een langdurende relatie ontwikkelt ieder stel onvermijdelijk vaste relatiepatronen. Zo ontwikkel je samen onuitgesproken codes, hoe je afscheid neemt en elkaar weer verwelkomt, hoe vaak je vrijt, wanneer en wie het initiatief neemt. En dat is ook wel zo praktisch… Maar oh zo saai!

Tussen geborgenheid en verlangen

“Ooit hebben we gedroomd van de grote liefde, dan hebben we deze, maar dooft de zin uit.”
Regelmatig spreek ik stellen die klagen over te weinig seks en slechte communicatie. Maar als ik doorvraag dan hebben zij vooral behoefte aan verbetering op het vlak van de ‘kwaliteit’ van hun (seksuele-) relatie en willen zij meer connectie voelen.

Liefde is ernst en erotiek is spel

“Mystery is not about travelling to new places, but about looking with new eyes”.
Want liefde is verbondenheid en lust is vrijheid; verrassen en verrast worden met ruimte voor variatie. We willen echter zo graag geborgenheid en zekerheid en kunnen elkaar zo gaan claimen, alsof je elkaars bezit bent. Zo blijft er te weinig ruimte over voor ieders eigenheid en persoonlijke behoeften. Er is dan teveel ‘Wij’ en te weinig ‘Ik’. Stellen die hier in doorslaan willen alles samen doen en zijn ‘teleurgesteld’ als de ander eens onverwacht iets alleen of met anderen wil doen. En de volgende keer denkt de ander ‘Nou dan blijf ik wel thuis’. Terwijl persoonlijke ruimte eigenlijk heel gezond is om daarna weer terug te ‘willen’ komen in jullie relatie! En zo sterft de liefde in de aanpassing een langzame verstikkingsdood en heb ik als relatietherapeut mijn handen vol om deze weer te reanimeren.

Ruimte voor speelsheid en erotiek vraagt lef

“Ons brein is het belangrijkste erotische orgaan wat we hebben.”
Wat ons onderscheidt van de dierenwereld is dat we in staat zijn om alles te fantaseren wat we maar willen. En we kunnen genieten van verlangen, het voorspel en intimiteit op een dieper niveau… als we daar tenminste (nog) werk van willen maken!

Tips voor een vitale intieme relatie

“Sex without sin is like een egg without salt.”
Meestal zijn de stellen die kiezen voor relatietherapie succesvol, en ik tref vaak zeer gemotiveerde mensen. Maar er is meer nodig om een langdurende relatie veilig te stellen.

  • Liefde vraagt ruimte. Laat je partner vrij, want je kunt hem / haar niet bezitten. Dit lijkt makkelijk, maar voor sommige stellen is dit de belangrijkste reden om in relatietherapie te gaan. Zij ‘verwokkelen’ zo dat zij elkaar verstikken.
  • Willen jullie interessant voor elkaar blijven, stimuleer dan elkaars dromen en talenten en bewonder! Biedt support bij moeilijke zaken en wees loyaal.
  • Overwin je schaamte en ongemak en durf eens te praten over je verlangens en fantasieën.
  • Doe eens een speelse (spannende) ‘Wap-wisseling’. Want liefde op afstand maakt het verlangen los.
  • Ontvang je partner met aandacht als deze thuis komt. Doe eens iets extra’s en iets persoonlijks en wees attent. Maak het eens gezellig en durf signalen te geven. Maak het bed al warm voordat je erin belandt. (Want jij was toch degene die klaagt over te weinig voorspel… doe er dan wat aan!)

Als de weg naar de liefde weerbarstiger is dan je had gehoopt

“Een relatie is problemen creëren de je anders niet gehad zou hebben.”
Als je deze tips probeert en je partner hierin mee neemt, dan ga je vast weer beweging krijgen in je relatie waardoor het leuker en beter wordt. Maar soms staan oude issues toch nog in de weg en liggen er diepere gronden (en bommetjes) onder jullie relatiedynamiek verborgen. Doe dan eens een revisiesessie. Vaak kan in één relatiesessie al veel verhelderd worden waar jullie in vast lopen en krijgen jullie nieuwe inzichten en concrete aanwijzingen hoe je deze alsnog kunt opruimen of beter kunt hanteren… zodat het jullie liefde niet meer in de weg staat.

Veel hernieuwd plezier!