Villa Hooghe Heide – in gesprek met medewerkers

0
3449

Woonzorgvoorziening ‘Villa Hooghe Heide’ is een particuliere organisatie die in een kleinschalige, exclusieve woonomgeving een woonzorgvoorziening realiseert voor hulpbehoevende en dementerende ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. De visie is dat de eigen leefstijl en gewoonten van thuis zoveel mogelijk gehandhaafd blijven. Persoonlijke aandacht, respect, veiligheid en geborgenheid zijn kenmerken die vanzelfsprekend zijn binnen de organisatie. In deze editie van Amersfoort Living vertellen twee medewerkers over hun ervaringen bij deze zorgorganisatie.

Op een schitterende locatie aan de De Strang in Amersfoort-Kattenbroek, vindt u woonzorgvoorziening ‘Villa Hooghe Heide’. In het pand zijn 25 ruime zorgappartementen en twee logeerkamers, verdeeld over de begane grond en eerste etage, gerealiseerd voor senioren met een zorgvraag. Villa Hooghe Heide is opgezet door Jan Luiten en Clari van Staveren, die al 30 jaar als wijkverpleegkundige actief was. Samen waren ze van mening dat de verpleegzorg in Nederland veel beter kon en moest, zonder dat de kosten uit de hand zouden lopen. Samen met een enthousiast en vakkundig team zorgen zij ervoor dat de bewoners een zorgeloze oude dag hebben en de zorg en begeleiding krijgen die zij nodig hebben.

MEER DAN EEN NUMMER

Werken in Villa Hooghe Heide is volgens Suzan Foppen een verademing. “Ik ben al ruim 18 jaar actief in de zorgsector, maar hier voel ik me echt thuis en gewaardeerd. En dat terwijl ik hier pas een paar maanden werk. Iedereen kent je naam en ook de directie is gewoon op de werkvloer te vinden.” Toen manager Monique Hulzebosch haar op donderdag benaderde voor de functie van Verzorgende IG, was Suzan direct geïnteresseerd. “Ik had in het verleden al zeer plezierig samengewerkt met Monique en was erg nieuwsgierig naar Villa Hooghe Heide. Ik kon de volgende dag al direct langskomen voor een kennismakingsgesprek. Daarna heb ik besloten om eerst een dagje ‘mee te lopen’, maar na een paar uur wist ik al. Hier wilde ik werken. Hier kon ik een nuttige bijdrage leveren. De bewoners zijn fantastisch en als medewerker kun je gewoon kwaliteit aan jouw cliënten besteden. Ik vond het wel spannend, want ik had nog nooit ontslag genomen.”

WARM BAD

Ook Monique van Hattem heeft een soortgelijke eerste ervaring met Villa Hooghe Heide. “Ik heb een achtergrond als verpleegkundige, maar ben de afgelopen 20 jaar voornamelijk op het commerciële vlak actief geweest. Een paar jaar geleden nam ik de beslissing om mijn oude professie weer op te pakken. De zorgsector begon toch weer te kriebelen en ik heb me laten herregistreren en een BIG-registratie aangevraagd. De daarop volgende jaren ben ik vooral in de extramurale zorg en projectmatig bezig geweest.” Toen Monique werd benaderd, moest ze er toch goed over nadenken. “Past Villa Hooghe Heide wel bij mij. Kan ik er mijn ei kwijt. Dat waren vragen die door mijn hoofd spookten, maar uiteindelijk was het de enige juiste beslissing. Werken is hier als een warm bad. Het was totaal anders dan ik gewend was. Iedereen helpt elkaar. Niemand is te beroerd om soms even iets anders aan te pakken dan wat in zijn of haar functieomschrijving staat. Ik ga dan ook iedere dag met plezier en een glimlach op mijn gezicht naar het werk.”

