Maaltijden die als plaatjes worden opgediend

0
2531
Eet-Villa van den Brink - Fotografie: Nico Brons

‘Eet-Villa Van den Brink in Soest-Zuid en naast de Soester duinen is een restaurant met een warme huiselijke sfeer, eigentijds interieur, moderne keuken waar klassieke gerechten met een eigentijdse twist worden geserveerd’, verraadt de oneliner van dit familiebedrijf op haar website. In 1994 werd de pollepel doorgegeven aan de nieuwe ondernemende generatie: Stephan en Sebastian.

Eet-Villa van den Brink - Fotografie: Nico Brons

De historie achter Eetvilla van den Brink is ook op de drempel van 2020 en misschien nog wel en eeuw later te mooi om het van een laagje stof te voorzien. Het begint in de jaren ’50. Kopersmit Karl-Heinz Ott en een vriend steken met hun motoren de grens over om van een vrij weekend in Nederland te genieten. En dan vindt de hoofdschotel van dit verhaal plaats in de omgeving van Den Bosch. Ott verricht een heldendaad. De stoere Duitser redt met een ferme plons een jonge vrouw van de verdrinkingsdood. Het is Elisabeth van den Brink. Niet veel later trouwen ze en nemen de oprit van een ondernemersbestaan in de horeca. Beiden worden eigenaar van een etablissement dat de ouders van Elisabeth van den Brink aan de Soesterbergsestraatweg in 1952 waren begonnen. De villa is in de jaren ’20 gebouwd en bewoond door een bouwondernemer uit Nederlands-Indië. Sebastian Ott kan tot op de dag van vandaag nog steeds genieten van de prachtige entourage en de klassieke details in het restaurantgedeelte. Terwijl de Comtoise doortikt, veranderen de tijden. “En dan te bedenken dat deze villa in lang vervlogen tijden nog een hotel was”, legt Sebastian uit. “Op de verdieping waren twintig kamers. Het visitekaartje vermeldde toen dat het een hotel was met moderne voorzieningen, als koud stromen water in de natte ruimten. Het is alweer een tijd geleden dat de hotelkamers werden opgeofferd aan zaalruimte. Transities die ook na 1994, toen we van onze ouders de ondernemende pollepel kregen, in ons ondernemende leven aandacht hebben gekregen om aan de wens van de fijnproever te voldoen. Dat doe ik samen met mijn broer Stephan en een hecht team van medewerkers dat al jaren voor ons werkt. De intieme gezelligheid, de persoonlijke benadering van de gasten en het teamwerk aan zijde zijden van de pas zijn de kenmerken van ons etablissement. Dankzij een flink portie eigenwijsheid en doorzettingsvermogen is deze leuke en gezellige eetvilla levensvatbaar als nooit tevoren. Wij zijn 7 dagen per week geopend voor een kopje koffie, heerlijke lunch, uitgebreide high tea of high wine, ontspannen borrel en natuurlijk voor het diner.”

Gezonde lifestyle

Natuurlijk hebben de broers Ott een Eetvilla op de kaart gezet die doorlopend de appetijt van verschillende klantgroepen trekt. “Aan de zestig couverts schuiven behalve jonge stellen gezinnen en senioren aan”, aldus Sebastian. “Maar het kunnen net zo goed zakenmensen zijn of ZZP’ers die hier een pitstop maken om hier aan een van de tafels de laptop te openen. Daar komt bij dat we ook een prima pleisterplaats zijn voor dagjesmensen die na een stevige wandeling in de Soester Duinen bij ons willen verpozen. Heerlijk om voor alle klantengroepen ons gastheerschap op los te laten in combinatie met het bereiden en verzorgen van de lunch, borrel en diner waar de laatste tijd erg veel in is veranderd. Louter klassiekers voorschotelen is niet meer van deze tijd. Duurzaam, authentiek en het liefst ook nog een beetje fotogeniek is de trend. Bovendien zijn er veel mensen die graag kleinere gerechtjes eten in een restaurant of gasten die een gezonde lifestyle aanhangen en daardoor gezonder willen eten. En kinderen willen wat anders dan een standaard kindermenu, of hun ouders die eens wat anders voor hen willen. Niet eens zo lang geleden hebben we deze nieuwe kaart geïntroduceerd in nauwe samenwerking met onze keuken onder leiding van Daniël van de Kant. Meer dan 25 jaar geleden nam hij zijn kookkunsten en -ervaring die hij opdeed bij Oud Londen in Zeist, Griftpark in Utrecht en Hotel Café Kastanjehof in Lage Vuursche, mee naar Eetvilla van den Brink. Na een relatief korte aanloop serveren de maaltijden die als plaatjes worden opgediend.”

Naast deze menukaart kent de Eetvilla een allergenen kaart voor mensen met een voedselallergie of een voedselintolerantie. “Bovendien zijn de gerechten op onze menukaart aan te passen naar glutenvrij. Dat geldt ook voor de gerechten op de lunchkaart die bestaat uit rijkelijk gevulde sandwiches, gezonde salades en soepen. De liefhebber kan natuurlijk ook bij ons kiezen voor de klassieker: de kroket. Daarnaast is onze onvervalste high tea een mooie gelegenheid voor een gezellig samenzijn met vrienden, familie of geliefden. Het is een middagvullend programma, we starten met bouillon, heerlijke sandwiches, plateau met zoetigheden en een hartig intermezzo. Een high wine kan ook in combinatie met koude en warme gerechtjes. Samen met vrienden, familie of kennissen kunt een middag gezellig bijpraten onder het genot van al het lekkers. Voorts hebben we op de verdieping zalen met een ruimte voor maximaal 30 personen. Regelmatig vinden hier productpresentaties, jaarvergaderingen of netwerkbijeenkomsten plaats gekoppeld aan een private dining.”

1e en 2e kerstdag

Eetvilla van den Brink is 1e en 2e kerstdag vanaf 12.00 uur geopend voor lunch en diner. Speciaal voor de kerstdagen heeft de stijlvolle uitspanning dat grenst aan de groene longen van de provincie Utrecht, diverse feestelijke arrangementen samengesteld. Sebastian daarover: “De lunch of diner kan plaatsvinden in ons in kerstsfeer ingerichte restaurant of een van de mooie private dining ruimten. Wat is er mooier dan de kerstdagen te starten met een diner voor uw medewerkers of relaties. Speciaal hiervoor heeft de Eetvilla een feestelijk eindejaarsarrangement samengesteld. We kunnen niet wachten om onze gaste te verwelkomen. We hebben weer heel mooie plaatjes op onze menukaart staan.”

Eet-Villa Van den Brink
Soesterbergsestraat 122, Soest
035-6012706
www.eetvilla.nl

Fotografie: Nico Brons