Professionele oogzorg

0
3946

Misschien is het u al eens opgevallen dat de oogmeting van vroeger veranderd is. Een gedegen oogmeting is één ding, maar een goede bril kan uw oogklachten niet altijd verhelpen. Sinds 2008 doen we bij Grit Optiek niet meer alleen de ‘standaard’ oogmeting maar is er steeds meer vraag naar optometrie. Optometrie heeft alles te maken met een vroegtijdige signalering en adequate doorverwijzing bij oogklachten.

OOGARTS

Heeft u oogklachten en is een bezoek aan een oogarts een grote stap, dan kunt u er voor kiezen de ogen door ons te laten onderzoeken. De optometristen van Grit Optiek kunnen met behulp van de modernste technieken bepalen wat er met uw ogen aan de hand is. Zij zullen u, in samenspraak met een oogarts en uw huisarts, informeren over de situatie en eventueel best beschikbare oplossing. De optometrist heeft meer medische kennis dan de traditionele opticien. Oogziekten, medicijngebruik, algemene gezondheidsklachten zijn zaken welke uw zicht kunnen belemmeren. De optometrist is speciaal opgeleid om de gezondheidstoestand van uw ogen en alles wat daarmee samenhangt te onderzoeken. Droge ogen, chronische ooglidrandontstekingen en dubbelbeelden zijn voorbeelden van behandelingen welke bij ons gewoon zonder overleg met de dokter plaats kunnen vinden.

SPECIAAL VOOR KINDEREN

In tegenstelling tot andere optiekzaken meten wij kinderen al vanaf 3 jaar. Alle kinderen tussen de 3 en de 8 jaar en in sommige gevallen tot 12 jaar, horen voor een goed oogonderzoek bij de orthoptist thuis. Verminderde resultaten bij het consultatiebureau of schoolarts, twijfels over scheelzien, de oogbewegingen of het zicht zijn serieuze aanwijzingen om onze sympathieke orthoptiste om raad te vragen. Dit kan vaak al binnen twee weken.

MODERSTE TECHNIEK

Sinds januari 2016 maakt Grit Optiek gebruik van een OCT. “Dit nieuwe apparaat stelt ons in staat om een dossier voor de oogarts zo compleet mogelijk te maken zodat deze nauwkeuriger kan vaststellen of de patiënt bij ons onder controle kan blijven of naar de oogarts moet om behandeld te worden. Denk aan langzame toename van afwijkingen bij familiair glaucoom en droge maculadegeneratie.” Door deze onderzoeken in zijn winkel aan te bieden werkt het volgens Ed Kloosterboer meerdere voordelen in de hand:

  • Afspraakmogelijkheid meestal binnen een week
  • Onderzoek in uw eigen woonplaats
  • Vrije keuze om via uw verzekering (eigen risico) of in de winkel te betalen.
  • Geen onnodige bezoeken aan de oogarts in het ziekenhuis
  • Directe terugkoppeling naar uw huisarts

De OCT (Optical Coherence Tomography) is een beeldvormende techniek die hoge resolutie beelden kan maken van structuren van het oog. De beelden geven een doorsnede weer van bijvoorbeeld het netvlies (de binnenbekleding van het oog) of de oogzenuw van het oog. “Het apparaat stuurt een infrarode lichtbundel het oog in. De verschillende laagjes van het netvlies kaatsen dit licht weer terug”, aldus Ed. “Je kunt het vergelijken met een echografie (geluidsgolven), maar dan met lichtbundels. Al die laagjes doen dat op een verschillende manier omdat hun structuur anders is. Zo krijg je een soort dwarsdoorsnede (lijkt op MRI) van de oogstructuren.”

Grit Optiek Nieuwerkerk
Dorrestein 12, Nieuwerkerk aan den IJssel
T. 0180-314975
www.gritoptieknieuwerkerk.nl

Fotografie: iStockphoto