Kinderdijk: Uniek en iconisch waterbeheer

0
3600

Boek nu een bootexcursie met het authentieke passagiersschip ‘Nehalennia’ en geniet van een uniek dagje uit bij de molens van Kinderdijk. Ervaar hoe een authentieke windmolen werkt of bezoek de molenwerkplaats en bekijk hoe een molen wordt gebouwd, onderhouden en hoe je molenaar wordt.

Het sfeervolle passagiersschip Nehalennia is al bijna 15 jaar een bekend gezicht in de Rotterdamse haven. Sinds 1999 voeren eigenaar Ronald van Vliet en zijn crew zes dagen per week de enige echte bootexcursie tussen Rotterdam en het pittoreske Kinderdijk uit. Een perfecte (fiets-)verbinding tussen het woelige, drukke centrum en het rustige en romantische landschap van Kinderdijk. Varende over de ‘Nieuwe Maas’ en de ‘Lek’ wordt u onder meertalige begeleiding op de hoogte gehouden van alle bezienswaardigheden. “Na ongeveer één uur varen wordt er afgemeerd bij ‘Kinderdijk’, bekend om zijn 19 molens welke door de UNESCO zijn uitgeroepen tot Wereld Cultuurmonument. Hier is ongeveer anderhalf tot twee uur de tijd om, op eigen gelegenheid, het gebied te bezoeken en te genieten van de schitterende natuur. Op de terugvaart krijgt uw Rotterdam gevoel een geheel nieuwe impuls door het zien van de adembenemende skyline van Rotterdam”, vertelt Ronald.

DE NAAM NEHALENNIA

Als inwoner van de Krimpenerwaard was Ronald nog nooit naar het nabijgelegen Kinderdijk geweest. Op een mooie zondagmiddag trok hij de stoute schoenen aan en ging met de auto op pad. Bij aankomst verbaasde hij zich over de grote aantallen bussen en auto’s die de infrastructuur dagelijks danig op de proef stelden. “En dat terwijl er een complete waterweg onbenut wordt gelaten.” Na overleg met het thuisfront besloot Ronald om in het diepe te springen en een toeristische bootverbinding tussen centrum Rotterdam en Kinderdijk op te zetten. Na twee jaren met huurschepen op en neer te hebben gependeld, werd in 2002 de ‘Nehalennia’ (bouwjaar 1908) aangekocht. Nehalennia is de bekendste inheemse godin ten tijde van de Romeinen en Germanen in Nederland. Zij werd gezien als de beschermvrouwe van de zeelieden. In de Romeinse tijd beloofden handelaren om na een behouden tocht over de wereldzeeën bij terugkomst te offeren aan de aan Nehalennia gewijde altaren. “Nu ligt Nehalennia als beschermster in de haven van Rotterdam om ook hier de zeelieden te behoeden van alle gevaren.”

WERELDERFGOED KINDERDIJK

Een dagje weg in Kinderdijk biedt u de bijzondere gelegenheid om een bezoek te brengen aan een UNESCO werelderfgoed in Nederland. Het unieke karakter van het Kinderdijkse molencomplex wordt sinds 1997 namelijk onderstreept door vermelding op de prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst. UNESCO beschouwt het uitgestrekte poldergebied met zijn dijken, boezems, molens en gemalen als een bewijs van menselijke vindingrijkheid bij het droogleggen en beschermen van het land. Dat dit unieke landschap voor de toekomst bewaard moet blijven, wordt hiermee wereldwijd erkend. De windmolens van Kinderdijk vormen het sfeervolle decor van een uniek fenomeen. Nergens anders ter wereld kunt u de complete geschiedenis van waterbeheersing op vergelijkbare manier ervaren. De molens en gemalen in Kinderdijk zorgen ervoor dat het overtollige water van de Alblasserwaard in de rivier de Lek terechtkomt via de Elshoutsluizen. Vervolgens voert de rivier het water af naar zee.

www.kinderdijk.nl

Rebus Varende Evenementen
Boompjeskade te Rotterdam
T. 010-2183131
www.rebus-info.nl

Fotografie: Patrick de Koning, iStockphoto