Match the car… Fiat 500E

0
2110
Match the Car - FIAT 500E

Elk kwartaal laat Rex Magazines in samenwerking met een lokale merkdealer een ondernemer, maatschappelijk betrokkene of politicus kennismaken met een populaire auto. Deze keer nam Michael Horst plaats achter het stuur.

Enjoy the silence

Fiat is gestart om de gemiddelde CO2-uitstoot van de Fiat Chrysler Automobiles -groep drastisch te verlagen op weg naar het uiteindelijke doel van nul emissies. Sterker nog, volgens de hoogste baas van het concern, Luca Napolitano, moet Fiat zelfs een voortrekkersrol spelen bij de geëlektrificeerde voertuigen. In 2019 werd de eerste impuls richting deze reuzenstap voor dit concern zichtbaar op de autotentoonstelling in Genève. Daar kwam de nieuwe Fiat Centoventi onder het rode doek vandaan. Een elektrische conceptauto in de vorm van een ultracompacte cross-over. Tegelijkertijd gonsde het tijdens de persborrel naar aanleiding van de introductie van de Centoventi het gerucht dat de geheel nieuwe en volledig elektrische versie van de Fiat 500 zijn debuut zou maken in 2020. Wakkere autojournalisten fronsten gelijk de wenkbrauwen. Fiat had namelijk al eerder in de fabriek in Mexico een stekkerversie van de bestaande 500 gemaakt voor de Amerikaanse staat Californië, waar de strengste emissieregels ter wereld gelden. Dat was in 2012.

Groeistuipen

Het is eigenlijk zeer opmerkelijk dat de eerste Fiat 500E niet officieel in de Nederlandse showrooms terecht is gekomen. Enfin, anno 2020 zet Fiat het recht met de tot in detail compleet nieuwe Fiat 500E. Het is een aangename terugkeer naar de beroemde Mirafiori fabriek van Fiat voor de elektrische Fiat 500 die 6 centimeter langer, 6 centimeter breder en 4 centimeter hoger is dan het oude model. Bovendien nam de wielbasis met 2 centimeter toe. Dit soort groeistuipen kom je niet vaak tegen in dit segment. Aan de andere kant staat er tegelijk een grote druk op het kleinste en nieuwste dondersteentje van Fiat. Volgens Napolitano moet de nieuwe 500E de koploper worden in zijn segment. “Dat is wel heel ambitieus”, stelt Michel Horst vast. Hij is assistent praktijkmanager van twee vestigingen van het Tandheelkundig Centrum: in Vathorst Amersfoort en Kerkelanden in Hilversum. Nadat Michael de nieuwe elektrische telg die Fiat ongetwijfeld van een verkoopimpuls voorziet, op zijn netvlies krijgt, is hij direct ‘verkocht’. “Ik sta op het punt om mijn auto in te ruilen voor een ander. Deze maakt een kans. Ik houd namelijk van kleine auto’s waarmee ik ook open kan rijden. En dat is zo te zien met deze 500E mogelijk. Wat een cool wagentje.” Hij bestudeert de carrosserie nauwgezet als een tandarts die op zoek is naar een gaatje in een tand of kies. Hij merkt op dat de motorkap de koplampen doorklieft en dat geeft de 500E een iets agressievere snuit. Prominent op het front is de modelaanduiding aangebracht: ‘500’. Opvallend zijn de iets uit het koetswerk stekende richtingaanwijzers tussen de motorkap en het voorscherm en de verzonken handgrepen van de portieren.

Power

“Kom, no time to lose. Tijd om te rijden.” Nadat de assistent praktijkmanager is ingestapt en alle veiligheidsmaatregelen inclusief het dragen van een mondkap in acht heeft genomen, probeert hij direct het rijden met een automaat te doorgronden. “Mijn linkervoet mag gedurende de rit dus in de rustmodus”, grapt Michael die met twee drukken op de startknop de stroomvoorziening van 24 kWh-batterij uit z’n slaapstand wordt gewekt. Op dat moment weet hij nog niet dat elektromotor weldra 113 geruisloze paardenkrachten afgeeft aan de voorwielen. “Wat een power”, concludeert Michael als hij de openbare weg in Vathorst, waar het multifunctionele Tandheelkundig Centrum een aantal jaren geleden geleden aan haar stormachtige groei begon, het gas- of eigenlijk ‘elektrischpedaal’ indrukt. Natuurlijk kan een ritje op ’s lands rijkswegen niet ontbreken. Terwijl Michael het donderdoosje verandert in een cabriolet vertelt hij kort over zijn veeleisende baan. “Ik pendel vaak tussen de vestiging in het Amersfoortse Vathorst en het zusterbedrijf in Kerkelanden, aan de groene zoom van Hilversum. In beide vestigingen hebben we alle disciplines ondergebracht die te maken hebben met de gezondheid van tanden en de rest van het gebit. Behalve tandartsen werken er mondhygiënisten, preventie-assistenten, orthodontisten, een klinisch tandprotheticus, kaakchirurgen, logopedisten, kaakfysiotherapeut en een implantoloog. Een geweldig team onder leiding van Remco Scheringa staat in voor een hoge kwaliteit. Een van de belangrijkste aandachtspunten van mijn werk is dat in de praktijken alles volgens de voorschriften van het RIVM wordt uitgevoerd. Naast tal van andere werkzaamheden word ik soms ingeschakeld om bij complexe behandelingen te assisteren. Al met al boeiend. Dat geldt ook voor deze testrit. Ik moet zeggen dat deze 500 E evenwichtig, levendig en bijzonder stabiel rijdt. Het comfort is trouwens ook prima evenals de binnenruimte. Meer zou ik niet nodig hebben.” Na een rondje Eemland is het weer tijd om de neus van het elektrisch wonder, die niet eens zo lang geleden van de band rolde in de fabriek van Mirafiori, weer richting Vathorst te richten. Als we de auto parkeren voor de tandartsenpraktijk, stapt Michael uit nadat hij het dak weer heeft gesloten. “Erg gaaf om even met deze auto te kunnen rijden. Het is een belangrijke auto van Fiat want je hoeft maar de televisie aan te zetten en de reclamespot met Leonardo Di Caprio komt met de 500E voorbij. Het zorgt zeker voor verkoopimpulsen. Wat dat betreft heeft deze auto bij mij al de eerste koopimpulsen geprikkeld. Enjoy the silence.”

Meer weten over deze auto?
Stern Amersfoort
Nijverheidsweg-Noord 65, Amersfoort
T. 033-4643424
www.stern.nl