Elektronisch roken een alternatief voor tabaksrokers

0
3949

Elektronisch roken is sterk in opkomst. Steeds meer verstokte tabaksrokers maken de overstap op de relatief gezondere e-sigaret. Enerzijds omdat roken door alle accijnzen een duur tijdsverdrijf is geworden. Anderzijds omdat men van de vele voordelen van dit schonere alternatief voor roken wil profiteren. Familiebedrijf Smoke4Fun is een gerenommeerde leverancier van kwalitatief hoogwaardige e-sigaretten en de bijbehorende vloeistoffen.

In 2007 maakte de elektronische sigaret, zijn debuut in Nederland. Door de amateuristische uitstraling en aanpak sloeg deze techniek echter totaal niet aan. Nu, acht jaar later, is de techniek van het e-roken sterk doorontwikkeld en blijkt elektronisch roken op zijn minst schoner te zijn dan een normale sigaret. Volgens Tessa van der Leeuw van het familiebedrijf Smoke4Fun komt dat primair omdat de gebruiker bij een e-sigaret niet de schadelijke stoffen inhaleert die bij het verbrandingsproces van een reguliere sigaret vrijkomen. “Maar”, benadrukt Tessa, “e-roken is niet bedoeld voor mensen die nog niet roken en zeker niet voor kinderen of jongvolwassenen. Begin dus nooit met roken”, aldus de ervaringsdeskundige.

Werking e-sigaret

Elektronisch roken is volgens Tessa niet vergelijkbaar met tabak roken. “De ervaring is anders, de manier van opname van nicotine is anders en de smaak is heel anders”, legt Tessa uit. “Mensen die e-roken, noemen het ook wel ‘dampen’, omdat e-roken het verdampen van vloeistof is. De basisingrediënten van deze e-vloeistof zijn propyleenglycol, nicotine en smaakstof. Wat je inhaleert en uitademt is dan ook damp. Het is vergelijkbaar met de damp van rookmachines in de disco of in het theater.” De vloeistof wordt verdampt met behulp van een elektrische gloeidraad. Daarvoor is stroom nodig die geleverd wordt door een batterij. Smoke4Fun levert alles wat u nodig heeft om elektronisch te roken via de webshop en via deelnemende winkels. Bovendien kunt u ook bij de afhaalbalie in Nieuwerkerk terecht voor vragen, aankopen en het testen van e-liquids.

Voordelen e-roken

Elektronisch roken heeft volgens Tessa diverse voordelen. “Zo kun je met de e-sigaret toch door blijven roken en aan je nicotinebehoefte voldoen, zonder alle schadelijke stoffen die bij roken komen kijken binnen te krijgen. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, krijg je immers niet te maken met gevaarlijke stoffen zoals teer, aceton en koolmonoxide. Bij het roken van een normale sigaret krijg je bijvoorbeeld duizend keer meer schadelijke stoffen binnen dan bij een e-sigaret.” Overigens zijn er ook vloeistoffen zonder nicotine. U kunt het zo gek maken als u wilt. Van tabaksmaken tot mint, fruit en zoetwaren, aan u de keuze. Bovendien is de e-sigaret uitermate geschikt om het verslavende nicotinegebruik af te bouwen (verschillende nicotinegehaltes beschikbaar). Omdat er geen verbranding plaatsvindt neemt u slechts 30% van de nicotine op in uw bloed. Bijkomend voordeel van het ‘geurloos dampen’ is dat u niet naar sigarettenrook stinkt en dat u in principe overal mag roken waar dat met een normale sigaret niet mag. Wel adviseert Tessa om op plekken als vliegvelden en dergelijke eerst even navraag te doen, want sommige e-sigaretten zijn namelijk amper van echt te onderscheiden. Een ander voordeel is het feit dat e-roken beduidend goedkoper is dan het roken van normale sigaretten of shag. “Een e-sigaret heb je al voor een paar tientjes, en de hervullingen (e-vloeistof) al vanaf een paar euro.” Volgens Tessa heeft e-roken wel een klein nadeel. “Je moet als roker je gedrag iets aanpassen. ‘s Avonds even op de hoek een ‘pakje’ halen is namelijk niet aan de orde. Zorg dus dat je altijd een e-vloeistof op voorraad hebt.” Tessa wijst er verder nog wel met klem op, dat het e-roken met nicotine niet geschikt is voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Voor mensen met een propyleenglycolintolerantie zijn er de Whiff e-liquidlijnen. Deze zijn 100% biologisch en bevatten geen PG.

Over Smoke4Fun

Tessa is in 2011 vanuit huis met Smoke4Fun begonnen met de verkoop van e-sigaretten. Inmiddels is het bedrijf gevestigd op een industrieterrein in Nieuwerkerk en uitgegroeid tot een heus familiebedrijf waar vader, moeder en broer actief zijn. Alle e-liquids van Liqua, Go Dutch, Whiff en Oplus zijn van hoge kwaliteit en volledig gecertificeerd door TÜV-Rijnland. Daarnaast controleert de Voedsel en Waren Autoriteit regelmatig of het nicotinegehalte conform de opgave is. Met Smoke4Fun bent u dus verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig en betrouwbaar product.

Smoke4Fun B.V.
s-Gravenweg 318, Nieuwerkerk a/d IJssel
T. 0180-312223
www.smoke4fun.nl

Fotografie: Hermen Buurman