Match the car… Peugeot e-2008 SUV

0
2412
Match the Car... Peugeot e-2008 SUV

Elk kwartaal laat Rex Magazines in samenwerking met Nederlandse auto-importeurs een ondernemer, maatschappelijk betrokkene of politicus kennismaken met een populaire auto. Deze keer nam Floris Vos van De Ruiter Makelaarshuis plaats achter het stuur.

Het thuisgevoel van Peugeot

In feite is het een misverstand dat Peugeot eindelijk een auto heeft met een stekker. Iets meer dan veertig jaar geleden werd al volop met de Peugeot 104 geëxperimenteerd. Het was toen door het gewicht van de accu’s onmogelijk om een autotype van het Franse merk, dat pas in 1906 werd versierd met een leeuw, te labelen met een extra ‘e’ van ‘electrique’.

En dan is het begin maart 2019. Een belangrijke nieuwe stap in de geschiedenis van het merk en de overgang naar de elektrificatie van het volledige modellen-gamma wordt kracht bijgezet door de lancering van een nieuwe Peugeot merksignatuur die ludiek wordt ingeleid met het motto ‘Motion & e-Motion’. Het bewijs dat een geëlektrificeerde Peugeot in aantocht is, werd geleverd op de Geneva Motorshow. Na het zogenoemde sneak preview event in mei kon de kersverse Peugeot e-208 worden bewonderd. De elektrische welp heeft zijn debuut in de Nederlandse showrooms al achter de rug. De Franse constructeur heeft gelijk de smaak te pakken. De leeuw brult in 2022 zelfs bescheiden in het FIA World Endurance Championship (WEC). Onder de vlag van PSA Motorsport verschijnt Peugeot dan namelijk aan de start met een hybride Hypercar. Het seizoen omvat acht races, waaronder de befaamde 24-uursrace van Le Mans. Dat is nog toekomstmuziek. Eerst krijgt de e-208 nog heel wat familiegenoten die de nodige reiskilometers zullen maken. Te beginnen met de compacte cross-over uit de Peugeot-familie, ofwel de e-2008 SUV.

Eyecatchers

Floris Vos, die werkzaam is bij De Ruiter Makelaarshuis, heeft ondanks de reuring op de woningmarkt tijd voor een kennismakingsrit. De e-2008 SUV is geen vreemde voor hem. Dit makelaarskantoor krijgt over een paar maanden twee van deze auto’s geleverd door Nefkens Peugeot Amersfoort. “Het is niet eenvoudig om de elektrische variant te herkennen”, opent Floris. “Vooraan is het grote radiatorrooster in koetswerkkleur uitgevoerd en de verchroomde uitlaatpijpen zijn uit de achterbumper verdwenen. Dat is het. Voor de rest behoudt de e-2008 SUV zijn mooie sportieve vorm.” Omdat tijdens de kennismakingsrit wordt gereden met een benzine-uitvoering van de 2008 SUV, laat Floris de eyecatchers zien van dit model. “Laten we even terug gaan naar de voorzijde van deze auto. Stijlvol, nietwaar? Maar ook de achterzijde, met zijn kaarsrechte lijn, mag er zijn. Als ik straks achter het stuur zit, dan zal er nog een verschil merkbaar zijn. Bij deze benzineversie zit dus een elektromotor met 100 kW (136 pk) en een koppel van 260 Nm, die gevoed wordt door een batterij van 50 kWh. Uiteraard heb ik al wat rijervaring met een elektrisch aangedreven auto. Het optrekken is echt een feest. Bovendien is de stilte tijdens het rijden heerlijk. Of het nu een benzine- of een e-versie is, de auto rijdt gewoon erg lekker.”

Beleving

Het is tijd om de motor onder de fraai gelijnde motorkap te starten. Voordat Floris wegrijdt, wijst hij nog een paar details die hem buitengewoon aanspreken. “Dat is natuurlijk het typische kleine Peugeot-stuur, de sportieve i-Cockpit met een holografische 3D-weergave van de rij-informatie plus een touchscreen dat bijna alle functies van de auto herbergt. Het oogt allemaal lekker en fris.” Hierna begint Floris zijn kennismakingsrit. Hij voelt zich bijzonder op zijn gemak en vertelt voorts over de overeenkomsten tussen de auto- en woningconsument. “Ik vind het altijd wel leuk om via internet alles van een auto te weten. Als eenmaal de keuze voor een groot deel is bepaald, moet de testrit de doorslag geven. Het is eigenlijk vergelijkbaar met de woningconsument. Voor een bezichtiging van een huis bereiden klanten zich meestal goed voor. Ze weten al veel van het huis. Ondanks dat het internet het makkelijker maakt om veel van een huis of auto te weten te komen, blijft zelf beleven noodzakelijk om een passende keuze te maken. Dat maakt een bezichtiging of proefrit een belangrijk onderdeel binnen het aanschafproces.”

Natuurlijk kent Floris ook alle snufjes van de e-2008 SUV die hij straks gaat rijden. De auto kan volgens hem in 8,1 seconden naar de 100km/u. Uiteraard is het ook mogelijk om met de e-2008 SUV energie met de elektromotor terug te winnen bij het uitrollen en remmen. Dit kan je doen met twee standen: gematigd en verhoogd. Voorts vertelt hij dat de e-2008 SUV inmiddels zijn derde Peugeot is. Hij begon ooit met een Peugeot 106. “Het comfortabele karakter van Peugeot heeft me altijd aangesproken. En dat karakter vind ik ook terug in deze auto. Bovendien geeft het merk vol gas als het gaat om de sportieve look.”

Na een gevarieerde rit is de kennismaking met de 2008 SUV ten einde. Nog een keer blikt Floris langs de sportieve flanken. Hij moet nog even wachten op ‘zijn’ geëlektrificeerde Peugeot.”Ik denk dat het niet veel zal uitmaken of onder de motorkap een diesel-, benzine-of elektromotor zit. Het rijden met een 2008 SUV-versie is te vergelijken met een soort thuisgevoel, om maar het jargon van een makelaar te gebruiken.”

Meer weten over deze auto?

Nefkens Peugeot Amersfoort
Siliciumweg 36, Amersfoort
T. 033-4613846
www.nefkens.nl

Nefkens Peugeot Naarden
Gooimeer 15, Naarden
T. 035-6947614
www.nefkens.nl