IJSLAND, het jachtgebied voor de Land Rover Discovery Sport

0
3555

IJsland. Hier is een sage als Brennu-Njéls uit de pen gevloeid. Geen wonder. Het is een fascinerend oerlandschap gevuld met rust en ruimte. Maar ook schone lucht die in onbewaakte ogenblikken pittig gekruid is met een vleugje zwavel. Een uitgelezen jachtgebied dus voor de kakelverse Land Rover Discovery Sport. Er is nog zoveel te ontdekken.

Een blik aan weerszijde van het gangpad van het vliegtuig, dat haar passagiers brengt naar de internationale luchthaven Keflavikurflufvollur, is veelzeggend. Onder veel kakibroekspijpen zijn logge, leren wandelschoenen geveterd. Dit schoeisel past naadloos bij de opmerking van mijn buurman wanneer het landingsgestel is uitgeklapt en de eerste pennenstreken van het landschap zichtbaar zijn. “Het lijkt de maan wel”, bekent hij. In dit landschap is de kennismakingsrit uitgezet met de Land Rover Discovery Sport. Een terreinvorser die de Freelander naar de encyclopedia Britannica verwijst. De designers onder leiding van Gerry McGovern rekende met het nieuwe ontwerp af met het veelzeggende boxiness. “The sportiness has to be presented in a different way”, bekent McGovern tijdens de presentatie. “That leaned over C pillar post is a strong visual differentiator.” Knap staaltje werk, evenals de koplampen en achterlichten die met een eigentijdse driedimensionale indeling voor een sportieve boost zorgen. En de sportieve boost komt ook terug in het interieur waarin hoogwaardige materialen zijn gebruikt. Het dashboard ziet er goed uit en heeft een voor Land Rover vertrouwde uitstraling. De stoelen zitten top.

WEERTYPEN

Tijd om de 190 paardenkrachten, die huishouden in de 2.2 liter diesel, te ontwaken. In het GPS-systeem wordt het adres Hotel Ion Luxury ingetikt, de eindbestemming op de eerste dag. De Land Rover Discovery duikt over het zwarte gladde asfalt een onvoorstelbaar weids landschap binnen van een land dat drie keer zo groot als Nederland. Hier is geen verstedelijking en filevorming. Links en rechts van de terreinvorser schieten decors voorbij van de wordingsgeschiedenis van de aarde. Onbedorven, grillige en uitdagende lava woestijnen, waarin hier en daar geisers zijn opgenomen, of watervallen zoals de Gulfoss en Thingvellir. Grillig is ook het weer. Tijdens de fraaie route over slingerende, besneeuwde bergwegen, klieft de nieuwe telg van Land Rover met gemak door vier totaal verschillende weertypen: van helder weer via buien geladen met slagregens of poedersneeuw naar een alles verblindende blizzard waarin je even denkt aan de poolontberingen die Roald Amundsen meer dan een eeuw geleden aan de andere klant van de aardbol moest doorstaan.

Op IJsland verloopt het anno 2015 iets anders als vanuit het niets de lichtjes opdoemen van Hotel Ion Luxury. Een ontspannende uitspanning die talloze prijzen won, waaronder de European Hotel Design Award. Het hotel onder leiding van gastvrouw Sigurlang Sverrisdótter herbergt onder meer een complete spa en een met glas overdekte lounge. In de wintermaanden kun je hier met een hapje en drankje van het noorderlicht genieten. Overigens komt in dit hotel de inwendige mens niets tekort met een keuken van een hoog kwaliteitsniveau. Bovendien is deze uitvalsbasis, gelegen nabij het Nationaal Park Þingvellir dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, ideaal voor de wandelaar of de verwende wintersporter.

GEOTHERMISCH

Na het ontbijt maakt de mist plaats voor sneeuw. De oliestoker toont via de start/stopknop zijn spierballen voor een portie offroad-avontuur waarin een stop is opgenomen bij The Secret Lagoon van Hverahólmi. Dit is het oudste buitenbad van IJsland. Het is een weelde om te waden in dit geothermisch water. Een beleving die precies aansluit op de lifestyle van de Land Rover Discovery Sport. Relaxed en onbekommerd genieten van het vrije leven, terwijl de duurzame aardse warmte in dit geothermische gebied 24/7 beschikbaar en constant is. IJsland is bij uitstek in staat om gebruik te maken van geothermische energie. Voor de opwekking van haar elektriciteit maakt zij maar voor 1% gebruik van fossiele brandstoffen. Ongeveer 70% van de energiebehoefte wordt opgewekt met geothermische centrales die gebruikmaken van de vlak onder de oppervlakte overal in IJsland aanwezige aardwarmte. De rest wordt voornamelijk opgewekt met waterkracht centrales. Het ultieme duurzame energie land dus!

Na het badderen in The Secret Lagoon van Hverahólmi is het tijd om onder te dompelen in de dynamiek van Reykjavik. Deze hoofdstad is een populaire bestemming geworden voor een citytrip dankzij het fantastische nachtleven. Rondom de 75 meter hoge Hallgrímskirkja waarbij de architect zich heeft laten inspireren door de grote basaltpartijen die op IJsland te vinden zijn, is het heerlijk toeven. De comfortabele stadsrit is het slotakkoord van deze kennismaking van de Land Rover Discovery Sport en z’n ultieme jachtgebied. Wat een ultieme twee-eenheid.

Meer weten over deze auto?
Automobielbedrijf Charles Serry ACS B.V.
Oscar Romerolaan 2, Hilversum
T. 035-6261360
www.acs-hilversum.nl