Houtwijck laat interieurdromen uitkomen

0
1428
Houtwijck

Een eiken keuken op maat, een eetkamertafel precies groot genoeg voor het hele gezin, een kast die precies in die ene nis in de woonkamer kan staan: dat is het soort projecten waar Carlo Vos van Houtwijck Interieur graag mee bezig is. Wat is het verhaal achter dit jonge bedrijf?

Hout in ‘t DNA

Meubelmaken zit bij Carlo Vos in het bloed. Inmiddels is hij al 2,5 jaar mede-eigenaar van Houtwijck Interieur, een bedrijf wat allerlei meubels maakt, maar zich vooral specialiseert in het maken van keukens. Het ontwerpen en creëren van keukens kwam niet uit de lucht vallen bij Vos. „Mijn vader had een soortgelijk bedrijf.” Hij is dus dicht bij het vuur opgegroeid, zogezegd. Dat hij in dezelfde branche terecht zou komen was geen verrassing. „Jaren heb ik als monteur bij HomeKeukens gewerkt, een inmiddels bekende keukenzaak met een unieke ‘showroom aan huis’ formule. Hier heb ik het belang gezien van het structuur aanbrengen in de dingen die je doet en de allerbeste worden in wat je doet.” 

Handgemaakt verdient de voorkeur van Vos, al beviel het keukens monteren bij HomeKeukens hem goed. ,,Heerlijk om met mijn handen bezig te zijn, maar ik had ook wel behoefte aan een beetje meer ondernemer zijn.” Met dat idee stapte Vos naar zijn werkgevers, en die zagen er wel wat in om compagnon te worden van Vos’ eigen keuken- en meubelzaak. Zo ontstond Houtwijck Interieur. Samen met Bart van der Heide en Andries Bakker werden de plannen verder uitgedacht en al vrij snel maakte ook Andries voor de dagelijkse werkzaamheden de overstap van HomeKeukens naar Houtwijck om mee te bouwen aan deze nieuwe onderneming. ,,Het bedrijf begon met Andries en mij, en inmiddels hebben we in totaal, inclusief onszelf, elf mensen die voor Houtwijck werken. In die tweeënhalf jaar zijn we dus enorm gegroeid. Het geeft veel voldoening om te zien dat we daardoor de klanten ook beter van dienst kunnen zijn. We kunnen ze snelheid en flexibiliteit bieden, terwijl we wel de hoge kwaliteit van onze producten blijven waarborgen, net zoals toen we nog maar een klein bedrijfje waren.”

Houtwijck

Maatwerkkeukens

Dat er een duidelijk onderscheid in kwaliteit en mogelijkheden zit ten opzichte van de ‘standaard’ keuken zaken spreekt voor zich, maar wat maakt Houtwijck nou bijzonder ten opzichte van de gemiddelde interieurbouwer? „Binnen de interieurbouw branche bevinden zich veel kwalitatief goede vakmensen. Het onderscheid zit hem met name in het vast omlijnde traject vanaf het eerste ontwerp tot aan de uiteindelijke oplevering. Vanwege onze roods bij HomeKeukens kennen we het belang van 3 belangrijke pijlers in dit traject; goed, compleet en op tijd. Dit komt terug in een goed uitgedacht stappenplan waarin we naast de klantervaring veel aandacht geven aan het soepel verloop van het traject.”

Houtwijck

Van Advies tot montage & service

Vanaf het advies tot en met de montage wordt niet alleen aandacht gegeven aan het ‘hout’, zoals veel interieurbouwers doen en waar voor veel interieurbouwers ook de belangrijkste expertise ligt, maar veel meer het complete pakket inclusief werkbladen en apparatuur. Zodoende heeft onze klant alleen te maken met Houtwijck tot en met de montage. Wat Vos erg belangrijk vindt in zijn bedrijf is het persoonlijke contact met de klanten. „We hebben hier geen verkopers in pak rondlopen, bijvoorbeeld.” Lachend: „Eigenlijk zijn we meer een stel boeren – wel professioneel hoor!” De klanten van Houtwijck krijgen bij alles wat voor hen geproduceerd wordt een kijkje achter de schermen: „We sturen de klant updates via Whatsapp. Zo kunnen ze langzaam de gezaagde plakken boomstam zien veranderen in het meubel dat ze voor ogen hebben.” Klanten hebben daarbij ook een aanspreekpunt. „Dat maakt het contact makkelijk en laagdrempelig. Je wordt in elk geval niet van het kastje naar de muur gestuurd.” 

