De Lightboxs biedt mensen meer licht en ruimte

0
1936
LOT Architectuur

Het hield Charlotte Schiebroek van Lot architectuur al jaren bezig dat het licht boven de eettafel altijd aan moest om niet het gevoel te hebben dat je in het donker zat. “Zelfs op een zonnige dag was het te donker om de krant te lezen. Veel, vooral vooroorlogse, oude huizen hebben hetzelfde euvel”, legt Charlotte uit. “Relatief weinig glasoppervlak en dus vrij donker van binnen. Daarbij zie ik veel behoefte aan extra vierkante meters omdat we steeds meer eisen stellen aan onze woonruimte.”

Vorig jaar besloot Charlotte hiervoor een concept te bedenken dat aan vrijwel ieder huis gebouwd kan worden. “Ons eigen huis kon ik uitstekend als proefopstelling gebruiken. Het programma van eisen was eenvoudig: meer licht en lucht in huis. Ik startte met het tekenen van de bestaande situatie in 3D en vervolgde het ontwerpwerk met verschillende varianten.” Het resultaat is de Lightboxs. Een stalen frame gevuld met glas dat aan de voorzijde geheel open gevouwen kan worden. Door de bescheiden afmeting en locatie is er bovendien geen bouwvergunning nodig. “De hoogte kan aan het bestaande plafond worden aangepast en is in ons geval 3,20m hoog. Uiteraard is al het glas dubbel HR++ uitgevoerd en het staal is van binnenuit geïsoleerd waardoor de kou niet naar binnen kan doorslaan en condens kan vormen. Een zonne- screen is optioneel aan te brengen boven het glazen dak.”

De Lightboxs is tegen het huis aangebouwd en de oorspronkelijke buitendeuren zijn eruit gehaald. De nieuwe ruimte kan volgens Charlotte het beste vergeleken worden met een orangerie. “Ik heb er bovendien een convector, vloerverwarming en een gashaard in laten bouwen zodat het een volwaardige en behaaglijke binnenruimte is, maar wel het gevoel geeft alsof je in de tuin zit.” Inmiddels staat de Lightboxs een paar maanden en het ruimtelijk effect is volgens Charlotte gigantisch. “Wat een licht en ruimte geeft het aan het meer dan 100 jaar oude huis en aan ons! Het stoere en transparante uiterlijk van het nieuwe volume combineert goed met het stenen, introverte karakter van het bestaande huis waardoor ze elkaar perfect in hun waarde laten.” De Lightboxs is gerealiseerd door WELZ Bouw in Amersfoort. Het is een kant-en-klaar maatwerkproduct wat ontwerptijd bespaart. Hij is betaalbaar, te bezichtigen en in korte bouwtijd ook bij u te realiseren.

Meer informatie
Charlotte Schiebroek-architect
Architectenbureau LOTarchitectuur
www.lotarchitectuur.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul a.u.b. uw commentaar in!
Vul a.u.b. uw naam in