Als een spin in het web

0
2778
Salet Uitvaartverzorging - Als een spin in het web

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Op een moment dat de emoties van het afscheid de boventoon voeren, moet u naast allerlei algemene zaken ook de uitvaart regelen. Een uitvaartverzorger moet dan ook van alle markten thuis zijn. Je bent namelijk als een spin in het web die de gehele uitvaart in goede banen moet leiden. Een ‘ceremoniemeester’ die gedurende het gehele traject een centrale rol vervult en het vaste aanspreekpunt is voor de nabestaanden. Die alles achter de schermen regelt en ervoor zorgt dat de uitvaart tot in de details is uitgewerkt.

Van het verzorgen van de overledene tot het vervoer naar het rouwcentrum of het regelen van een thuisopbaring, van het praktisch regelen van de overlijdensakte en aangifte doen bij de gemeente tot het verzorgen van de kist, van het ontwerpen van rouwkaarten tot het reserveren van een uitvaartcentrum om de laatste eer te betuigen aan de overledene, van het bestellen van bloemen tot het regelen van volgauto’s etc. Wat dat betreft ben je als uitvaartondernemer eigenlijk een evenementenbureau op een bijzondere en dankbare missie. Of een mediabedrijf dat de mooiste rouwkaarten ontwerpt en een emotionele powerpointpresentatie over de overledene samenstelt.

In tegenstelling tot een evenementenbureau of mediabedrijf moet echter alles in relatief weinig tijd worden geregeld. Dát vraagt om een belangrijke mate van professionaliteit en flexibiliteit. Niet alleen van de uitvaartverzorger, maar van alle mensen die er alles voor doen om diezelfde uitvaart op de juiste manier vorm te geven. Voor iedereen die in deze branche werkzaam is, geldt immers dat zij goed kunnen luisteren, discreet zijn en goed met emotie kunnen omgaan. Als uitvaartverzorger krijg je namelijk de verantwoordelijkheid voor een mooi afscheid voor een persoon die geliefd is, van wie men houdt.

Het nadenken over en vormgeven van de uitvaartplechtigheid gebeurt daarom altijd in nauwe samenwerking met de nabestaanden. Als ik bij een gezin kom dat net een dierbare heeft verloren, dan fungeer ik vaak als rots in de branding. Met kleine stapjes gaan we samen nadenken over de uitvaart. Ik bespreek wat de wensen zijn ten aanzien van de opbaring en de uitvaartplechtigheid. In mijn werk streef ik ernaar dat de uitvaart een persoonlijke, bij de overledene passende gebeurtenis wordt. Of u nu een groot of slechts een klein budget heeft, u kunt u altijd rekenen op een van a tot z verzorgde uitvaart, volledig op maat, zonder aan de kwaliteit of service te tornen.

De gehele periode tussen overlijden en de uitvaart hou ik persoonlijk contact. De dagen tussen een overlijden en de uitvaart zijn voor nabestaanden namelijk vaak een hectische tijd. Juist in deze dagen is het belangrijk dat zij het fysieke afscheid van hun geliefde in alle rust kunnen voorbereiden. Ik ben dag en nacht bereikbaar. Verder neem ik de dag voor de uitvaart samen met u alles nog eens tot in detail door, zodat de uitvaart vlekkeloos verloopt.

Op de dag van de uitvaart zelf ben ik ruim op tijd aanwezig bij het uitvaartcentrum alles te controleren. Werkt alle audiovisuele apparatuur of moet ik nog back-up regelen, zijn de juiste consumpties aanwezig, staan er voldoende stoelen voor de genodigden. Het zijn namelijk de kleine dingen die een uitvaart tot een ‘succes’ maken. En als alle nabestaanden weer huiswaarts gaan en verder gaan met hun rouwverwerking, begint voor mij het hele traject opnieuw als de telefoon begint te trillen. Toch wordt het nooit een sleur, want elke uitvaart is weer uniek en bijzonder.

Fotografie: iStockphoto