Tandheelkundig Centrum Amersfoort-Vathorst: ‘Onder de 18 jaar is een tandartsbezoek een feestje’

0
2665
Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst - Fotografie Nico Brons

Een paar maanden geleden kwam het opmerkelijke nieuws dat circa 600.000 kinderen in Nederland nooit naar de tandarts gaan. Volgens Remco Scheringa, tandarts en eigenaar van Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst, is het de hoogste tijd dat zorgverzekeraars in actie komen en te helpen om ouders van deze kinderen goed voor te lichten. “Door goede controle kunnen ouders namelijk voorkomen dat kinderen na hun 18e verjaardag hoge tandartskosten moeten maken.”

Volgens Scheringa werkt het blijven uitstellen van het onderhoud aan het gebit, vaak kostenverhogend. “Ik vergelijk het wel eens met een auto. Als een belangrijk onderdeel in de motor niet meer goed werkt, kan er op een later moment meer schade ontstaan. Deze theorie gaat ook op voor tandartskosten. Beginnende tandproblemen kun je met een goedkope behandeling door de tandarts verhelpen. Na een langere periode kan het probleem zo groot zijn, dat de kosten ook veel hoger worden. Stel daarom onderhoud niet uit, zeker als het tot je 18e jaar geen geld kost. Ik heb zelf het idee dat in ons verzorgingsgebied niet veel kinderen zijn die de tandzorg ontlopen. We hanteren namelijk een proactief systeem door patiënten twee keer per aan te schrijven. Bovendien onderhouden we het contact met de patiënt via een nieuwsbrief waarin ook de noodzaak voor een halfjaarlijkse controle van een kind vaak aan de orde komt. Ben je onder de 18 jaar? Dan worden nagenoeg alle tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Denk aan periodiek preventief onderzoek, tandsteen verwijderen, vullingen, wortelkanaalbehandeling of fluoridebehandeling met een maximum van twee keer per jaar. We zorgen voor een foutloos en hychiënisch gebit. Controles en behandelingen moeten voor het kind bij ons in de praktijk een feestje zijn.”

Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst - Joke Schut

Begripvol

Sinds de praktijk is geopend maakten heel wat jonge kinderen hun debuut in deze praktijk. “Ook wij realiseren ons dat een juiste uitstraling van de praktijk van invloed is op de nieuwsgierige blikken van een jong kind”, duidt Scheringa. “Kinderen kunnen vanaf twee jaar al meekomen met de familiecontroles. Vanaf die leeftijd wordt de positieve nieuwgierigheid geprikkeld. Uiteraard let de tandarts tegelijk op de wijze waarop wordt gepoetst. Tevens kijken we naar de doorbraak van tanden en kiezen en uiteraard controleren we of er gaatjes zijn. In dit proces is de rol van de ouders belangrijk. De angst voor een tandarts valt of staat met hoe de ouders daarmee omgaan. Wanneer de ouders opzien tegen een ingreep bij de tandarts, is het begrijpelijk dat dit in de nog prille belevingswereld angst kan inboezemen. Angst voor de tandarts kan ook ontstaat na een nare ervaring met een tandarts die weinig begripvol omgaat met een kind dat op deze manier blijft opzien tegen het bezoek aan de tandarts. Daarbij hebben kinderen nog veel minder grip op hun angst. Ze worden er door overspoelt en zijn nog veel minder in staat hun eigen angst onder controle te houden met redenatie en geruststelling van zichzelf. Overigens hanteren we altijd de zogenoemde tell-show-do methode. De tandarts vertelt wat hij gaat doen. Dan laat hij het zien en daarna voert hij of zij de behandeling uit. Hierdoor weet het kind wat er gebeuren gaat. Niets gebeurt onverwachts. Kortom, net als de ouders zorgen wij met ons team er ook voor dat het kind makkelijk een drempel overstapt om voor de eerste controle te komen.”

Spanningsboog

“Zo kan afwijkend mondgedrag als tongpersen en duimen het effect van een beugel vrijwel tenietdoen”, vervolgt Scheringa zijn uitleg. “Een logopedist kan het afwijkend mondgedrag afleren door therapeutische behandeling toe te passen. Maar ook bij de eerste confrontatie met het boren van een kies of tand handelen we uiterst zorgvuldig. De spanningsboog bij een kind is immers kort. We nemen ongeveer 20 minuten de tijd om de behandeling of een deel ervan te voltooien. Voor de verdoving hebben we een watje met wat zalf dat op het betreffend deel van het tandvlees wordt aangebracht zodat het inbrengen van het naaldje pijnloos is. Vervolgens brengen we een ‘stofzuigertje’ in de mond die het speeksel en boorwater opvangt. Daarna leggen we uit wat we met de boor doen. Binnen no time is de behandeling achter de rug en mag de jonge cliënt weer naar de stuiterbalautomaat. Als we een element of elementen moeten verwijderen om meer ruimte te maken voor het doorkomen van andere tanden, dan hebben we na deze behandeling een mooie bal voor de jonge, dappere patiënt klaarliggen. Deze cliënten komen niet veel later meestal bij onze orthodontist die voorts bekijkt of een behandeling met een beugel noodzakelijk is en doet een voorstel voor de behandeling. Voor kinderen is de beste behandelperiode met een beugel tussen de 10 en 15 jaar. Op die leeftijd is de kaakgroei nog te beïnvloeden. Er wordt ook gebruik gemaakt van de ruimte die vrijkomt bij het wisselen. De orthodontist voert in overleg met het kind en de ouders de behandeling uit en kiest voor de meest geschikte beugel of combinatie van verschillende beugels.”

Tandheelkundig Centrum Kerkelanden - One-stop shop in tandheelkundige zorg

Korte wachttijden

Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst is doordeweeks open van zeven uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. Opmerkelijk is dat het initiatief om de praktijk ook op zaterdag te openen, de nodige drukte in de praktijk heeft opgeleverd. “We zijn op de zaterdag dan ook van negen uur tot vier uur open”, aldus Scheringa. “We voorzien duidelijk in de behoefte van patiënten die doordeweeks vanwege hun werk of anderszins niet in staat zijn om bij ons op controle of voor een behandeling te komen. Gezinnen op de zaterdag zijn geen uitzondering.”

Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst
Angelinapolder 113 C, Amersfoort
T. 033-4790263
www.tcamersfoortvathorst.nl

Fotografie: Nico Brons, Joke Schut