Match the car…Honda Civic

0
3148
Match the car... Honda Civic

Elk kwartaal laat Rex Magazines in samenwerking met Nederlandse auto-importeurs een ondernemer, maatschappelijk betrokkene of politicus kennismaken met een populaire auto. Deze keer nam Carola Wittebrood plaats achter het stuur.

GEKNIPT VOOR SPORTIEVE RIJDERS

De geschiedenis van de Honda Civic begint in de jaren zeventig. In 1972 liep de eerste generatie van de productieband. Toen al was het een donderdoos in miniverpakking met aan boord een 1,1 liter motor met 52 pk. Deze werd toen in Nederland nog niet in grote aantallen verkocht. Pas in 1987 begon dit type echte liefhebbers te trekken. Ongetwijfeld dat uit deze groep nog steeds autoconsumenten genieten van de Civic die anno 2018 inmiddels tien generaties achter de rug heeft. Honda heeft immers een merktrouw publiek aan haar gebonden. Een auto die een en al rijplezier vooropstelt. Bovendien zal de liefhebber, die al decennia lang verknocht is aan de Civic, verrast zijn nadat hij of zij achter het stuur heeft plaatsgenomen van de laatste generatie. Zo is de interieurruimte geëvolueerd van een ouderwetse wasteil naar die van een Amerena. Grote mensen hebben voorin en achterin voldoende plaats. “Dat kun je wel zeggen”, aldus Carola die voor de gelegenheid op de achterbank plaatsneemt. “Ik heb twee opgroeiende kinderen. Dus dit is lijkt me een prima gezinswagen. Ook de kofferruimte is behoorlijk. Zeker als deze achterbank is opgeklapt.” Voordat ze voorts achter het stuur kruipt, neemt ze het exterieur nog even in zich op. “De constructeurs van Honda hebben hun best gedaan door een lagere auto te tekenen die de algemene stijl van de oude Civics overneemt. En daar is een vleugje moderniteit en sportiviteit aan toegevoegd. Eén ding is zeker: de Civic pakt zo te zien lekker uit met een lengte van 4,5 meter. Tijd om het contactsleuteltje om te draaien.”

COIFFURE AWARD

Opmerkelijk is dat de onderneemster, die enige jaren geleden de kapsalon dat gevestigd is aan de schil van winkelcentrum De Nieuwe Hof in Nieuwland, overnam van haar moeder, de Civic direct onder de knie heeft. In dit geval gaat het om een type dat onder de motorkap een VTEC Turbo-benzinemotor heeft, gekoppeld aan een CVT-automaat. Een één liter motor welteverstaan die drie cilinders telt en 129 pk en 180 Nm afgeeft aan de voorwielen. Na een rustige stadsrit, doemt de oprit op van de A1. De snelheid wordt direct opgevoerd. “Ik heb 10 jaar geleden een keer in een Civic gereden”, bekent Carola. “Het motorgeluid van nu doet me veel denken aan dat van toen. Onmiskenbaar een sportief Honda-geluidje. Dit stel ik op prijs. En als we het toch over prijzen hebben. Twee jaar geleden waren we genomineerd voor de Coiffure Award, dat elk jaar wordt georganiseerd door het kappersvakblad Coiffure in samenwerking met Schwarzkopf Professional. Voor de Coiffure Award moet de visie van de kapper op de haarmode van het komende jaar uit het werk spreken. De jury’s beoordeelden de ingestuurde foto’s van 2.500 Nederlandse kappers op het geheel van coupe, visagie, styling en fotografie. Dat we de award niet gewonnen hebben is jammer. Ach, ook in het kappersvak is meedoen belangrijker dan winnen. Maar het zegt veel over de expertise die wij hier in huis hebben. En dat begint altijd met een betrouwbaar haaradvies. Het is erg belangrijk om te kijken wat echt bij een persoon past qua model en haarkleur. De klant moet zich hier op zijn of haar gemak voelen en bovenal trots op zichzelf zijn. Natuurlijk beheersen we het reguliere knippen en kappen voor mannen, vrouwen en kinderen. Daarnaast zijn we goed geschoold in uiteenlopende disciplines die de klant van ons mag verwachten. Bovendien kunnen we ons onderscheiden met creativiteit. En dat komt overeen met de vorm van deze auto. Gewoontjes is deze zeker niet. Bovendien vind ik deze auto heerlijk rijden. Wat ook anders is, is het interieur. Het is modern en strak. Bovendien geeft het digitaal instrumentenpaneel met Apple CarPlay en Android Auto een cockpit-achtig gevoel. Honda heeft wat betreft de afwerking wel duidelijke stappen gemaakt. Veel soft-touch materialen en de verfijnde manier waarop alle panelen op elkaar aansluiten stralen kwaliteit uit.”

LICHTER

Via kruip-door-sluip-doorweggetjes komen we in de laatste fase van de kennismakingsrit met de blauwkleurige Honda Civic. Voor haar representatieve kapsalon stapt de autoliefhebber pur sang uit en loopt nog even om de testwagen heen. “Zoals ik al zei, is het tien jaar geleden dat ik voor het laatst in een Honda heb gereden”, vertelt Carola. “Ook deze Civic geeft me dat Honda-gevoel. Ik heb geen glazen bol, maar als ik zo naar deze auto kijk en ik denk terug aan deze kennismakingsrit, dan heeft Honda een verkoopsucces in huis: zowel rijtechnisch als motorisch. Waarmee de Japanners eens te meer bewijzen dat praktisch gemak en aanvaardbare verbruikskosten perfect hand in hand kunnen gaan met flinke prestaties en comfortabel karren. Ik houd deze auto in gedachte. Geknipt voor sportieve rijders. Een mooie referentie dus als ik op zoek ga naar een nieuwe auto.”

MEER WETEN OVER DEZE AUTO?

Honda de Bois
Xenonweg 17, Amersfoort
T. 033-2473030
www.debois.nl