Match the Car…KONA Electric

0
2639
Match the Car...KONA Electric

Elk kwartaal laat Rex Magazines in samenwerking met Nederlandse auto-importeurs een ondernemer, maatschappelijk betrokkene of politicus kennismaken met een populaire auto. Deze keer nam Elize van den Heever plaats achter het stuur.

EEN EYEOPENER

“Eerlijk gezegd is deze auto voor mij een eyeopener.” Een betere introductie kon de KONA Electric, de mastodont met stekker van Hyundai niet wensen. Zeker niet als de introductie afkomstig is van Elize van den Heever die nota bene met Eem Optiek de eyeopener is van Eemland en omstreken. Elektrisch aangedreven voertuigen zijn hot. In 2017 was ongeveer 2,6% van het totaal aantal geregistreerde voertuigen in Nederland elektrisch. Op korte termijn moet 10% van alle verkochte nieuwe personenauto’s een elektrisch aandrijfsysteem hebben. Ook het aantal laadpunten groeit gestaag. In Nederland zijn momenteel meer dan 33.630 openbare en rond de 80.000 particuliere laadpunten. Dit betekent dat er één laadpunt is voor iedere 3,5 bestuurder van een elektrische auto. Bovendien stelt de Rijksoverheid een bijdrage beschikbaar aan mede overheden – gemeente, provincie of regio – voor het realiseren van laadinfrastructuur. “Ik vind het een goede ontwikkeling”, aldus Elize. “Een volledig elektrische auto produceert tijdens het rijden geen CO2. Ik ben me daarom al een tijdje op de automarkt aan het oriënteren. Over zeven jaar schijnt de elektrische auto in het gebruik goedkoper te zijn dan een auto met een benzine of dieseltank. Natuurlijk wist ik dat de KONA Electric nog niet zo lang geleden op de markt is gelanceerd. Op de eerste plaats spreekt mij de slechts 4 procent bijtelling voor zakelijk rijders aan. Daar komt bij dat de auto er ook leuk uitziet.” De onderneemster heeft duidelijk oog voor moderne vormgeving. Op haar netvlies prikkelt de aerodynamica van de royale Hyundai. Zo is het radiatorrooster gesloten, zijn de zijkanten van de bumpers volledig glad gemaakt en heeft hij een geheel eigen velgdesign. Uiteraard is ze bijzonder nieuwsgierig naar het interieur. Wat haar opvalt is dat de traditionele tellers vervangen zijn door een digitaal scherm. De bediening van de versnellingsbak is voorts vervangen door drukknoppen, terwijl de middenconsole wat hoger komt. Daaronder is een extra opbergruimte vrijgekomen, waar de menner een smartphone draadloos kan opladen. Het aanraakscherm van het infotainmentsysteem is geïntegreerd in een soort van tablet. Voordat Elize achter het stuur gaat zitten, laat ze haar oog nog vallen op de bagageruimte. “322 liter is meer genoeg”, weet de detaillist uit Eemnes die voorts bekent dat ze de informatie van internet heeft gehaald. “Tijd om de startknop in te drukken.”

BIJZIEND

Match the Car...KONA ElectricNadat de veiligheidsvoorzieningen in acht zijn genomen en alle schakelingen van de automaat zijn doorgenomen, rijden we voorzichtig naar de oprit van de A27. Met een ferme voetdruk op het pedaal, die over twintig jaar geen gaspedaal meer kan heten als iedereen elektrisch rijdt, wordt Elize in haar stoel gedrukt. De redenen zijn bekend. Onder de motorkap huist een 204 pk sterk elektromotor die de KONA Electric slechts in 7,6 seconden van 0 tot 100 km/u katapulteert. Omdat een elektromotor geen toeren hoeft te maken om te presteren, zijn alle paardenkrachten direct beschikbaar en moet de menner zelfs uitkijken om wielspin te voorkomen. “Dit is toch een geweldig gevoel. En je hoort geen enkel motorgeluid. Ik denk dat ik tijdens de kennismakingsrit nog een paar van deze sprints ga uitvoeren.” Terwijl Elize zichtbaar geniet van het elektrisch rijden vertelt ze over haar zaak die in Eemnes en haar regio bekendstaat om de persoonlijke aandacht, goede service en uitgebreide brillencollectie. “Onze brillencollectie bestaat uit kwalitatief hoogstaande merken zoals MarkusT, Bloomdale, Xavier Garcia en Helly Hansen. Of je nu op zoek bent naar een traditioneel of hip model, in onze winkel is er voor ieder wat wils. Bij Eem Optiek kun je tevens terecht voor hoorzorg. Wij werken namelijk samen met een gediplomeerde audicien, die eens per twee weken aanwezig is in onze winkel. Ook hebben we contactlezen. Bovendien ben ik een bevoegd optometrist zodat ik oogmetingen kan verrichten. Zelfs bij jonge kinderen. Opmerkelijk is een groeiend aantal jonge kinderen bijziend is. Veel kinderen besteden binnenshuis veel tijd achter hun smartphone en tablet. Hierdoor raken hun ogen niet gewend aan in de verte kijken. Dit in tegenstelling tot vroeger. De ogen van kinderen kregen toen meer licht, doordat ze meer buiten speelden. Gelukkig is er in een vroeg stadium nog wat te doen aan bijziendheid.”

INDRUKWEKKEND

Match the Car...KONA ElectricWe nemen de afslag om richting het centrum van Amersfoort te rijden. Natuurlijk hadden we in een adem naar Parijs kunnen gaan om te kunnen ontdekken dat de KONA Electric inderdaad een dergelijke afstand – 474 kilometer – kan overbruggen. De batterijcapaciteit bedraagt 64 kWh. Het nadeel is de langere laadtijd. Je moet toch even lang op een terras in Parijs blijven hangen. In 9 uur en 30 minuten is de batterij weer opgeladen voor de terugweg. Zover is het niet gekomen tijdens de kennismakingsrit. “Nogmaals, ik ben erg onder de indruk van deze auto”, aldus de testrijdster te midden van het verkeer op de Amersfoorste Stadsring. Na een omweg zet ze de baanbrekende nieuwkomer met een ronduit indrukwekkend rijbereik en -comfort in een parkeerhaven nabij haar winkel in Eemnes. Haar conclusie rondom een van de vele opvallend facetten van de KONA Electric is gevat. “Het zicht vanaf de bestuurdersstoel naar buiten is prima. Dat is toch het eerste waar een bevoegd optometrist op let, nietwaar?”

MEER WETEN OVER DEZE AUTO?

Wittenberg Hilversum
Franciscusweg 4 B, Hilversum
T. 035-6242624
www.hyundaiwittenberg.nl