Het plaatsen van een nieuwe keuken is voor veel mensen een grote ingreep. De thuisbasis wordt in korte tijd omgetoverd tot een bouwplaats. Het is van belang dat dit traject soepel verloopt en alles zo snel mogelijk weer normaal is. Om dit te realiseren is er goed nagedacht over een stappenplan. Elke opdracht binnen Houtwijck doorloopt de volgende tien stappen. Allereerst maakt elke klant een afspraak in onze showroom. Ter voorbereiding op dit bezoek is er altijd even telefonisch contact en wordt u als klant gevraagd zo veel mogelijk sfeerbeelden te verzamelen van de stijl waarin zij hun keuken of interieur het liefste zien. Tijdens het bezoek gaat u als klant samen met Andries Bakker aan de slag met de wensen. Ook dragen we altijd een aantal ideeën aan die misschien niet zo voor de hand liggen, maar net dat extraatje geven aan de ruimte of van toegevoegde waarde zijn in het gebruiksgemak. Aan het eind van het gesprek heeft u als klant een goed beeld van wie Houtwijck is, hebben we alle wensen op papier en hebben we een aantal schetsen van de mogelijkheden in de desbetreffende ruimte. Ook zullen we, indien mogelijk, een indicatie van de kosten geven.

We besteden veel tijd en aandacht aan het uitwerken van de keuken. Deze tekeningen vormen de basis voor het verdere vervolg. Geen wonder dat het uitdenken en tekenen van een keuken zomaar één tot anderhalve dag tijd in beslag neemt. Wanneer de tekeningen klaar zijn, worden deze toegestuurd. We geven elke klant uitgebreid de gelegenheid om deze tekeningen te bekijken en waar nodig aanpassingen te doen. Uiteindelijk komen we tot het perfecte plaatje, inclusief een nauwkeurige indicatie van de kosten. Met dat perfecte plaatje gaat calculator Gerrit Verschoor aan de slag. Hij maakt de offerte zo gedetailleerd mogelijk op terwijl er inmiddels een afspraak gemaakt is om de offerte door te nemen. In dit gesprek zullen als het goed is geen verrassingen meer komen; de wensen, materialen en indicatie van de kosten zijn immers al besproken. Tijdens dit gesprek nemen we alles nogmaals met u als klant rustig door.

Interieurstylisten Annemarie en Martine Wallenburg denken, indien gewenst, met de klant mee in de sfeer van de ruimte om de opdracht heen. Muurkleuren, behang, gordijnen en accessoires. In onze inspiratieruimte zijn alle mogelijkheden op het gebied van materialen en kleuren te zien. Wat we niet standaard in huis hebben, is ter voorbereiding op dit gesprek al binnengekomen. Carlo Vos bespreekt na opdracht telefonisch het traject tot en met de oplevering. Er wordt een tijdspad uitgestippeld zodat u als klant duidelijkheid heeft. Hierbij wordt direct een inmeetafspraak gepland om de woning in te meten.

Na het inmeten wordt de opdracht productieklaar gemaakt. Gerrit Verschoor maakt aan de hand van de inmeetgegevens de tekeningen, die voor een laatste controle naar u als klant opgestuurd worden. Eventuele laatste details worden doorgenomen en de materialen worden besteld. Als het over een keuken gaat, sturen we direct ook het leidingadvies mee. Hierna begint het echte werk. In de werkplaats wordt de opdracht doorgesproken en gaan we aan de slag met de productie. U bent als klant altijd welkom om in de werkplaats de vorderingen te komen bekijken. Zodra de productie klaar is, plan Carlo Vos een afspraak met u in de werkplaats. Eiken onderdelen werken we meestal af met olie. De definitieve kleur hiervan bepaalt u als klant tijdens dit bezoek pas. Ook wordt de planning voor montage definitief gemaakt. Eindelijk breekt het moment dan aan dat de Houtwijck keuken of het interieur geleverd en gemonteerd wordt! Ook de uiteindelijke oplevering gebeurd door Carlo Vos. Eventuele tips en vragen over het gebruik en onderhoud worden besproken waarna u als klant kan genieten van het eindresultaat!

Houtwijck

Hoogwaardige kwaliteit

Keukens en andere meubels van Houtwijck zijn van absoluut hoge kwaliteit. „Wat we maken moet ook duurzaam zijn, het moet niet na tien jaar alweer aan vervanging toe zijn.” Vos heeft nu de dagelijkse leiding van het bedrijf. Dat betekent vooral met zijn hoofd werken. „Maar na vijftien jaar in de productie is dat ook juist wel leuk. Ik geniet enorm van het contact met de klanten, en het geeft een kick als we mensen hun droominterieur kunnen bezorgen. Dat zorgt ervoor dat ik elke dag opnieuw mijn uiterste best wil doen.”

Houtwijck
Papland 19 G, Gorinchem
T. 085-0640879
www.houtwijck.nl