Welke kleuren laten jou stralen?

0
3081

Bij alle kleurrijke zomermode die in de winkels hangt, heb je je vast wel eens afgevraagd: “staat die kleur me eigenlijk wel” of “maakt die kleur me niet flets of bleek”. Is dit nu alleen een kwestie van smaak of klopt het dat sommige kleuren de een echt heel goed staan en jou beslist niet? Het laatste is het geval! Iedereen heeft namelijk een unieke oog-, huid- en haarkleur en deze drie elementen bepalen met welke kleuren jij het beste tot je recht komt. Jij bent tenslotte belangrijker dan de kleding die je draagt en het is dus fantastisch om te ontdekken met welke kleuren jij het meest zichtbaar bent.

Bij een kleurenanalyse wordt je kleding afgedekt met een witte schort en gaat bij vrouwen de eventuele make-up eraf. Ook oorbellen gaan uit en een bril gaat (even) af. Als je haar gekleurd is, doen we de kleurenanalyse met en zonder haarkapje, om zo ook de haarkleur in de analyse mee te nemen. Vervolgens wordt er met speciale kleurdoeken voor een spiegel, zodat je zelf meekijkt, gekeken of koele (met een blauwe ondertoon) of warme kleuren (met een gele ondertoon) meer matchen bij jouw natuurlijke kleuring. Daarnaast kijken we of jouw kleuren wat helderder of afgezwakter moeten zijn en of jij mooi bent met wat lichtere of juist diepe kleuren waar veel pigment in zit.

Hoewel een goede kleurenanalyse verfijnder is, zou je bovenomschreven kenmerken grofweg kunnen indelen in vier kleurgroepen: lente, zomer, herfst en winter. Ik maak bewust deze kanttekening, want het zou natuurlijk erg bijzonder zijn als je alle mensen in deze vier “hokjes” kunt stoppen. Dit is ook niet het geval, maar veel mensen willen nu eenmaal graag in een hokje en na een kleurenanalyse vraagt 9 van de 10 dan ook: “en, welk kleurtype ben ik?”.

De warme kleurseizoenen, met een gouden, ondertoon zijn de lente en de herfst, waarbij de lente lichter en frisser is en de herfst diepere kleuren heeft. De zomer en de winter zijn de koele kleurseizoenen, waarbij de zomer lichter en afgezwakter is en de winter helderder en intenser. Om bij de winter te blijven: Je hebt dus ook veel helderheid in je uitstraling nodig (voorbeeld: Sneeuwwitje) om ook echt mooi met deze intense, heldere kleuren te zijn. Bij dit kleurtype horen ook spierwit en zwart.

Veel mensen vragen tijdens een kleurenanalyse of zwart een goede kleur voor hen is. Het is een makkelijke kleur die goed combineert en die voor velen het gevoel geeft slank af te kleden. Echter, zwart is voor de meesten van ons erg hard en donker. Hetgeen niet wil zeggen dat je na een kleurenanalyse deze kleur nooit meer “mag” dragen, wat sommige mensen tegen me zeggen als ze al eens eerder een analyse hebben gedaan. Wat ik mensen wil laten zien, is dat andere kleuren vaak mooier staan en zwart juist hard en vermoeid maakt. Maar als je er toch dol op bent, bespreken we hoe je het dan zo mooi mogelijk kunt dragen. Materiaalkeuze of een goede contrastkleur kunnen hierbij helpen.

Een kleurenanalyse moet je ook niet als directief ervaren, maar juist als een kans nieuwe mogelijkheden te zien en te ontdekken welke kleuren jou laten stralen. Een bijkomend groot voordeel is dat je het helpt bij het winkelen om de juiste keuzes te maken en om meer harmonie in je kledingkast te krijgen. Zeker in deze tijd is het fijn om lang met je kleding te kunnen doen en om met een beperkte garderobe veel combinaties te kunnen maken.

Laat zien wie je bent, geef kleur aan je persoonlijkheid!