Match the car… Volvo XC40

0
2798
Match the car… Volvo XC40

In elke editie laat Living Gooi en Vechtstreek in samenwerking met Nederlandse auto-importeurs een ondernemer, maatschappelijk betrokkene of politicus uit de stad en haar regio kennismaken met een populaire auto. Deze keer nam Stephan Baelde plaats achter het stuur van een Volvo XC40.

Juiste mix van innovatie, vormgeving en prijsstelling In Engeland kreeg de Volvo XC40 al snel de stiff upper lips in beweging met de ‘Car of the Year’-award van het toonaangevende Britse What Car als resultaat. Maar daar bleef het niet bij. De nieuwe telg van de Zweedse autofabrikant werd in de aanloop naar de Autosalon van Genève ook uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2018 in Europa. Het is de eerste keer dat Volvo deze prestigieuze onderscheiding wint. De compacte Scandinavische SUV scoorde vooral punten door de juiste mix van innovatie, vormgeving maar ook de prijsstelling met een vanafprijs van net geen 40 mille mag er zijn. Maar hij scoorde ook punten met zijn functionaliteit, veiligheid en zijn brede aanbod van moderne motoren en aandrijvingsvormen. Over enige tijd rolt de elektrische variant van de band in het Belgische Gent als opmaat voor een algehele stekkerrevolutie uit Zweden.

DE TINFABRIEK

De XC40 blijft verrassen. Dat geldt zeker voor het type waarmee Gooi- en Vechtstreek Living mocht kennismaken. Nieuw is de T3 turbobenzine die als instapper fungeert. Het is tevens de eerste 3-pitter uit de 91-jarige geschiedenis van Volvo en tevens de nieuwe basismotor van het gamma, altijd voorzien van een handbak en voorwielaandrijving. Alle andere motoren – stuk voor stuk 2.0-liter viercilinders met een turbo en automaat –krijgen optioneel of verplicht vierwielaandrijving. De direct ingespoten driecilinder 1.477 cc turbobenzinemotor levert een maximum vermogen van 156 pk en 265 Nm bij 5.000 respectievelijk 1.850 toeren. Al met al is het een driekwart versie van het 2.0 liter viercilinder blok van de Drive-E modulaire motorfamilie. “Zullen we instappen?”, vraagt Stephan Baelde. Hij is binnen de Buitenweg Groep verantwoordelijk voor business sales. “Ik ben het aanspreekpunt voor de bedrijven en de zakelijke rijders. Vanuit mijn professie kan ik zeggen dat de belangstelling voor ‘onze’ Auto van het Jaar ongekend is. En dat geldt natuurlijk ook voor het aantal klanten en geïnteresseerden dat onze nieuwe vestiging wilde zien. De vestiging in Naarden is ondergebracht in een nieuw pand: De Tinfabriek. Dit is het paradepaardje van de Buitenweg Groep die uit drie vestigingen bestaat. Zorgen voor een duurzame, inspirerende omgeving waar jouw klanten, relaties en medewerkers graag willen zijn, om samen te werken en elkaar business te laten excelleren is het doel van de Buitenweg groep. We doen dit met veel passie en heel ons hart. We luisteren continu naar de wensen en kritiek van de klanten in onze Tinfabriek. Alleen door goed te luisteren kunnen we ons verbeteren. Zo zijn we nog beter voorbereid op het werk van morgen. En dat begint vandaag met een testrit.”

Match the car… Volvo XC40

60/40

Wanneer Baelde de paardenkrachten in het vooronder laad rondwandelen, oogt alles in het interieur erg vertrouwd: de minimalistische middenconsole wordt ook in de XC40 gedomineerd door het verticale infotainmentscherm, en de tellers, bedieningsorganen en zetels komen bekend voor. Diezelfde zetels houden vast aan de Scandinavische comforttraditie, en zitten en steunen dus prima. De inzetstukken zijn hipper en blitser, de gebruikte materialen voelen heerlijk aan. “Als het gaat om de interieurruimte heb je geen klagen”, aldus Baelde die zichtbaar geniet achter het stuur. “Voorin zit je royaal. En dat geldt ook voor achterin. Er is voldoende been- en hoofdruimte voor twee volwassenen. Praktisch is ook een 60/40 neerklapbare achterbank die je vanuit de koffer kunt neerklappen en die een vlakke laadvloer creëert, een dubbele kofferbodem en heel wat ruime, praktische opbergvakken en bevestigingshaken.”

Match the car… Volvo XC40

VPS

Met de XC40 rijden we over de A1 om vervolgens af te slaan naar het bosrijke buitengebied dat het Gooi rijk is. “De doelgroep van de Volvo XC40 heeft een druk bestaan en tijd is een kostbaar bezit”, legt hij uit. “Het is ook een auto voor jonge creatievelingen en tweeverdieners die succesvol zijn. Wij willen onze klanten zo veel mogelijk ontzorgen. Daarom hebben we in de transparante werkplaats in de multifunctionele Tinfabriek reparatie- en onderhoudsunits waar twee monteurs tegelijk werken aan een auto. Dat bespaart wachttijd voor de klant die ook direct contact heeft met de monteur. Uiteraard informeren we de klant vooraf over de reparaties die uitgevoerd moeten worden en de hoogte van de kosten. Het is voor ons een vereiste dat de particulier en de zakelijke rijder in alle opzichten weer tevreden zijn of haar weg vervolgt. Deze service is onderdeel van het Volvo Personal Service, kortweg VPS: transparant contact met de klant dus zodat er geen ruis ontstaat. Uiteraard hebben we alle leaseoplossingen voorhanden. De meeste zakelijke klanten kiezen voor full operational lease.”

Match the car… Volvo XC40

DE HAMER VAN THOR

Als de hoge schoorsteen van de Tinfabriek als herkenbaar baken van het Naardense bedrijventerrein in zicht is, kan er slechts een conclusie worden getrokken. Volvo’s eerste compacte SUV is net als zijn grotere broer, de XC60, een schot in de roos: aantrekkelijke looks, een ruim interieur en kwalitatieve afwerking, en een comfortabel en veilig rijgedrag. Als de fraaie T-vormige koplampen – door het designteam ‘de hamer van Thor’ gedoopt – op het parkeerterrein voor de nieuwe vestiging zijn gedoofd is het even stil in de Auto van het Jaar. Maar dan doorbreekt Baelde de stilte: “Kopje koffie?” Het gastheerschap staat ook in de Tinfabriek op een eenzaam hoog niveau.

Match the car… Volvo XC40

MEER WETEN OVER DEZE AUTO?

Volvo Buitenweg
Amsterdamsestraatweg 5, Naarden
Oscar Romerolaan 1, Hilversum
Baarnschedijk 3, Baarn
www.buitenweg.nl