Ontdek en beleef Cultuurhuis Garenspinnerij

0
4371

Welkom in Cultuurhuis Garenspinnerij, verzamelplaats voor cultuurliefhebbers in Gouda. Hier volg je cursussen, workshops en bezoek je voorstellingen en optredens. Vaste bewoners zijn Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, Kunstpuntgouda, StudioGonz, KrossOver en Netwerk Amateurkunst. Het Cultuurhuis verhuurt daarnaast zalen, studio’s en lokalen aan creatieven en heeft een winkel met kunstenaarsbenodigdheden. Cultuurhuis Garenspinnerij: ruimte voor cultuur in een inspirerende omgeving.

Sinds dinsdag 6 mei 2014 heeft Gouda een centrale plek voor actieve cultuurbeleving. En wel in het monumentale gebouw Garenspinnerij aan de Turfsingel. Het cultuurhuis is volgens Mijke van Dis, marketingcoördinator van het Cultuurhuis, een plek voor multifunctioneel gebruik met vormen als theater, dans, multimedia, beeldende kunst en muziek. “Een huis in Gouda waar onder één groot dak inwoners en professionals hun culturele talenten (verder) kunnen ontwikkelen. Op deze broedplek voor talentontwikkeling zijn naast de vaste gebruikers ook amateurkunstverenigingen welkom.” Daarnaast is het Cultuurhuis nauw betrokken bij culturele activiteiten in Gouda, zoals Kaarsjesavond, Intocht Sinterklaas en Gouda Waterstad.

Geschiedenis van de Garenspinnerij

De geschiedenis van de Goudse Machinale Garenspinnerij – zoals de toenmalige benaming was – begint in 1861, wanneer de garenbedrijven steeds meer last van Britse concurrentie krijgen. De Britse garenindustrie was rond 1850 namelijk volledig gemechaniseerd. Om de Goudse garens concurrerender te maken, namen vijf kleingarenfabrikanten het initiatief om aan de Turfsingel een garenfabriek te stichten waarbij gebruik werd gemaakt van stoommachines. De fabriek werd in 1862 in gebruik genomen en het aantal werknemers nam toe tot ruim 400 in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. In de winter van 1917 ging een deel van het complex door brand verloren. In 1961 verkreeg het bedrijf ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan het predicaat Koninklijk. Na de jaren zestig was de bloeitijd van de Goudse garenindustrie echter voorbij en in 1981 werd het bedrijf verplaatst naar Waddinxveen. Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architect J.W.F. Hartkamp en is erkend als een gemeentelijk monument.

Duurzaam herontwikkelen

In opdracht van de gemeente Gouda is de Garenspinnerij in 2013 verbouwd tot Cultuurhuis. Hierbij is gewerkt volgens een doos-in-doos constructie, hetgeen betekent dat binnen het gebouw een nieuw gebouw is gebouwd. De ruimte tussen de nieuwbouw en originele muren maakt deel uit van de foyer, waardoor men letterlijk het gebouw rond kan lopen. Daardoor is de karakteristieke uitstraling van het gebouw behouden gebleven. En natuurlijk bleven de originele letters op de gevel staan. Volgens architect Pascal Grosveld heeft het gebouw een heldere structuur gekregen. “Het hele gebouw is gestript, alleen de schil is behouden gebleven. Er is zo één grote fabriekshal ontstaan met een reusachtige trappartij, waarbij de bijzondere elementen zoals de geglazuurde tegels op de wanden en het spinnenweb van staal in de kapconstructie goed zichtbaar blijven.” Op de begane grond en eerste etage is Kunstpuntgouda met (teken)ateliers en muzieklokalen gehuisvest. Er is een theaterzaal en een multifunctionele zaal gerealiseerd op de plek waar voorheen de sportschool was gevestigd. Verder is er nu één centrale ingang voor alle gebruikers behalve StudioGonz. Het was volgens Pascal namelijk belangrijk dat het gebouw één identiteit zou krijgen en een open verbinding heeft naar de andere ruimtes.

