Unieke ervaring: bergschoenen uit Yak-leer

0
4688

Bergschoenen uit runderleer, dat is niets bijzonders. Maar bergschoenen uit runderleer van het dak van de wereld wel. Hanwag verwerkt sinds enkele jaren hoogwaardig leer van runderen uit het Tibetaanse hooggebergte, beter bekend als Yaks. Yaks zijn taaie dieren, die in hun leefgebeid boven de 4000 meter aan zware omstandigheden blootgesteld worden. Dit is te zien aan het leer. Het heeft grote natuurlijke nerven en is niet zo gelijkmatig als rundleer uit de Alpenlanden. Dit Yak-leer wordt volgens Dennie van Herwijnen van Outdoor Store van Herwijnen in Zoetermeer uitsluitend bij de Tibetaanse Lhasa Leather Factory leerlooierij betrokken. “Dit unieke traditiegetrouwe Tibetaanse bedrijf werd in de jaren ‘90 van de vorige eeuw met Duitse ondersteuning vernieuwd en produceert nu in eigen beheer op ecologisch verantwoorde wijze leer van uitstekende kwaliteit.” Met deze informatie is wandel- en outdoorspecialist Van Herwijnen als één van de eerste dealers van Hanwag begonnen met de verkoop van Yak leren schoenen.

Duurzaam en verantwoord

Het leer is overigens een bijproduct, omdat de Yaks alleen worden geslacht voor het vlees. Het Tibetaanse leer wordt lokaal gelooid en is zachter en daarmee comfortabeler dan bijvoorbeeld nubuck. Verder zijn alle Yak-schoenen gevoerd met chroomvij gelooid, hypoallergeen leer. Dankzij deze eigenschappen bieden schoenen met dit leder elke wandelaar perfect wandel- en pascomfort. Daarbij is, omdat de structuur van het leer bij elke schoen net weer anders is, elk model qua uiterlijk ook nog eens uniek. Het team van Van Herwijnen zegt daarom vaak: “Passen is op eigen risico, want als je deze schoen eenmaal hebt aangedaan, dan ben je verkocht.” Het is dan ook een verademing om deze schoenen aan te trekken. Het is volgens Dennie niet verwonderlijk dat deze schoen al bijna zes jaar tot de meest populaire wandelschoenen in het assortiment van Van Herwijnen behoren. Wandel- en outdoorspecialist Van Herwijnen heeft naast de Yak leren schoenen van Hanwag ook vele andere modellen schoenen van de merken Hanwag, Lowa, Meindl, GriSport, Salomon en Treksta.

Wandelsportspecialist

Over smaak valt daarbij niet te twisten en dat gaan we ook zeker niet doen. De een vindt een wandelschoen heel mooi en de ander foeilelijk. Maar al vindt u ze foeilelijk, laat u zich niet leiden door het uiterlijk. Want waar koopt u de schoenen voor? In ieder geval niet voor een modeshow, maar zeer waarschijnlijk wel voor flinke wandelingen. Zet uw ijdelheid dus opzij en laat u primair leiden door het comfort en de functie van de wandelschoenen. Ook Dennie hoort vaak van klanten dat wandelschoenen saaie kleuren hebben en niet trendy zijn. “Dan zeg ik altijd gekscherend: wandelschoenen worden toch vies.” Bovendien kies je gezien de toepassing bij wandelschoenen voor ontwerp en pasvorm en niet voor design. Eigenlijk zou je met je ogen dicht moeten passen en je voeten laten beslissen.”

Outdoor kleding

Het kledingassortiment van Van Herwijnen is behoorlijk uitgebreid te noemen. Ook daarbij is bewust gekozen voor kwalitatief hoogstaande merken als LifeLine, Fjäll-Räven, Jack Wolfskin, Vaude en Schöffel. “Van FjällRäven hebben we bijvoorbeeld een aantal broeken van het G1000 materiaal”, legt Dennie uit. Dit is een erg dicht geweven stof, die daardoor mugdicht en zeer slijtvast is. Door de impregnatie met Greenland-wax is dit lichtgewicht materiaal ook bijna winddicht, water- en vuilafstotend. Mocht het toch erg nat worden, dan is het materiaal ook weer in zeer korte tijd droog. Daarnaast is het ook nog eens ademend en UV-werend.” Sandalen zijn er ook te vinden, van de twee beste merken op dit gebied: Teva en Keen. Verder zijn er rugzakken: daypacks met of zonder ventilatiesysteem, en trekking rugzakken van Lowe Alpine, Vaude en Osprey. En accessoires van o.a. Leki, Buff, Granger’s, Victorinox en Leatherman. Voor de optiek-liefhebbers zijn er de zonnebrillen van Julbo en verrekijkers van o.a. Bushnell, Leica, Barska en Hawke.

Outdoor Store Van Herwijnen
Dorpsstraat 66, Zoetermeer
www.herwijnenzoetermeer.nl