IN GESPREK MET… Gertjan van Koert

0
2037
Gertjan van Koert

In deze editie van Zoetermeer Living gaan we langs bij Van Koert Chiropractie in Zoetermeer. De praktijk is in 2003 opgericht door Gertjan van Koert en heeft als motto om mensen gezond(er) te maken en ook tot op hoge leeftijd gezond te houden.

Waarom heeft u gekozen voor dit beroep?

“Ik ben opgegroeid met ouders die naar een Chiropractor gingen. Ik zag dat mijn ouders heel blij waren met de resultaten van de behandelingen en dat fascineerde mij enorm.”

Hoe ziet u de toekomst van het vak?

“Chiropractie heeft veel raakvlakken met Orthopedie, Radiologie en Neurologie en neemt daarbij een unieke plaats in waarbij de mens en het persoonlijke contact centraal staan. Als beroepsgroep maken we een mooie groei door naar professionele samenwerking met huisartsen en specialisten en ik verwacht dat dit in de komende jaren steeds meer vorm gaat krijgen.”

Wat is het mooiste aan dit vak?

“Dat we met onze unieke visie en onze handen zoveel mogelijk mensen kunnen helpen om hun mooiste leven te leiden met zo min mogelijk beperkingen.

Heeft u nog een boodschap die u mee wilt geven?

“Veel mensen kijken uit naar de oplossing van jaren lang rug- en nekproblemen. Heel vaak kunnen we deze problemen ook blijvend verhelpen. Maar niet altijd. Wat dan? Indien er sprake is van structurele veranderingen die niet omkeerbaar zijn, in de wervelkolom, zoals bijvoorbeeld artrose, is juist een ondersteunend en preventief behandeltraject goed. Zo’n preventieve begeleiding zou je dan kunnen zien als onderdeel van een actieve en gezonde levensstijl om zo optimaal mogelijk te functioneren. En laten we een gezond voedingspatroon en veel bewegen niet vergeten.”

Waarom wilde u chiropractor worden?

“Chiropractie is gebaseerd op cutting edge science als wel op de filosofie dat het lijf een groot aanpassingsvermogen en herstel vermogen heeft. Dat sprak mij enorm aan. In mijn werkzame jaren als Chiropractor heb ik ervaren dat pijn zowel fysiek als mentaal een enorme invloed kan hebben op iemands functioneren. En vaak dreunt dit door in andere aspecten van het leven. Iemand met langdurige pijnklachten, is vaak ook niet de gezelligste thuis en dit zet relaties onder druk, zowel thuis als op het werk, omdat je niet de beste versie van jezelf kunt zijn. Het befaamde “ripple effect”, alsof je een steentje in het water gooit… Als Chiropractor hoop ik door mensen te helpen, zo mijn steentje bij te kunnen dragen aan een mooiere wereld om ons heen.”

Van Koert Chiropractie (c) Joke Schut

Waar bent u heel goed in?

“Tussen de regels door luisteren naar de niet uitgesproken wensen en verwachtingen. Dit helpt me om maatwerk te leveren en tevreden patiënten te creëren. Daarnaast vind ik ook les geven aan studenten en recent afgestudeerde collega’s erg leuk.”

Wat is uw grootste wens?

“Dat Chiropractie dezelfde status krijgt als in de landen om ons heen door een officiële titelbescherming. Dit is enorm belangrijk voor de bescherming van onze patiënten.”

Van Koert Chiropractie (c) Joke Schut

Wat is uw grootste ergernis?

“Dat wanneer iemand al jaren problemen heeft en al “ik weet niet hoeveel” behandelingen elders in het (para)medische circuit heeft ondergaan, hij/zij verwacht dat de Chiropractor dat dan met één behandeling blijvend kan oplossen.”

Waar wordt u heel blij van?

“Ik wordt heel blij als ik een hele familie van grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen in mijn praktijk zie. Dan zie ik mijn droom van mensen optimaal laten functioneren op hoge leeftijd en het voorkomen van klachten op jonge leeftijd werkelijkheid zijn. Dan is mijn hele dag goed.”

Van Koert Chiropractie
Berlijnstraat 15, Zoetermeer
T. 079-3311445
www.vkcw.nl

Fotografie: Joke Schut e.a.