Bewoners

Het Cultuurhuis wordt momenteel bewoond door het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, Kunstpuntgouda, StudioGonz, KrossOver en het Netwerk Amateurkunst. Maar de verwachting is dat in de toekomst meer culturele partijen aansluiting zullen zoeken. “De samensmelting van diverse culturele stromingen zorgt voor een grote diversiteit in aanbod en bezoekers. Jong en oud kunnen terecht voor inspiratie. Ze kunnen kijken, luisteren, maken of meedoen. Beeldende kunst, dans, media, muziek en theater hebben hier een plek. Van klassiek tot alternatief, van realistisch tot abstract. Alles is mogelijk.” Daarnaast kun je in de foyer terecht voor koffie, thee en andere consumpties.

Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland

Bij het Jeugdtheaterhuis staan kinderen en jongeren centraal. “We willen ze warm maken voor theater, warm maken voor kunst.” Door aan theater te doen krijg je meer zelfvertrouwen, je leert je fantasie en verbeeldingskracht te gebruiken en je ontdekt nieuwe kanten van jezelf. Acteren, dansen en zingen voor publiek. Hier krijg je de mogelijkheid om je talenten optimaal te ontwikkelen. In het Cultuurhuis kun je lessen volgen en meespelen in voorstellingen van het Jeugdtheaterhuis.

Kunstpuntgouda

Kunstpuntgouda is het Centrum voor Kunsteducatie. Kinderen, jongeren en volwassenen volgen hier cursussen en workshops (op maat) en komen in aanraking met verschillende kunstdisciplines. Dit kan individueel, in groepjes, tijdens of na schooltijd, bij Kunstpuntgouda of op locatie. “Professionele en gedreven musici, theatermakers en beeldend kunstenaars delen graag in deze inspirerende omgeving hun kennis en passie.” Kunstpuntgouda werkt voortdurend aan vernieuwing om cursisten te blijven verrassen, verbazen en uitdagen. Daarnaast verkoopt Kunstpuntgouda aan cursisten en bewoners van Gouda kunstenaarsbenodigdheden zoals papier, kwasten en penselen, diverse soorten verf, klei en glazuur.

StudioGonz

StudioGonz is een café, podium en club in Gouda die geheel draaiende wordt gehouden door enthousiaste vrijwilligers. Het is een jeugdsociëteit zonder commerciële doeleinden en zonder winstoogmerk. “Wij willen fungeren als opstappodium voor beginnende bands, maar we stimuleren ook allerlei creatieve activiteiten zoals jamsessies, thema-avonden, spellenmiddagen en natuurlijk optredens van (regionale) bands en DJ’s.” Daarnaast wil StudioGonz een plek zijn waar je gezellig kan feesten met vrienden, nieuwe mensen kan leren kennen en waar iedereen welkom is.

KrossOver

KrossOver is een culturele onderneming die geleid wordt door Tania Kross. Mezzosopraan Tania Kross werd geboren te Curaçao en zet zich naast haar carrière ook in voor verschillende organisaties ten behoeve van de jeugd, cultuur en onderwijs. Dyon Lutter van evenementenbureau Dyvents deelt KROSSOVER de tweede verdieping van het Cultuurhuis. Samen produceren zij maandelijks theaterproducties met als doel klassieke muziek zo dicht mogelijk bij (nieuw) publiek te krijgen. “Het doel van KrossOver is het ontwikkelen van theatershows, liedrecitals, (kinder)concerten en opera’s gebruik makend van verschillende muziekgenres en kunstdisciplines.” Deze voorstellingen zullen in de theaterzaal in première gaan om zo verder het land door te touren.

Netwerk Amateurkunst

Netwerk Amateurkunst is hét informatiepunt voor de amateurkunst in Midden-Holland. “In Gouda en omgeving bloeit de amateurkunst namelijk. Mensen van jong tot oud spelen in hun vrije tijd toneel, bespelen een muziekinstrument, zijn actief met beeldende kunst, dans, of zingen mee in een van de vele grote of kleine koren. Verhalen worden hier verteld, gedichten geschreven.” Er is een groot aanbod van kunstzinnige cursussen en workshops. Oefenen, les krijgen, individueel werken of in groepen, het kan allemaal en in velerlei vormen.

Ruimte huren

Heb je een oefenruimte nodig? Voor jezelf, jouw koor, theatergezelschap of dansgroep? Maak dan gebruik van onze faciliteiten. Ook met een presentatie of voorstelling kun je terecht. Er zijn twee grote, professionele zalen beschikbaar waar publiek comfortabel kan genieten van de voorstelling.

Cultuurhuis Garenspinnerij
Turfsingel 34 A, Gouda
T. 0182-527238
www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl

Fotografie: Hermen Buurman