Coaching met paarden

0
3945

Heeft u al jaren last van klachten waar uw (huis)arts geen duidelijke oorzaak voor kan vinden zoals steeds terugkerende nek- en rugpijn, aanhoudende hoofdpijn, ademnood en druk op de borst of een rommelige en pijnlijke spijsvertering, dan kan een bezoek aan een fysiotherapeut uitkomst bieden. Veel klachten ontstaan namelijk door een disbalans in uw houding waardoor uw lichaam overbelast raakt en alarmsignalen gaat uitzenden. De fysiotherapeut behandelt uw klachten en leert u bovendien te ‘luisteren’ naar de signalen van uw lichaam om u bewust te maken van wat er zich in uw lichaam afspeelt.

Het is zaterdagochtend wanneer ik arriveer in de polder. Na een kraakheldere nacht verdwijnt in het vroege zonlicht de mist die boven de weilanden hangt. De strak blauwe lucht en de frisse lucht zijn een voorbode van een prachtige winterdag. Bij het hek word ik hartelijk onthaald door twee honden en de brede glimlach van Nicky del Turco, één van de twee oprichters en eigenaren van Scuderia La Quadriga. “Welkom. Leuk je te ontmoeten en ze bijten niet hoor”, zegt Nicky, waarna ik met een gerust hart het terrein betreed. De tuin en de huisvesting van de Scuderia La Quadriga stralen een heerlijke rust en kalmte uit. Best wel bijzonder, hier midden in de Randstad. Enkele paarden steken nieuwsgierig hun hoofd door de luiken naar buiten, terwijl ze rustig kauwen op een pluk hooi. In de hoek liggen een paar luie poezen te genieten van de warme zonnestraaltjes. “Laten we kennis gaan maken met de paarden”, zegt Nicky.

Van en met paarden

De Scuderia La Quadriga is toegewijd aan persoonlijke en professionele ontwikkeling door te leren van en met paarden. Samen met de paarden helpen de ervaren trainers en coaches van Scuderia La Quadriga mensen om een betere balans in hun leven te vinden. Om hun eigen kwaliteiten aan te boren. Om obstakels en moeilijke situaties te overwinnen. “In de natuur zijn paarden een prooidier en vanuit hun overlevingsinstinct hebben ze hun zintuigen sterk ontwikkeld. Hierdoor zijn ze in staat om in een vroegtijdig stadium gevaar te signaleren en te communiceren met de andere paarden in de kudde. Overleven als groep staat daarbij centraal”, legt Nicky uit. “In de aanwezigheid van mensen, fungeren paarden vaak als spiegels waardoor wij ons bewust worden van ons onbewuste gedrag, onderdrukte gevoelens van onzekerheid en angsten. Paarden hebben duidelijkheid nodig”, benadrukt Nicky. “Signalen die niet authentiek zijn en dus niet stroken met de werkelijkheid die zij met hun ontwikkelde zintuigen oppikken, zorgen voor stress. En dat laten ze duidelijk zien.”

Toon je emoties

Om dit duidelijk te maken, schetst Nicky een voorbeeld. “Ik coachte laatst een groep van mensen, collega’s. Hun manager was niet gewend om met dieren om te gaan en voelde zich enigzins geïntimideerd door de paarden. Toch wilde hij dit absoluut niet laten merken. Hij betrad de trainingscirkel met een houding van ‘ik ben de baas en jij doet wat ik wil’. Zijn opdracht was het paard zonder hulpmiddelen rond te laten lopen. Dus zonder zweep, touw of teugel. Bijna overbodig om te zeggen dat de Friese ruin van 700 kilo totaal niet onder de indruk was. Hij keek de manager aan, maar bleef gewoon op zijn plek staan. Pas toen de manager zijn attitude veranderde en zijn innerlijke emoties toonde en aangaf samen met de ruin te willen werken, kwam deze uit zichzelf in beweging. Hij gaf respons aan de innerlijke vraag van de manager. Dat was echt een ongelooflijk mooi moment”, vertelt Nicky enthousiast. “Een paar weken later vertelde deze manager mij, dat hij naar aanleiding van deze unieke ervaring, zijn manier van leiding geven had veranderd. En dit had volgens hem een positieve invloed in het functioneren van zijn team als geheel.”

Doelgroep

Scuderia La Quadriga biedt training voor persoonlijke ontwikkeling aan volwassen en jongeren aan. Een voorbeeld is volgens Nicky een tiener die op school het slachtoffer is van pesterijen. “De coaching helpt hem bij het herstellen van zijn eigenwaarde en om meer assertief op te treden”, aldus Nicky. “Een ander voorbeeld is een persoon die in een transitie zit en levenskeuzes moet maken, op het werk of privé. In deze gevallen kan Scuderia La Quadriga helpen om duidelijk inzicht te krijgen in hun emoties en intenties. Andere cliënten willen hun communicatieve vaardigheden verbeteren, of zijn gestresst en willen met het contact met de paarden en de natuur ontspannen en innerlijke balans vinden.”

Workshops

De Scuderia La Quadriga organiseert ook workshops voor teams en voor het verbeteren/ontwikkelen van managementvaardigheden. Geen workshop is hetzelfde, want ieder bedrijf is uniek. Nicky inventariseert daarom altijd samen met de opdrachtgever de wensen en behoeften. Verder biedt de Scuderia La Quadriga thema workshops aan waarvoor u zich kunt inschrijven. Zo vindt op 2 en 3 mei 2015 een workshop plaats met als thema ‘Creativiteit’. Een unieke combinatie tussen werken met paarden en een verdienstelijk kunstenares.

Herkomst naam

Voordat ik afscheid neem van Nicky vraag ik haar naar de herkomst van de naam. “Ik ben geboren en getogen in Venetië en de Quadriga zijn de vier bronzen paarden bovenop de Basiliek van San Marco. Deze paarden zijn meer dan 2000 jaar oud en komen oorspronkelijk uit Constantinopel”, legt Nicky uit. “Het is een verwijzing naar mijn roots en de lange geschiedenis van de band tussen paarden en mensen.” De Scuderia La Quadriga werkt nauw samen met zeven paarden. Wat mij het meeste opvalt is hoe sociaal en ontspannen de paarden zijn. Respectvol en toch speels. Ik verlaat de Scuderia met een een gevoel van nieuwsgierigheid in combinatie met een innerlijke rust die me nog dagen bijbleef.

Scuderia La Quadriga
T. 06-23564483
www.scuderiaquadriga.com