Nieuwe galerie-winkel AnderZ is gewoon ‘anders’

0
4328

Tot het najaar van 2011 was de bloemen- en plantenzaak van Margreet en Nico van Eijk een begrip in de regio. Voor Nico werd het na een ongeval echter te bezwaarlijk om het bedrijf voort te zetten en het pand werd verhuurd, iets dat op een teleurstelling uitliep. Na wat tijdelijke activiteiten zoals de Winter Lifestyle Store eind 2013 stond het pand leeg. “We hebben geprobeerd het pand opnieuw te verhuren en dat leek een aantal keren te lukken. Helaas ketste het steeds weer af. Leegstand is achteruitgang en ook financieel is dat een flinke last”, legt Nico uit. “Voor ons was het echter ook weer een prikkel om zelf weer te gaan ondernemen. Toen wij vanaf de Zoutmansweg naar dit pand verhuisden, zijn we al kunstzinnige accessoires gaan verkopen en ook de plateelhandel nam een steeds belangrijker plaats in. Dat laatste heb ik ook doorgezet in het ‘boenhoek’ van deze voormalige boerderij. Daarnaast stond ik regelmatig op toonaangevende beurzen zoals de Art Fair in ’s-Hertogenbosch. Daar ontwikkelden we een steeds bredere belangstelling voor kunst en ontstonden de ideeën voor dit concept.”

Anderz dan anders

Met de Galerie-Winkel richten Nico en Margreet zich op bijzondere woondecoraties, accessoires en op cadeaus die wat afwijken van hetgeen u overal kunt kopen. “Anders dus en daar komt ook de naam AnderZ vandaan. Daar hebben we het echter niet bij gelaten, want daarnaast hebben we een uitge-breide en zeer uiteenlopende verkoopexpositie van een vijftiental kunstenaars, die lokaal, regionaal en landelijk actief zijn en naam hebben opgebouwd.”

Prachtige bijdragen kunstenaars

Een rondgang door het ruim een sfeervol ingerichte pand laat zien dat Nico niets teveel heeft gezegd. Het is een prettige, overzichtelijke galeriewinkel waar u uw ogen uit kijkt. Op tafels en in vitrines komen vazen en schalen van zowel glas als keramiek goed tot hun recht, evenals vaak bijzonder vormgegeven accessoires en kunstwerken, onder andere van Marjan Timmer uit Berkenwoude. Aan de wanden hangen schilderijen en tekeningen van uiteenlopende aard. Ook een aantal absurdistische tekeningen van de Reeuwijker Wim Janssen hebben er hun plaats gevonden, maar er is ook werk van Marry Buiks en Trudy Dales uit Bodegraven. De grote, sfeervolle foto’s van de Rotterdammer Lenny Oosterwijk zijn echter pas een echte blikvanger. Er zijn ook minder klassieke beelden terug te vinden in de phone-art werken van Eric Dijkstra. Met trots wijst Nico op het fijnzinnige schilderwerk van Ruud Verkerk uit Gouda. “Hij verwerkt in zijn stillevens veel keramiek en die verbintenis sluit precies aan bij hetgeen wij hier beogen.” U treft hier kunstwerken van maar liefst 15 verschillende Nederlandse hedendaagse kunstenaars aan.

Webwinkel

“Binnen hebben we het nu helemaal zoals we het voor ogen hadden,” aldus Nico,“maar we hebben nog volop wensen en ideeën voor een invulling van het buitenterrein. Daar willen we bijvoorbeeld graag grotere objecten plaatsen. We hebben daarvoor een mooie ruimte beschikbaar in onze schaduwkas.” Een andere wens van het ondernemerspaas is het opzetten van een webwinkel. “We bieden namelijk nogal wat artikelen waarvoor landelijk belangstelling zou kunnen bestaan. Daarvoor zullen we overigens ook gebruik maken van het netwerk dat wij via de beurzen reeds hebben opgebouwd. Reeuwijk is in elk geval met de opening van AnderZ een winkel rijker. Eentje die zich duidelijk onderscheidt, ‘anders’ is dan andere galerieën en winkels en daarmee de moeite van het bezoeken waard.

Galeriewinkel Anderz
Oudeweg 1A, Reeuwijk
T 0182-391155
www.galeriewinkelanderz.nl