Chiropractie brengt u terug in balans

0
2402
Van Koert Chiropractie - Fotografie iStockphoto

Meer dan 80% van de bevolking krijgt tijdens het leven te maken met rug- en of nekklachten. Vaak worden deze klachten ‘behandeld’ met symptoombestrijdende medicijnen als paracetamol en ontstekingsremmers waarbij aan de onderliggende oorzaak voorbij wordt gegaan. Een gang naar een chiropractor is dan vaak de laatste optie als andere behandelingen geen blijvend resultaat hebben geboekt. Toch kiezen steeds meer mensen voor het adagium ‘voorkomen is beter dan genezen’ en ziet de praktijk daarom ook veel reeds succesvol behandelde cliënten periodiek voor een preventief consult langskomen.

Volgens chiropractor Gertjan van Koert van Van Koert Chiropractie zijn veel rug- en nekklachten wervelkolom gerelateerd. “Omdat de wervelkolom voor een belangrijk deel het zenuwstelsel omgeeft en beschermt, kunnen vooral stoornissen in de functie van de wervelkolom ons zenuwstelsel beïnvloeden en diverse klachten veroorzaken.” Ons zenuwstelsel bestuurt en controleert namelijk al onze lichaamsfuncties. “De hersenen zenden continu boodschappen uit naar alle gebieden van het lichaam via een enorm netwerk van zenuwbanen die ontspringen vanuit het ruggenmerg. Via dezelfde weg ontvangen onze hersenen signalen die uitgezonden worden door de andere delen van het lichaam.” De hersenen en het ruggenmerg zijn volgens Gertjan van zo’n cruciaal belang dat de natuur ze ieder hun eigen bepantsering heeft gegeven, namelijk de schedel en de wervelkolom.

Van Koert Chiropractie

Chiropractie

Wanneer wervels verschoven of verdraaid zijn, kan dit irritatie of beknelling van de zenuwen, die via de opening tussen de wervels het lichaam ingaan, tot gevolg hebben. Hierdoor kunnen belangrijke organen of systemen niet meer naar behoren functioneren. “Men ervaart dan vaak pijn of ongemak in het gebied waar deze zenuwen zijn bekneld. Dit is een voorbeeld van het aangeboren vermogen van het lichaam om te waarschuwen dat er iets mis is waar we aandacht aan dienen te besteden.” In deze gevallen kan een chiropractische behandeling heel vaak uitkomst bieden. Chiropractie is er volgens Gertjan op gericht blokkades of storingen in het functioneren van het zenuwstelsel op te lossen zodat het lijf zichzelf beter kan herstellen en reguleren. “Chiropractie omvat de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van ons bewegingsapparaat en dan met name op de stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom. Hierdoor onderscheidt chiropractie zich van fysiotherapie, dat zich primair op ons spierstelsel richt.” Overigens kunnen chiropractie en fysiotherapie elkaar volgens Gertjan uitstekend aanvullen.

Van Koert Chiropractie (c) Joke Schut

Gonstead-methode

In onze praktijk zijn we gespecialiseerd in de Gonstead-methode. Deze methode draagt de naam van de grondlegger ervan, Dr. Clarence S. Gonstead, die als lijfspreuk heeft ‘To see is to know, not to know is to guess. I rather not guess with your health’. “Het Gonstead concept binnen de chiropractie begint met het elementaire biomechanische principe van de natuurkunde (‘level foundation’) . Een kleine disbalans of torsie in de stand van het bekken of onderrug, kan daarbij een grotere afwijking veroorzaken in de rug (tussen de schouderbladen) en de nek. Het lichaam zal namelijk de (geringe) scheefstand onderin willen compenseren. Het gevolg is vaak dat we schouderklachten, hoofdpijn en nekpijn krijgen. Dit zijn echter vaak symptomen voor onderliggende structurele problemen”, legt Gertjan uit. “Daarnaast zien we dat aanpassingen (compensaties) ook vaak leiden tot een voorwaartse stand van hoofd en schouders (‘Anterior Head Syndroom’) die weer voor een chronische overbelasting van de nek, schouder en bovenrugspieren zorgt. Gonstead is een zeer specifieke benadering bestaande uit een gedegen analyse en correctiemethode die zowel structureel als ook functioneel de werking van ons skelet, onze spieren en ons zenuwstelsel bevordert.” Volgens Gertjan zou de ideale chiropractische behandeling juist moeten plaatsvinden als de patiënt (nog) geen klachten heeft. “Door de wervelkolom regelmatig na te laten kijken, voorkomt u namelijk grotere problemen. U laat wel uw tanden regelmatig nakijken, waarom niet uw wervelkolom?

Van Koert Chiropractie (c) Joke Schut

‘Onze structurele aanpak voor een optimaal functionerende ruggengraat en zenuwstelsel staat garant voor de beste prestaties en het beste aanpassingsvermogen.’

Een praktijk voor de hele familie

Chiropractie is er voor iedereen. Talloze (top)sporters weten inmiddels de weg naar Van Koert Chiropractie te vinden om te revalideren na een ‘trauma’ en ook voor kinderen biedt chiropractie uitkomst. “Ouders komen samen met hun kinderen voor hun check-ups en behandelingen en dat vinden we superleuk”, vertelt Gertjan. Het speelgoed, de baby-verschoningsplek en de grote ontvangstruimte waar kinderen ongestoord kunnen spelen, zetten zijn woorden kracht bij. Huilbaby’s die na het behandeling weer vrolijk kunnen zijn, mensen die krom de praktijk binnen strompelen en na de behandeling weer rechtop lopen. “Het geeft ons echt voldoening om mensen van hun pijn af te helpen”, aldus Gertjan. “Zonder medicijnen of operatie. Dat is de kracht van chiropractie!”

Van Koert Chiropractie
Berlijnstraat 15, Zoetermeer
T. 079-3311445
www.vkcw.nl

Fotografie: Joke Schut, iStockphoto