Wat nog te doen om 2017 goed af te sluiten?

0
2886
Polderstaete Belastingadvies - Wat nog te doen om 2017 goed af te sluiten?

Het jaar is bijna ten einde. Een goed moment om eens te bekijken welke maatregelen u kunt treffen om minder belasting te hoeven betalen. Doe dit wel op tijd, want voor sommige zaken moet u wellicht afspraken maken met een notaris of een belastingadviseur. Daarom een aantal belastingtips en vooral ook bespaartips – welke mede zijn gebaseerd op het inmiddels aangenomen belastingplan van de regering voor 2018 – die u nog snel kunt nemen voor het einde van dit jaar.

MAAK UW (KLEIN)KINDEREN BLIJ MET EEN SCHENKING

Profiteer ook dit jaar nog van de jaarlijkse schenkvrijstelling. Zo kunt u in 2017 uw kinderen belastingvrij € 5.320 schenken en uw kleinkinderen of andere derden € 2.129. Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar bestaat er een eenmalige verhoging van dit bedrag tot:
€ 25.526;
€ 53.176 indien het bedrag gebruikt wordt voor een studie;
€ 100.000 indien het bedrag gebruikt wordt voor een eigen woning. Deze eenmalige verhoging van geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen.

MAAK GEBRUIK VAN DE INKEERREGELING

Heeft u in het verleden inkomsten verzwegen waarover u belasting moest betalen of er op een andere manier voor gezorgd dat u minder belasting betaalde dan eigenlijk moest, dan kunt u dit jaar nog tegen een lagere boete ‘inkeren’. Dit is uw laatste kans om schoon schip te maken met de Belastingdienst. De inkeerregeling wordt namelijk afgeschaft per 1 januari 2018. U kunt nog alles rechttrekken zonder boete als het gaat om aangiften die vóór 1 januari 2018 zijn gedaan of hadden moeten zijn gedaan. Hoewel de inkeerregeling dus verdwijnt uit de wet, blijft het toch raadzaam om altijd tot vrijwillige verbetering over te gaan. De Belastingdienst kan daar in de praktijk rekening mee houden en zodoende de boete matigen.

SCHAF EEN YOUNGTIMER AAN

Bent u ondernemer (ZZPer) en heeft u een auto op naam van uw onderneming?Dan wordt u geconfronteerd met een bijtelling voor privégebruik. Op basis van de huidige regelgeving kan het interessant zijn een youngtimer aan te schaffen. Dat is een auto van vijftien jaar of ouder. U betaalt dan slechts 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto en niet over de cataloguswaarde De dagwaarde van youngtimers is veel lager zodat u een flink fiscaal voordeel kunt behalen. Dit geldt aalleen voor de inkomstenbelasting, voor de correctie in de btw blijft de cataloguswaarde het uitgangspunt.

VERLAAG HET VERMOGEN IN BOX 3

Verwacht u een hoge aanslag in box 3? Probeer nu al deze hoge aanslag te voorkomen door uw box 3 vermogen op 1 januari 2018 te verlagen. U kunt bijvoorbeeld uw belastingaanslagen voor die datum betalen, een schenking doen of een grote aankoop zoals een auto of boot niet uit te stellen maar voor 1 januari te doen. U kunt ook overwegen hypotheekrente vooruit te betalen.

EIGEN BIJDRAGE VOOR AUTO VAN DE ZAAK

Is met uw werkgever afgesproken dat u bepaalde kosten zelf moet betalen, regel het dan zo dat u deze kosten betaalt aan uw werkgever. Alleen de kosten voor het privégebruik die u aan uw werkgever hebt betaald, komen in mindering op de bijtelling voor het privégebruik van de auto.

Dit zijn slechts enkele tips. Wilt u meer informatie over de fiscale mogelijkheden of het verzorgen van uw aangifte of administratie dan kun u vrijblijvend met mij contact opnemen.