GELIJKHEIDSBEGINSEL

In het huidige zorgsysteem wordt volgens Monique te weinig naar de specifieke zorgvraag en wensen van de mensen gekeken. “Alles werkt volgens het gelijkheidsbeginsel waarbinnen iedereen recht heeft op dezelfde mate van zorg. Dit werkt weliswaar uitstekend voor de meerderheid van de zorgbehoevende ouderen, maar over het algemeen wil men het woongenot en serviceniveau dat men gewend is zoveel mogelijk handhaven, ook als dat door lichamelijk en/of cognitieve beperkingen niet meer in een zelfstandige omgeving mogelijk is”, aldus Monique. “Wie een goed pensioen heeft en eigen vermogen betaalt in de reguliere zorg bovendien bijna net zoveel als hier voor 24-uurs kwaliteitszorg. Volgens Suzan biedt Villa Hooghe Heide ouderen die zorg nodig hebben dan ook een goed en betaalbaar alternatief. “Wonen met een kleine groep medebewoners in een veilige en beschermde leefomgeving met professionele zorg, de benodigde structuur, aandacht en dienstverlening op maat.”

HUISELIJK LEVEN

Daarbij is volgens Suzan bewust gekozen voor een ‘huiselijk’ gebouw waar ouderen zich thuis zouden voelen. “Jan en Clari wilden een sfeer creëren waar ouderen zich geen zorgen hoeven te maken. Ouderen willen namelijk helemaal niet verhuizen, ook niet wanneer er regelmatig een beroep op familie gedaan moet worden voor zorgtaken”, vertelt Suzan. “Ouderen zijn vaak gehecht aan de eigen vertrouwde omgeving en hebben een negatief beeld van een verpleeghuis. Bovendien zien ouderen op tegen het verhuizen an sich. Maar als men dan eenmaal hier is en de sfeer wordt ervaren dan is het mooiste compliment dat het hier ‘als thuis’ aanvoelt. En normaliter verblijven de bewoners ‘tot het einde van het leven’ in de Villa en hoeven ze niet nogmaals te verhuizen naar bijvoorbeeld een hospice.”

24-UURS ZORGg

Er worden in Villa Hooghe Heide 24 uur per dag zorg en diensten geleverd. “Wij bieden een volledig pakket aan zorg variërend van persoonlijke verzorging tot intensieve verpleging, afgestemd op uw persoonlijke wensen”, legt Jan uit. “U kunt de hele dag een beroep doen op gediplomeerde zorgverleners, ongeacht het tijdstip op de dag. We geven u bovendien de garantie – mits medisch verantwoord – dat u in uw eigen appartement kunt blijven wonen.” Huisarts, fysiotherapeut en overige zorgdisciplines komen gewoon bij u ‘aan huis’. “De Villa heeft vaste afspraken met een huisartsenpraktijk in de woonwijk, wekelijks komt de vaste huisarts langs voor de medische zorgvragen. De dienstverlening bestaat daarnaast uit diverse gemaksdiensten zoals kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste aan huis. Maar ook uit verse maaltijden bereid door eigen koks (opgediend in de gezamenlijke eetkamer of op uw eigen kamer), een wasservice en het schoonhouden van de appartementen. Daarnaast bevindt zich in het souterrain een complete fitness- en wellnessruimte.

ACTIVITEITEN

Voor de bewoners worden gedurende het jaar tal van activiteiten georganiseerd waarbij zoveel mogelijk ook de familie betrokken wordt. Zo ook de komende maanden. “De bewoners kunnen samen met hun familie Sinterklaas vieren”, vertelt Suzan. “De theologe Angela Berben organiseert een zeer warme oecumenische kerstdienst. En op Eerste Kerstdag hebben we een kerstbrunch.” Daarnaast wordt er vier keer per jaar een nieuwsbrief rondgestuurd zodat iedereen tijdig op de hoogte is van de geplande activiteiten.

MEER INFORMATIE

Als u interesse heeft om eens nader kennis te maken met het zorgteam, de sfeer te willen proeven en de mogelijkheden wil bespreken over het wonen op Villa Hooghe Heide, dan kunt u contact opnemen met Jan Luiten, 033-8009980. “Hopelijk mogen wij u binnenkort begroeten op Villa Hooghe Heide.”

Fotografie: Joke Schut