Energielabel ‘Hulp aan Huis’

0
2162
DTS Advies

Heb je hulp nodig bij de aankoop van je droomhuis? Ga je verhuizen en heb je nog geen energielabel? Of wil je als VVE-bestuurder ondersteuning bij het in kaart brengen van de bouwkundige staat van het complex door het maken van een MJOP (meerjarenonderhoudsplan). Dan ben je bij DTS Advies uit Nesselande aan het juiste adres. DTS Advies heeft alle kennis en ervaring in huis om dit voor jou te kunnen realiseren.

Daniëlle Buijt van DTS Advies heeft ruim 25 jaar ervaring in de vastgoedsector. “Ik ben in 1994 eigenlijk ‘per ongeluk’ in deze sector terechtgekomen als assistent opzichter bij diverse vastgoedbeheerders. In 2007 was ik als kopersbegeleider aanspreekpunt voor kopers. Ik zorgde er als aanspreekpunt bij bouwprojecten voor dat alle vragen en verzoeken van kopers eenduidig werden gecommuniceerd naar de aannemer.” Als ‘vrouw in de bouw’ voelde Daniëlle zich soms wel een vreemde eend in de bijt. “Ik moest extra stappen nemen en had het gevoel dat ik mezelf meer moest bewijzen dan mijn mannelijke collega’s”, legt Daniëlle uit. “Maar dat heeft er wel voor gezorgd dat ik nu alle ins & outs van de vastgoedsector tot in de puntjes beheers. Van bouwkundige aan- of verkoopkeuring en het aanvragen van een definitief energielabel tot aan complete styling van woningen of het opstellen van meerjarenplanningen voor VVE’s.”

DTS Advies - Fotografie Maybelline Koense

Bouwkundige keuring

Heeft u uw droomhuis gevonden, dan is het volgens Daniëlle bij oudere woningen van groot belang om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. “Tijdens de keuring breng ik de technische staat van de woning volledig in kaart met een duidelijke full-colour rapportage. Zo weet je exact in welke technische staat de woning is. Geen verrassingen achteraf en geen extra kosten die achteraf niet of moeilijk te financieren zijn. Je versterkt je onderhandelingspositie, waardoor een lager aankoopbedrag wellicht mogelijk wordt. Bovendien is een aankoopkeuring fiscaal aftrekbaar.” Maar ook voor verkopers kan een bouwkundige keuring een positieve rol spelen. Het geeft potentiële kopers immers een duidelijk beeld over de staat van de woning. “Niet alleen werkt deze bouwkundige keuring verkoopbevorderend, je voldoet als verkoper ook nog eens aan je meldingsplicht.”

Meerjarenonderhoudsbegroting

Door het tijdig uitvoeren van onderhoud behoudt een gebouw/appartementencomplex zijn waarde en representatieve uitstraling. “Als Vereniging van Eigenaren (VvE) ben je wettelijk verplicht een reservefonds te hebben voor het onderhoud van gemeenschappelijke onderdelen, zoals het dak, de gevel, trappen, liften enz.” Met een meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB) worden kosten bespaard omdat het preventief onderhoud meer aandacht krijgt. Daniëlle is gespecialiseerd in het leveren van onderhoudsadviezen voor gebouwen en installaties conform de methodiek conditiemeten NEN 2767.

Energielabel Hulp aan Huis

Bij de verkoop of verhuur van een woning is een geregistreerd geldig energielabel verplicht. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is en geeft aan welke energiebesparende maatregelen eventueel nog mogelijk zijn. De labels lopen van A t/m G, waarbij een A-label het energiezuinigst is. Op de site zoekuwenergielabel.nl kun je zien of er voor het betreffende adres al een definitief energielabel geregistreerd is. Bij het ontbreken van een geldig Energielabel bij verkoop of verhuur kan de boete oplopen tot € 405. Daniëlle is sinds 2016 ‘Erkend deskundige energielabel woningbouw’ en bevoegd om energielabels/-indexen te registreren. Als extra service voor mensen die moeite hebben met het aanvragen van een energielabel, bijvoorbeeld doordat ze een oude woning hebben of recent verbouwingen hebben uitgevoerd, biedt Daniëlle een nieuwe dienst: Energielabel hulp aan huis. “Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat veel mensen toch moeite hebben met het verzamelen van digitaal bewijs (foto’s, facturen, rapporten etc.) en hierdoor een te laag energielabel krijgen. En dat is zonde.”

DTS Advies
Cypruslaan 374, Rotterdam
T. 06-38319715
www.dtsadvies.nl

Fotografie: Maybelline Koense, e.a.