Tandartspraktijk van het Jaar 2018/2019

0
2729
Tandheelkundig Centrum Amersfoort: Tandartspraktijk van het Jaar 2018/2019

Tandheelkundig Centrum Amersfoort in Vathorst heeft recentelijk de prijs ‘Tandartspraktijk van het Jaar 2018/2019’ in de wacht gesleept. De prijs heeft dit tandheelkundig centrum te danken aan de goed doordachte opzet en – niet in de laatste plaats – veelzijdigheid dankzij de uiteenlopende mondzorgdisciplines die onder één dak zijn geplaatst.

“Uniek in Nederland.” Deze oneliner rolde meer dan twee jaar geleden over de welbespraakte lippen van Remco Scheringa tijdens de opening van de TCA in Vathorst. Met zijn multifunctioneel tandheelkundige praktijk was hij een van de weinige ondernemers die het aandurfde om een nieuwe trend in tandheelkundig Nederland neer te zetten. Hij wist dat op middellange termijn de omvang van de praktijk van de tandarts verandert vanwege een opschaling van de activiteiten. Waar de tandarts nu nog merendeels alleen een praktijk voert, zullen de komende jaren meerdere groepspraktijken ontstaan met verschillende mondzorgspecialisten. Deze praktijk met meerder behandelkamers heeft dus alle disciplines onder hetzelfde dak. “Anno 2018 kan ik zeggen dat het concept is aangeslagen”, bekende Scheringa op een heerlijke loungebank, te midden van zijn imposante praktijk. In een oogopslag is het duidelijk dat in zijn parktijk in Vathorst alle tandheelkundige disciplines zijn geïntegreerd in tien behandelkamers. “Dit is het resultaat van louter meedenken met de patiënt. Sinds we deze praktijk hebben geopend, hebben we heel wat nieuwe patiënten mogen ontvangen. De omvang van de praktijk is erop berekend. De zorgvraag is uiteraard divers. De patiënt heeft tegenwoordig geen tijd en behoefte om zich tussen verschillende tandtechnische praktijken te bewegen. Denk aan een kaakchirurg, mondhygiëniste of inplantoog. Zij willen dat alle tandheelkundige behandelingen onder één dak zijn geplaatst. Bovendien willen ze een aanspreekpunt in de persoon van een tandarts of anderszins als het bijvoorbeeld gaat om een uitgebreid behandelplan. Een plan dat samen met de vaste tandarts wordt uitgestippeld. Als de patiënt ermee akkoord gaat, dan plannen we de zorg ook in de eerste achtereenvolgende weken zodat de patiënt snel geholpen kan worden. Alle disciplines en specialismen zijn hier voorhanden. Zo is een concept gerealiseerd, waarbij preventie naast reguliere en cosmetisch mondzorg rendabel is voor klant.”

PRIJS

Na meer dan twee jaar kan Scheringa cum suis met een tevreden gevoel vaststellen dat het multifunctioneel concept, dat hij een aantal jaren geleden had uitgedacht, naar ieders tevredenheid werkt. En het blijft niet bij een gevoel. Hij kan het met al zijn collega’s aantonen. Tandheelkundig Centrum Amersfoort in Vathorst is recentelijk uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing van Tandartspraktijk van het Jaar 2018/2019. De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van de toeleveranciers binnen de tandzorg: Arseus Dental, Vertimart, Edin Dental Academy, Famed, Henry Schein en Dental Tribune Nederland. Er wordt gekeken naar welke praktijk zich het meest weet te onderscheiden op het gebied van innovatie en klantvriendelijkheid. Van de meer dan 5000 tandartspraktijken in Nederland behoorde Tandheelkundig Centrum Amersfoort uiteindelijk tot de drie genomineerden.

“De prijsuitreiking vond plaats in Fort Voordorp in Utrecht”, aldus Scheringa. „ We zijn vooraf door de acht leden van de vakjury bezocht en zij waren onder de indruk van de sfeer en de collegialiteit, de frisse en moderne uitstraling van onze praktijk en bovenal de 16 verschillende mondzorgdisciplines die we in huis hebben. Daarin zijn we echt de enige in Nederland. Na een presentatie en een film die van onze praktijk was gemaakt, werd de winnaar bepaald door een combinatie van het oordeel van de vakjury plus de stemmen via Facebook en die van het publiek tijdens de finale. Het werd ons feestje. De jury roemde de professioneel gerunde praktijk, waar 55 medewerkers werken, en waar preventie altijd op de eerste plaats staat. Maar dat is niet het enige. Dit jaar merken onze patiënten zeker dat we gewonnen hebben. In onze communicatie en in de acties die we van plan zijn. Om gekozen te worden tot praktijk van het jaar uit meer dan 5.000 praktijken die er in Nederland zijn, is iets waar wij en ook Amersfoort trots op mogen zijn.”

VAARDIGHEDEN

Op de staalkaart van Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst staan behalve de tandarts en de mondhygiënist tal van disciplines vermeld, zoals die van een kaakchirurg. Opmerkelijk want een dergelijke zorg wordt niet vaak aangebonden in een eerstelijns praktijk. “Daarnaast hebben we alle vaardigheden in huis als het gaat om implantologie en parodontologie. Ook is er een endodontoloog met bijzondere kennis en vaardigheid op het gebied van de kanaalbehandelingen. Een belangrijke schakel is de esthetische tandheelkunde, in dit geval Cad/Cam tandheelkunde. Wij maken hoogwaardige en perfect zittende kronen, implantaatkronen, facings en bruggen met de modernste Cad/Cam-technieken. Eenvoudig gezegd zijn we in staat om de kies of tand die we ’s ochtends hebben beslepen in de namiddag te voorzien van een definitieve kroon. En dat geldt ook voor andere elementen, zoals een brug. Happen en een paar dagen rondlopen met een vervelende noodvoorziening is nu echt voorbij. Maar de staalkaart is daarmee nog niet volledig zonder de gnatholoog te noemen. Zij richt zich op de diagnose en behandeling van pijn en problemen met kauwen. In het verlengde daarvan hebben we een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in kaakpijn en kaakgewichtsklachten en een logopedist. En ten slotte heeft ook orthodontie bij ons een belangrijke plaats op de werkvloer. Zij begeleiden de groei en ontwikkeling van de kaak, tanden en kiezen.”

OPENINGSTIJDEN

Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst is doordeweeks open van zeven uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. Opmerkelijk is dat het initiatief om de praktijk ook op zaterdag te openen, de nodige drukte in de praktijk heeft opgeleverd. “We zijn van negen uur tot vier uur open”, aldus Scheringa. “We voorzien duidelijk in de behoefte van patiënten die doordeweeks vanwege hun werk of anderszins niet in staat zijn om bij ons op controle of voor een behandeling te komen. Gezinnen die zaterdags zijn ingepland, zijn zelfs geen uitzondering. Net als doordeweeks is dit ook een mooie dag in een praktijk waar de patiënt/behandelaar relatie altijd voorop staat.”

Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst
Angelinapolder 113 C, Amersfoort
T. 033-4790263
www.tcamersfoortvathorst.nl