9 tips: de bezem door de kast!

0
3478

Als ik dit schrijf, is het nog prachtig weer en 23 graden, maar in de tuin zie je al een beetje dat de herfst in aantocht is. Ook in de winkels zijn het nog slechts restanten van de zomer die er hangen en zie je alweer volop prachtige nieuwe tinten en stoffen. Herfst.. Een woord dat veel associaties kent. Zelf denk ik aan “een frisse, nieuwe start na de zomer”, aan mooie herfstkleuren en aan lekker wandelen in het bos. En natuurlijk aan het op orde krijgen van je kledingkast. Hier hoort opruimen en winkelen bij. Vandaar hieronder 9 tips hoe een en ander aan te pakken:

Splits: Natuurlijk heb je kleding die je het hele jaar door draagt, maar uitgesproken zomerkleding draag je ‘s winters niet en vice versa. Berg zomerkleding op in een opbergtas of -doos en zet deze bovenin je kast of op zolder.

Elimineer: Verwijder kleding die je vorig jaar of twee jaar geleden helemaal niet meer hebt gedragen. Je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat je het nog aandoet. Het geeft minder overzicht en je denkt dat je nog ‘van alles’ hebt. Het kan zijn dat je kleding nu niet past, zie hierna, maar het kan ook dat de kleding niet meer bij joú past, bij wie je nú bent en bij wat jij wilt uitstralen. Accepteer dit en maak er een ander blij mee! Schommel je erg met je gewicht, haal dan de kleding die nu te groot of te klein is weg, berg op in een kledingopberger en zet erop welke maat erin zit. Niets frustrerender dan iets te willen aantrekken wat niet past!

Twijfel: Hang kleding die je toch nog niet wilt wegdoen op met de hanger ‘achterstevoren’. Zo kun je aan het eind van het seizoen zien of je het nog hebt gedragen.

Reviseer: Hang alle kleding die goed is qua kleur en stijl apart. Kijk of er verstel- of stoomwerk aan te pas moet komen. Breng in een keer weg of repareer het.

Camoufleer en corrigeer: Kijk naar de kleding die je wel wilt houden maar die het qua kleur niet helemaal is. Pak je kleurenwaaier of kleurkaart en kijk hoe je het met een goede accentkleur mooier voor jou kunt maken. Maak een lijstje met wat je moet aanvullen en ga hiermee gericht op pad. Als de belijning (lengte of breedte) niet helemaal goed is, doe het niet meteen weg, maar kijk eens of je het kunt laten vermaken. Tip voor mouwlengte: Laat je armen glad langs je lichaam hangen en houd je hand horizontaal (haaks op je arm). Je mouw moet nu vouw- en plooiloos op de muis van je hand uitkomen. Te kort: staat uitgegroeid, te lang maakt kleiner en propperig.

Vul aan: Maak een lijstje van wat ontbreekt in je kledingkast. Als je kleding qua kleur en stijl bij jou past, heb je ècht niet zoveel nodig. Koop alleen wat je mooi vindt!

Orden: Het is handig groepjes (capsules) te maken van kleding die je met elkaar kunt en wilt combineren. Dus bijvoorbeeld een nette broek met een jasje; een vest/trui; een overhemd of blouse en 1 of 2 shirts; een spijkerbroek; schoenen en eventuele accessoires niet te vergeten. Zo kun je zo’n capsule (ongeveer 7 stuks) zowel net als sportief dragen. Op deze manier kun je afhankelijk van je werk en/of behoefte meerderde sets in verschillende kleuren/stijlen samenstellen. Je kunt zien wat je met elkaar kunt combineren en hoeft bij slijtage van een van de items ook slechts een of twee nieuwe kledingstukken te kopen.

Ga op pad: Maak een afspraak met jezelf om je kledingkast aan te vullen. Ga alleen winkelen met iemand anders als je weet dat jij dan ook met de door jou gewenste kleding thuiskomt. Zorg dat je je wensenlijstje en je kleurenwaaier bij je hebt.

Coöpereer: Hulp nodig bij dit proces? Bel 06 41476988 en we maken op korte termijn een afspraak je kledingkast op orde te krijgen en/of te personal shoppen!