Koester de diepte van damast

0
2033
Sanny de Zoete

Wat ligt er op uw kersttafel?

Van Sanny de Zoete mag er van alles op uw tafel stáán: het antieke servies, het geërfde zilver, de kristallen glazen en de flonkerende kandelaars. Alles mag, als er maar een mooi wit linnen damast tafellaken onder ligt. Dat was eeuwenlang de basis van iedere feestelijke maaltijd, daarom zeggen we nog steeds dat we de ‘tafel gaan dekken’. Aan een mooi gedekte tafel zullen uw gasten zich welkom en gekoesterd voelen.

De diepte van damast

Het wonderlijke van een damasten tafellaken is, dat het vanuit de verte gewoon een plat wit tafellaken lijkt, maar als u aan tafel zit en even mijmert, valt uw oog opeens op een stukje van het tafellaken. Als het kaarslicht dan het damast aanraakt, ziet u opeens witte druiventrossen tot leven komen. ‘Zie je dat,’ zegt u tegen uw disgenoot op anderhalve meter. Zij kijkt ook, houdt haar hoofd een beetje schuin, maar zij ziet donkere druiventrossen. Hoe kan dat nou toch? Je ziet toch eigenlijk alleen maar witte draden? Enfin, een goede reden om naar de patronen in het tafellaken te zoeken als u dit jaar te gast bent. En dan kunt u losjes opmerken dat er een zeer gecompliceerd weefgetouw nodig is om van die mooie damast patronen in tafellinnen te weven.

Sanny de Zoete

Sanny’s damast collectie

Die dessins die er verborgen in het tafellaken zitten, daar gaat het Sanny om. Haar passie begon in 1985 toen ze al wroetend tussen de todden en vodden in een textielsorteerbedrijf een damasten handdoek vond met prachtige Jugendstil motieven. Ze begon linnengoed te verzamelen, ging antiek linnengoed verkopen, studeerde kunstgeschiedenis om op het linnengoed van kasteel Twickel af te studeren, richtte en passant in 1994 haar eigen onderneming op en geldt inmiddels als dé expert op dit gebied. Ze maakte van haar hobby haar werk. Mooie damast dessins van Nederlandse kunstenaars in puur linnen weven werd haar nieuwe doel. In Ierland vond ze de beste damastweverij van de wereld. Daar laat ze nu voor iedere klant, waaronder ook veel kerken, een tafellaken op maat weven met bijpassende servetten. Het maakt niet uit of uw tafel lang of smal is, breed of rond, ovaal of ellipsvormig. U kunt kiezen uit dessins van Chris Lebeau, Peter Struycken, Karijn Otjes of het 18de eeuwse Balroos of de 19de eeuwse Druivenranken. En als u zelf met ideeën rondloopt wat u in uw tafellaken zou willen zien, ga dan eens met haar rond de tafel zitten.

Sanny de Zoete

Wat is damast?

Damast is de naam van de weeftechniek, waarbij tekeningen aangebracht worden op een achtergrond van dezelfde kleur. De tekening is daardoor slechts bij een goede lichtval te zien. Deftige tafelkleden en servetten zijn al eeuwenlang van linnen.

Tips voor dekken en vlekken

Dek met een goede molton; het geeft uw damast een vollere en rijkere uitstraling.
Sanny verkoopt de beste kwaliteit, gemaakt van natuurrubber met katoen, verkrijgbaar in 125 en 150 cm breed.
Laat uw tafellaken minimaal 20 cm overhangen. Meer overhang maakt het chiquer.
Help!!!! een glas rode wijn over het tafellaken!!! Hou de vlek nat. Na het diner wassen of nathouden.
Rode vlekken, zoals rood fruit en bietjes verdwijnen als sneeuw voor de zon als u er een straaltje gekookt water op giet.
Vlekken gaan beter uit linnen tafellakens, dan uit katoen

Sanny de Zoete
Paardenmarkt 36 (bezoek op afspraak), Delft
T. 015-2135520
www.sannydezoete.nl