Fysiotherapie Ottevanger: Herstel uw balans

0
3063
Fysiotherapie Ottevanger - Herstel uw balans

Heeft u al jaren last van klachten waar uw (huis)arts geen duidelijke oorzaak voor kan vinden zoals steeds terugkerende nek- en rugpijn, aanhoudende hoofdpijn, ademnood en druk op de borst of een rommelige en pijnlijke spijsvertering, dan kan een bezoek aan een fysiotherapeut uitkomst bieden. Veel klachten ontstaan namelijk door een disbalans in uw houding waardoor uw lichaam overbelast raakt en alarmsignalen gaat uitzenden. De fysiotherapeut behandelt uw klachten en leert u bovendien te ‘luisteren’ naar de signalen van uw lichaam om u bewust te maken van wat er zich in uw lichaam afspeelt.

Fysiotherapie Ottevanger - Herstel uw balansBij Fysiotherapie Ottevanger kunt u terecht voor zeer uiteenlopende behandelingen. U kunt daarbij denken aan reguliere fysiotherapie, medical taping, dry needling en klachten aan het bewegingsapparaat, maar ook aan Cranio-Sacraal Therapie, High Power Laser Therapie en (sport)massage. Fysiotherapie kan volgens fysiotherapeute Marlies Ottevanger een oplossing bieden voor een veelvoud aan problemen. Zo kan fysiotherapie vaak ook klachten die voortkomen uit neurologische ziektebeelden of houdingsproblemen verlichten. “Ik stem mijn therapie altijd zorgvuldig af op de exacte aard van uw klachten. Iedere patiënt heeft namelijk een unieke hulpvraag en verdient een advies en behandeling op maat.” Daarbij wordt niet alleen aan symptoombestrijding (uw klacht wordt behandeld) gedaan, maar gaat Marlies ook op zoek naar de onderliggende oorzaak van uw klachten. Het samen met de cliënt de ‘puzzel’ (oorzaak en klacht) oplossen geeft volgens Marlies de meeste voldoening.

UIT BALANS

Fysiotherapie Ottevanger - Herstel uw balansMisschien heeft u wel eens één van deze verschijnselen meegemaakt: tintelingen in uw armen en vingers, hartkloppingen, een zweverig gevoel in uw hoofd, een droge mond, een brok in uw keel, een gevoel van (te) weinig lucht kunnen krijgen, druk op uw borst, aanhoudende vermoeidheid, bekkenpijn, zweetaanvallen, kaakpijn, tandenknarsen, slaapproblemen of concentratiestoornissen. Mensen met dit type klachten zijn volgens Marlies vaak hoog sensitief op emotioneel en lichamelijk vlak. Hun alarmsysteem gaat (te) snel af waardoor ze lichamelijk overmatig op prikkels reageren. “Vaak zijn mensen met deze klachten zeer gericht op anderen. Ze zorgen veel beter voor hun kinderen, partner en hun sociale omgeving, dan dat ze voor zichzelf zorgen.” Op een gegeven moment is het lichaam dan niet meer in staat de overbelasting te compenseren en ontstaan de lichamelijke klachten. In haar begeleiding probeert Marlies een manier te vinden om die vicieuze cirkel van klachten te doorbreken zodat u weer in balans leert komen. “Uw lichaam geeft immers al aan wanneer u over uw grenzen gaat. U hoeft alleen maar op de signalen te letten”, benadrukt Marlies. Aan de hand van een uitgebreide intake, vragenlijsten en een lichamelijk onderzoek wordt bepaald welke behandeling het meest geschikt is. “In zo’n behandeling kunnen allerlei vormen aan bod komen: ontspannings- en ademhalingsoefeningen, klassieke en holistische massage, coaching en balansoefeningen / oefentherapie. Allemaal manieren om mensen weer contact met hun lichaam te laten maken.”

LUISTER NAAR UW LICHAAM

De afgelopen 10 jaar heeft Marlies gemerkt dat veel patiënten voorbij gaan aan de signalen die het lichaam hun geeft. Bewustwording is dus heel belangrijk in de begeleiding. Zo is uit onderzoek gebleken, dat veel mensen bijvoorbeeld in de knoop raken doordat ze te hoge eisen aan zichzelf stellen, de lat te hoog leggen. Ze rusten niet voordat het werk gedaan is en het liefst zo perfect mogelijk. Ook al hebben ze nog zo’n pijn in hun armen. “Als fysiotherapeut onderzoek ik samen met de patiënt wat er aan dit gedrag ten grondslag ligt”, legt Marlies uit.

NIEUW: CRYOSAUNA

Fysiotherapie Ottevanger - Herstel uw balansIn een cryosauna wordt uw lichaam tijdens een korte sessie gekoeld tot een temperatuur tussen de -120 en -180 graden Celsius. Tijdens de cryobehandeling worden fysiologische processen in ons lichaam geactiveerd en diverse klachten bestreden. Diverse wetenschappelijke studies op zeer uiteenlopende klachten en ziekte beelden hebben positief resultaat getoond. De kou heeft een pijnstillend effect en u voelt zich energieker door de vrijgekomen endorfine en serotonine. Ook geeft de kou uw uiterlijk een boost door de natuurlijke detox en aanmaak van extra collageen. Bovendien moet uw lichaam door de kou harder werken om warm te blijven waardoor u ook nog eens calorieën verbrandt. Cryotherapie is een veelzijdige behandeling – zonder bijwerkingen – die al jaren met veel succes in Azië wordt ingezet.

HOUSE FOR CARE… AND WELLBEING

Op dit moment is Marlies letterlijk en figuurlijk bezig met het bouwen van haar droom. Vanuit haar overtuiging dat ‘de mens’ behoefte heeft aan erkenning, aanraking, verklaring (kennis) en resultaat gaat zij dit concept vormgeven in een nieuw te bouwen centrum: ‘House for care…and wellbeing’. Dit nieuw te bouwen huis zal in het voorjaar van 2019 haar deuren openen in Capelle aan den IJssel. In het ‘House for Care…and Wellbeing’ wil Marlies naast haar eigen expertise samenwerken met een team van vrouwen die specialistische behandelingen bieden. Zodat er door de bundeling van krachten en expertise een totaalconcept ontstaat op het gebied van training, voeding en behandeling. U kunt daarbij naast fysiotherapie en massages denken aan personal training (medisch gericht), yoga, diëtiek, ademtherapie, coaching en orthomoleculaire therapie. Marlies wil graag in gesprek met professionals die haar visie delen en die medebewoner willen worden van ‘House for care and wellbeing’.

Fysiotherapie Ottevanger
Egelantierbaan 63, Capelle aan den IJssel
T. 06-22114500
www.fysiotherapieottevanger.nl

Fotografie: Maybelline Koense