Acupunctuur tegen veel klachten

0
4109

Het is volgens mevrouw H. Mei van Yang Sheng Tang uit Zoetermeer jammer, dat “wij” door sommige mensen nog steeds in de ‘zweverige hoek’ gestopt worden. Zeker omdat acupunctuur zijn sporen wel heeft bewezen. De World Health Organisation erkent dat al jaren en heeft zelfs een lange lijst van aandoeningen gepubliceerd waarvan onomstotelijk bewezen is dat ze door acupunctuur genezen dan wel verbeterd kunnen worden. “En nee, je hoeft er niet in te geloven”, lacht mevrouw Mei. “Ik behandel ook kinderen en die weten niet waar ze wel en niet in moeten geloven en de resultaten zijn ook goed. “Er zijn wel een aantal positieve verschuivingen die ons uit het ‘zweverige’ circuit halen. Zo krijg ik steeds vaker patienten doorverwezen van de huisarts. Bovendien worden mijn behandelingen door bijna iedere verzekeraar geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een verwijzing van de arts is trouwens niet nodig, men kan ook rechtstreeks bij mij terecht. Ik merk ook dat mensen tegenwoordig veel bewuster omgaan met hun gezondheid en niet zomaar alle geneesmiddelen gebruiken.” Zo wordt er volgens mevrouw Mei bijvoorbeeld bij eczeem veelvuldig hormoonzalf voorgeschreven, terwijl er met acupunctuur hele goede resultaten worden geboekt zonder dat er vervelende bijwerkingen zijn. “Uiteraard zal ik nooit Westerse geneesmiddelen afraden, maar ik merk dat mensen zelf de afweging gaan maken tussen het langdurig slikken van bijvoorbeeld slaapmiddelen of het ondergaan van acupunctuurbehandelingen bij slapeloosheid.”

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode die al duizenden jaren wordt toegepast. Het is volgens mevrouw Mei één van de pijlers, naast de kruiden (fytotherapie), massage (Tui Na), voedings en bewegingsadviezen (Qi Gong) van de Chinese geneeskunde. Zowel emotionele, psychische als lichamelijke klachten kunnen met acupunctuur behandeld worden. Daarbij worden de Qi Gong en de Tui Na ingezet om lichaam en geest in balans te houden, terwijl fytotherapie en acupunctuur juist worden gebruikt om deze balans te herstellen. “Volgens de Chinese denkwijze is een mens namelijk gezond als de energie onbelemmerd in de daarvoor bestemde banen (meridianen) kan stromen. Je betaalde een Chinese arts dan ook om je gezond te houden en niet om je gezond te maken. Een wezenlijk verschil met de geneeskunde in de Westerse wereld”, benadrukt mevrouw Mei. De meerderheid van deze banen loopt vlak onder de huid en heeft interne vertakkingen naar de organen. Dit geeft de mogelijkheid om klachten van de organen via de meridianen te behandelen. In deze meridianen stroomt Qi. Voor het gemak ‘vertaalt’ ze dat met energie, hoewel er volgens haar veel meer schuil gaat in het begrip Qi. “Je kunt het vergelijken met een slootjessysteem met water (Qi) er in. Wanneer een slootje door stenen wordt geblokkeerd dan ontstaat er onbalans in de waterhuishouding doordat er voor de blokkade te veel water ophoopt en na de blokkade juist te weinig. En dit leidt tot klachten.”Voldoende Qi en een vrije beweging van Qi is volgens haar dan ook noodzakelijk om vitaliteit te ervaren. De Qi bestaat uit verschillende aspecten die alle onderhevig zijn aan de dualiteit van Yin en Yang. Acupunctuur heeft tot doel evenwicht te herstellen. Hierdoor wordt ook het zelfherstellende vermogen van het lichaam versterkt. De stroom van de Qi en het evenwicht van Yin en Yang kunnen volgens mevrouw Mei door verschillende oorzaken verstoord raken zoals bij angst, stress, boosheid, verdriet, weersomstandigheden, voeding, erfelijke factoren, infecties, vergiftigingen en trauma’s. Dit kan weer leiden tot ziekte. Tijdig het evenwicht herstellen voorkomt ziekte. Van alle mogelijkheden van de Chinese geneeskunde heeft met name de acupunctuur zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw verspreid naar Europa en de Verenigde Staten. Daarbij heeft de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan onbewust een belangrijke rol gespeeld.

Acupunctuur tegen veel klachten

“In mijn behandelingen pas ik diverse technieken toe. Het mooie van deze vorm van geneeskunde is, dat er gekeken wordt naar de mens als een geheel en niet als losse onderdelen. Waar komt een klacht vandaan en waarom werkt het zelfherstellend vermogen van het lichaam niet naar behoren? Na de diagnose wordt dit dan ook behandeld en niet slechts de symptomen onderdrukt.” Acupunctuur is volgens haar vooral bekend in het circuit van afvallen en stoppen met roken, maar dat zijn slechts twee terreinen waar acupunctuur uitkomst kan bieden. “Echter, met acupunctuur kun je zoveel klachten met goede resultaten behandelen. Ik denk dan aan vermoeidheidsklachten, menstruatieklachten, rugklachten, hooikoorts en andere allergieën, slapeloosheid, allerlei soorten pijn en zeker ook stress gerelateerde klachten.” In haar praktijk komt ze veel mensen tegen die uitbehandeld zijn en diverse artsen en specialisten hebben bezocht, maar nog steeds (pijn)klachten hebben.

Kindvriendelijk

Ook voor kinderen kan acupunctuur volgens mevrouw Mei uitkomst bieden. “Bij baby’s met een maagrefluxprobleem bijvoorbeeld gaat de energie van de maag de verkeerde kant op. In plaats van het eten naar beneden richting de darmen te sturen gaat de voeding terug omhoog met spugen tot gevolg. Met mijn behandeling, niet perse met naaldjes, kan ik deze energierichting weer omdraaien en geef ik de ouders adviezen en massagetechnieken mee naar huis zodat het probleem zich nog sneller oplost. Hoewel veel mensen in eerste instantie de combinatie kinderen en naalden niet zullen maken, blijkt in de praktijk dat kinderen veel stoerder zijn dan wij denken.”

Moxa

Moxa is het branden van een gedroogd kruid (bijvoetkruid) dat in de vorm van een staafje is gerold (sigaartje). Dit brandende staafje wordt vlak boven de slappe, koude, futloze of gezwollen plekken gehouden. Hierbij wordt het weefsel door de warmte en de stimulerende werking van de kruiden behandeld. Na verloop van enkele behandelingen kunnen energiebanen en reflexpunten weer beter doorstromen en aan het lichaamsproces deelnemen. Moxa is effectief bij vochtige en koude weersomstandigheden. In de winter als de temperaturen buiten dalen, is de Moxa behandelingen het meest effectief.

Tui-Na

TuiNa kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden uitgevoerd en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. TuiNa therapie is zeer effectief voor preventie en voor op genezing gerichte behandeling. Door de ying en yang aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen kunnen, op een deskundige manier toegepast, vele ziektes worden genezen.

Yang Sheng Tang
Oranjelaan 1 A, Zoetermeer
www.acupunctuur-mei.nl

Fotografie: Marc de Jong