Een kok is nooit uitgeleerd

0
2040
Eetvilla van den Brink - Fotografie: Nico Brons

Heb je ook zo zitten wachten op een heerlijk avondje uit of gewoon een lekkere borrel op het terras? Eindelijk is restaurant de Eetvilla in Soest weer open. Lekker genieten van klassieke gerechten met een eigentijdse twist te midden van de warme huiselijke sfeer. Chef-kok Daniël van de Kant en zijn team genieten weer volop van hun vakmanschap: smaakvolle kookkunsten met veel gevoel voor de huidige keuken.

‘Regelmatig hebben we een driegangenmenu afgehaald en het was altijd top’, schreef een gast over de drive-in die de Eetvilla tijdens de onvoorwaardelijke sluiting van de horeca uit de hoge hoed toverde tijdens de coronacrisis. ‘Maar vandaag was de biefstuk ossenhaas toch een extra vermelding waard. Smaak is voortreffelijk en het was heerlijk mals. Voor- en nagerecht waren ook erg lekker.’ Daniël van de Kant leest handenwrijvend dit commentaar op Tripadvisor, een internationale website waarop deelnemers hun beoordelingen na hun bezoek aan bijvoorbeeld een restaurant kunnen toevoegen. “De drive-in is ook bijzonder geslaagd”, aldus de chef cuisinier. 27 jaar geleden nam hij zijn kookkunsten en -ervaring die hij opdeed bij Oud Londen in Zeist, Griftpark in Utrecht en Hotel Café Kastanjehof in Lage Vuursche mee naar restaurant de Eetvilla in Soest-Zuid, op een steenworp van de Soester Duinen.”

Drive-in

“Nu de richtlijnen van het RIVM zijn versoepeld gaan we uiteraard door met de drive-in”, vervolgt Van de Kant. “We hebben gezien dat we aan de behoefde van de gast voldoen waarbij gasten die aan komen rijden voor de bestellingen in hun auto kunnen blijven zitten. De gast rijdt met zijn auto via de rechteringang naar de parkeerplaats achter de villa, plaatst een bestelling en betaalt voorts met pin en contactloos. Als de bestelling op het parkeerterrein is overhandigd, rijden de gasten via de linkerzijde van het pand de weg weer op richting huis.”

Menu’s voor thuis, high tea en brunch

“We hebben inmiddels veel ervaring opgedaan met ons driegangen afhaalmenu”, vertelt de chef cuisinier. “Wil je nog niet in een restaurant gaan eten maar heb je wel iets te vieren of gewoon omdat het kan, dan is ons menu een uitkomst. Het voor-, en nagerecht zijn al helemaal klaar en alleen het hoofdgerecht heeft een beschrijving voor het verwarmen. Een kind kan de was doen! Liever lekker thuis in de middag genieten van een heerlijk high tea of uitgebreide brunch? Deze zijn dagelijks af te halen en te bestellen via onze website. Toch is het voor mij en mijn collega’s anders dan ons werk voor en na de coronacrisis toen er nog een slot zat op onze reguliere bedrijfsvoering. Koken voor gasten die bij ons aan tafel zitten, is toch een ander gevoel. We konden eindelijk weer maaltijden bereiden die als plaatjes worden opgediend. Fotogenieke presentaties welteverstaan. Sinds de opening van het restaurant is daar in de keuken nog een extra ingrediënt aan toegevoegd: gezonde spanning door tijdsdruk. Dat hebben we toch behoorlijk gemist.”

Fantastisch vak

Van de Kant die de vertaalslag maakt van de Franse keuken naar moderne klassieke gerechten, heeft opvallend genoeg de gezellige uitstraling van een kok. Hij is dankzij zijn corpulente lichaamsbouw, gulle jaloersmakende glimlach en pientere ogen het toonbeeld van een aimabele vakman die van top tot teen passie heeft voor zijn vak. “Een kok is nooit uitgeleerd”, stelt hij vast. “Sinds ik voor dit fantastische vak heb gekozen, probeer ik zoveel mogelijk kennis op te doen en eigen te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld veel geleerd van El Bulli dat door Netflix werd uitgezonden. Deze serie ging over een Catalaans restaurant dat was gevestigd in Roses, ten noorden van Barcelona. Dit werd beschouwd als een van de beste restaurants in de wereld. Zij wisten de Franse en klassieke keuken een twist te geven. Een deel van die kennis zet ik dagelijks in voor onze gasten. Samen met het hele keukenteam kijk je naar trends, mooie en eerlijke producten en daar maken we nieuwe gerechten mee. Onze menukaart wisselt door het jaar heen met de seizoenen en daarnaast hebben we ons chefsmenu. Elke keer wat anders met veel creativiteit.”

Erkenning

“We zijn een sfeervol restaurant waar de gast ieder moment van de dag zowel binnen als op het terras kan neerstrijken”, duidt Van de Kant. “Vanaf 10.00 uur zijn wij dagelijks geopend en kan je na een heerlijke boswandeling, fietstocht of anderszins hier terecht voor een tussenstop. We serveren behalve een kopje koffie en oma’s appeltaart ook belegde sandwiches, smaakvolle salades en lunchgerechten. Ook het tijdstip om te lunchen, borrelen of dineren is niet vastomlijnd. Een lekker biefstukje, een huisgemaakte granola, zeebaars of een carpaccio van biologisch kalfsvlees rond een uur of vier? Natuurlijk kan dit. ‘s Avonds kunnen de gasten een keuze maken uit een hoofdschotel met voor ieder wat wills, Simmentaler biefstuk ossenhaas, verse visgerechten of heerlijk vegetarisch.”

Privé uit eten

“Naast ons sfeervolle restaurant beschikken wij over diverse kamers van klein tot groot”, legt hij voorts uit. “Zowel zakelijk als privé zijn deze kamers uitermate geschikt voor een privé diner of lunch. Zakelijk met alle benodigdheden van beamers en wifi of privé intiem met je eigen gezelschap voor oma’s verjaardag, huwelijk of andere festiviteiten. In het begin heb ik wel eens gedroomd van een Michelinster. Het is tenslotte een stukje erkenning. Ik heb in het verleden in restaurants gewerkt die een ster hadden. Ik ben ervan teruggekomen. Mijn ervaring leert dat het allemaal niet zo belangrijk is. Liever dagelijks de erkenning van de gasten dan een keer per jaar de erkenning die een ster oplevert. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Toch?”

Eetvilla van den Brink - Fotografie: Nico Brons

Eetvilla van den Brink
Soesterbergsestraat 122, Soest
T. 035-6012706
www.eetvilla.nl

Fotografie: Nico Brons