Muziek maken is leuk

0
3296

Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat muziek maken een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken wordt het intelligentiequotiënt van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd. Vanuit een mooie studio en onder begeleiding van een inspirerende viooldocente raken jong en oud verliefd op de mooie klanken van een van de meest populaire muziekinstrumenten: de viool.

Zlata Brouwer weet het al jaren: muziek stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Maar ook voor ouders of grootouders kan muziek leiden tot meer levensvreugde, want het ontspant en zorgt voor een sterkere band. Volgens Zlata doet u tijdens het muziek maken continu een beroep op uw brein. “Je activeert in feite beide hersenhelften. De ene helft hangt vooral samen met gevoel terwijl de andere meer geënt is op het denken, het rationele. Met muziekmaken versterk je ook de band tussen deze twee hersenhelften. Het is een echte braintrainer, omdat je tegengestelde fijnmotorische bewegingen – luisteren, lezen, nadenken en samenwerken – moet combineren”, legt Zlata vol passie uit. Ook zal volgens Zlata een kind dat aan muziek doet een beter ruimtelijk abstract inzicht ontwikkelen. “Muziekles versterkt bovendien het verbaal geheugen. Een kind dat op jonge leeftijd muziekles krijgt, wordt namelijk gestimuleerd in de leesvaardigheid omdat het kennis maakt met klank-teken koppelingen. Een toon die klinkt of gespeeld wordt, kan op een bepaalde manier genoteerd worden. In het leren lezen is dat niet anders. Want ook een gesproken woord wordt op een bepaalde manier opgeschreven.”

PASSIE & ONTSPANNING

Zlata is al van kleins af aan bezig met muziek. Ze is gediplomeerd violiste (Bachelor of Music hoofdvak viool, klassieke muziek) en heeft haar opleiding genoten aan de Schumann Akademie en het Utrechts Conservatorium met als viooldocent Joan Berkhemer en vioolmethodiek docent Peter de Leeuw. Als viooldocent heeft zij zich gespecialiseerd in streektechniek en toonvorming. Dit combineert ze met kennis van en een collectie in prachtige violen en strijkstokken. Hierdoor kan ze violisten (in spé) het beste resultaat in hun spel bieden. Vanuit haar vioolles praktijk begon ze met het verhandelen van goede kwaliteit betaalbare violen. Door haar familiebanden in Tsjechië kwam ze bij vioolbouwers terecht die vanuit een eeuwenlange traditie de mooiste violen maken.

VERKOOP & VERHUUR

“Wij hebben de expertise en de kundigheid in huis om violen te demonstreren en een ideaal instrument voor elke klant te selecteren”, legt Zlata uit. Vanuit haar studio in Hilversum verhuurt en verkoopt ze Europese handgemaakte violen, houten en carbon fiber strijkstokken en toebehoren van de beste kwaliteit. Zlata reist regelmatig Europa en het internet door op zoek naar uitbreiding van haar collectie. Het vinden van een goede viool is volgens haar van groot belang. “Een mismatch tussen instrument en musicus of een slecht afgesteld instrument kan je muzikale ontwikkeling remmen en zelfs je plezier in het viool spelen afnemen.”

JONG & OUD

De mooie lesruimte is volledig ingericht op het geven van vioolles en alle faciliteiten zijn aanwezig. De lessen worden 1-op-1 verzorgd van maandag tot en met zaterdag. En desgewenst ook ‘s avonds. Aan de vioollespraktijk zijn naast Zlata nog drie andere viooldocentes verbonden. “Onze docenten zijn conservatorium opgeleide violisten, actieve uitvoerende musici en vooral enthousiaste docenten.” Volwassenen en kinderen, vanaf ongeveer 6 jaar, zijn muzikaal welkom. Vanaf deze leeftijd kan er namelijk begonnen worden met vioolles. Volgens Zlata kunnen sommige kinderen dat zelfs al eerder. “Ik zal dat altijd vooraf in samenspraak met de ouders, of anderszins, beoordelen in een proefles, legt Zlata uit. “Het is namelijk niet zozeer de vraag ‘op welke leeftijd uw kind op vioolles mag’, maar meer ‘is mijn kind gemotiveerd en geconcentreerd om lessen te volgen?’. Tijdens de lessen krijgt de leerling namelijk kennis en technieken aangereikt die hij zelf thuis moet blijven oefenen.”

Zlata Strijkinstrumenten
Zeverijnstraat 6, Hilversum
T 035-6210430
www.vioolspelen.nl

Fotografie: Nico Brons